När Jugoslavien bildades

6 röster
11050 visningar
uppladdat: 2006-10-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kriget som var i det forna Jugoslavien under första delen av 1990-talet hade i princip ett enda mål, etnisk rensning. Alltså, den etniska rensningen gick ut på att mörda eller på ngt sätt rensa bort en viss folkgrupp för att skapa etnisk homogenitet. Serber, kroater och muslimer har velat skapa etniskt sammanhängande områden. Det begicks mycket grymma och hemska saker för att få folk att flytta ut ur landet. Man mördade och använde sig av kollektiva våldtäkter mot kvinnorna. Man ville också utplåna de andra folkens minnen. Kyrkor, moskéer och bibliotek har utplånats, allt som kan påminna andra om det utrensade folkslaget.

Det var efter första världskriget, runt 1920 som dom segrande makterna sammanförde Serbien med Österrike-Ungerns kroatiska och bosniska områden. Serbien hade under första världskriget varit i allians med segermakterna USA, Frankrike och Storbritannien. Medan Österrike-Ungern hade varit i allians med förloraren Tyskland. Därför ville USA, Frankrike och Storbritannien tillfredsställa serbernas önskan att få grunda ett Storserbien eller ett Jugoslavien. Så som ett tack för hjälpen så fick serberna makten över ett stort land, Jugoslavien. Men varken kroaterna eller muslimerna i Bosnien kände sig hemmastadda i det serbdominerade Jugoslavien. Så länge Jugoslaviens diktator Tito styrde höll dock landet ihop. Men då Tito försvann och östblocket frigjorde sig från Sovjetunionen 1989 sprängdes Jugoslavien.

Olika historiska traditioner och religioner har skapat tre olika folk. Serberna är grekiskortodoxa och har en lång historia av krig mot de muslimska turkarna som tidigare härskade på Balkanhalvön. Kroaterna som är romerska katoliker har historiskt varit knutna till det mer västerländska Österrike-Ungern. Muslimerna i Bosnien hade tidigare i historisk tid gjort gemensam sak med härskarfolket turkarna. Det fanns en motsättning genom historien mellan bönderna i Bosnien, vilka var kristna och en jordägande överklass som var muslimsk.
Turkarnas herravälde kallas nu i de muslimska skolböckerna för en tid av framsteg och kultur. I serbiska och kroatiska läroböcker talas det om en period av förtryck. Skapandet av Jugoslavien efter första världskriget är för serberna en nationell födelse, medan det för kroaterna är fråga om nationellt förtryck.

Detta hade kanske inte behövt hända om inte Jugoslavien från början blivit sammansatt till ett och samma land. Man skulle i princip kunna säga att det är
1: a världskrigets fel att så otroligt många miljoner människor dog i Jugoslavien mellan 1989 och 1991. 1: a världskriget gjorde att otroligt många miljoner människor dog och blev skadade under själv kriget, men dom skapade också ”förutsättningarna” för andra länder att skapa krig och konflikter. Därav är ett exempel Jugoslavien. Dom gjorde ett nytt land, dom struntade i gränser, språk och religioner, dom bara slängde in alltihop i ett land i hopp om att det skulle bli bra. Men bra, det blev det verkligen inte, bra var nog det enda det inte blev. Det blev stora konflikter, men en man som kallades Tito, Jugoslaviens statschef lyckades ändå hålla landet lugnt och löste dom flesta konflikterna. Tito gjorde ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: När Jugoslavien bildades

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-11-05

    riktigt bra skrivet!!!!

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-21]   När Jugoslavien bildades
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6916 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×