Njurar

8 röster
32700 visningar
uppladdat: 2000-12-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
NJURAR

Varje människa har två njurar. De är bönformade, ca 12 cm långa, brunröda till färgen och sitter strax ovanför höften, en på höger sida och en på vänster sida. De är mycket viktiga organ.
Njurarnas uppgift är att rena blodet i kroppen. Blodet behöver renas från diverse salter och ämnen som inte ska vara i kroppen. Även vatten tas bort från blodet med njurarnas hjälp. ”Avfallet” som njurarna tagit bort från blodet kissar man sen ut som urin. Det renade blodet förs sedan vidare till hjärtat.
Njurarna har inte bara som uppgift att rena blodet, utan de håller även ordning på att kroppens vätskebalans håller. När man har druckit mycket och inte svettats så har kroppens vätskebalans höjts. Njurarna ser då till att man kissar ut med vatten. Om det istället är tvärtom, att man har svettats mycket och inte druckit något, så sr njurarna till att vi kissar mindre vatten, urinet blir då mer koncentrerat.
En till uppgift som njurarna har är att hålla ordning på blodtrycket. Om det blir för lågt så släpper njurarna ut mindre urin, på så sätt blir det med vätska kvar i blodet, och blodtrycket höjs.
Hur fungerar det då? Vi har två njurar. Varje innehåller ca en miljon små ”reningsverk”, varje är bara omkring en tiondels mm stort. ”Reningsverket” betår av små kapillärer som omges av en liten kapsel. Det är genom kapillärerna som blodet rensas. Avfallet pressas ut i kapseln. Det avfallet kallas för primärurin. Primärurinen åker sen vidare till njurkanalen som också omges av små kapillärer. Där tas en del av vattnet tillbaka till blodet. Även en del salter som kroppen behöver åket tillbaka. Kvar blir den slutgiltiga urinen. Urinen färdas sen ner till urinblåsan där den förvaras i väntan på att kissas ut som avfall.
Om man har otur så kan det hända att det bildas stenar i urinen. De kallas för njurstenar. Om man har tur i oturen, och stenarna är små, så kan de följa med urinen ut. Men om de är för stora så fastnar de i urinblåsan och kan ge mycket svåra smärtor. Man behandlar det genom att skicka stötvågor som krossar stenarna i mindre bitar och man kan kissa ut dem.
Vid värre sjukdomar så kan njuren sluta att fungera totalt. Kallas för njursvikt. Blodet kan då inte renas, vilket kan leda till att man dör. Men det kan man fixa på konstgjord väg. Blodet leds då genom en apparat, en så kallad dialysapparat, där blodet renas. Sen leds det tillbaka igen. Är inte tekniken underbar!
En del njursjuka kan få en ny njure genom en transplantation. Man tar då en njure från en annan människa och ”planterar” i den sjuke. Man kan klara sig med en njure.
Genom att lämna ett urinprov så kan man upptäcka många sjukdomar. Bland annat urinvägsinfektion. Det betyder att bakterier har vandrat upp genom urin...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Njurar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2016-11-05

    Fantastisk jobb 👏🏻

Källhänvisning

Inactive member [2000-12-20]   Njurar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=359 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×