Novellanalys av Anton Tjechovs "Ett litet skämt"

6 röster
30455 visningar
uppladdat: 2001-10-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Ett litet skämt” är en kort kärleksnovell som på något sätt vill förklara kärleken mellan två unga människor, där pojken på ett lite annorlunda sätt får flickan nyfiken på hans känslor. Hur han får flickan att bli nyfiken på orden hon hör när dom tillsammans åker ner för kälkbacken.

Novellen handlar endast om två personer, jag-personen och Nadja. Beskrivningen av personerna är inte så genomgående utan man får reda på mer om dom genom sättet dom kommunicerar och deras känslouttryck. Att dom är relativt unga och lever i den kallare delen av Ryssland kan man utläsa ur novellen men annars är det det känslomässiga tänkandet som beskriver peronerna och deras relation till varandra. Att den endast har två personer i handlingen koncentrerar verkligen historien till en kompakt berättelse med en väl formulerad historia med mycket handling i, trots sin korta längd.

Vad beträffar miljön får man fram bilder om en vintertid i Ryssland med mycket snö. Kälkåkningen nedför den branta backen ger oss en inblick i deras liv och detta leder till flickans nyfikenhet om pojkens känslor. Man vet inte exakt när den utspelar sig men den är troligen inte allt för modern utan utspelar sig nog någon gång under 1800-talets senare hälft eller 1900-talets början.

Det är ett händelseförlopp som beskrivs från början till slut på ett listigt sätt, men dock väldigt enkelt. Flickan hör fyra ord, som blir den röda tråden i hela novellen, under sin färd ner för backen. Ett kort men intensivt stycke som avslutas med hur jag-personen ser på det nu i efterhand och vad som hände efter denna vinter då dom två tillsammans åkte kälke ner för backen varje dag.

Tidsföljden följer sitt mönster, från början till slut. Novellens sista mening är dock samman-bindande med början då de fyra orden får avsluta hela texten.

Fabeln i novellen är lite svårtydig. Men med tanke på slutet av historien kommer man att tänka på alla saker man gjort i sin bardom som man ångrar eller vill ska hända igen. Eller kanske till och med undrar man varför man gjorde så som barn. I avslutningen av novellen ställer sig författaren den frågan.

Språket är väldigt enkelt men skrivet på ett väl utformat sätt, som kända författare bör ha....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Novellanalys av Anton Tjechovs "Ett litet skämt"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-10-19]   Novellanalys av Anton Tjechovs "Ett litet skämt"
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=852 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×