RESA & UPPTÄCKT - Gullivers resor, robinson crusoe, utvandrarna, Nils holgersson, Mörkrets hjärta.

8 röster
23897 visningar
uppladdat: 2006-04-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
 Gullivers resor
Gullivers resor är en roman skriven av Jonathan Swift år 1726. Denna bok innehåller fyra delar. Under den svåra svältkatastrofen i Irland ville han att folk skulle ta det på allvar, så han skrev och ville chocka och skaka om läsarna så att det skulle ta svälten på allvar. Genom sina satirer lyckades Swift påverka politiken. Gullivers resor har ett rykte om att vara en rolig barn och ungdoms bok, men egentligen skrev han dom för att slåss mot dumheterna på sin tid. Han beskrev sin uppgift följande ”Jag skriver för att förarga världen, inte för att roa den”

Resan till Lilliput
Här träffar han träffar små tomtar som ska föreställa samtidens människor i hur de reagerar på olika saker och i politik. De binder fast hans hår i marken med snören.
Resan till Brobdingnag
Han kommer till denna ö och upptäcker att människorna är stora som jättar.
Resan till Laputa (Namnet betyder Hora)
Detta land är 1700-talets modevetenskap Matematikern.
Resan till Hyoumnland
När hans skepp blivit kapat starandsäts Gulliver på ön Hyoumnland och där är det hästar som är de smarta varelserna, och de människoliknande varelserna Yahoo-Erna är vilda och används som boskapsdjur.
– När Gulliver tillslut kommer hem från sina resor orkar han inte med sin familj utan umgås hellre med hästar.

 Robinson Crusoe
Daniel Defoe inspirerades av en verklig händelse när han skrev Robinson Crusoe. Han hade hört berättas om sjömannen Alexander Selkirk som sattes i land på den obebodda ön Juan Fernandez år 1704. Defoe skrev vidare på temat och romanen om den engelske sjömannen Robinson Crusoe och boken blev en succé, det blev den mest lästa klassiska överlevnads bok som såldes i många exemplar, det blev en av dom mest spridda böckerna i världen. Denna bok speglar 1700-talets upplysningsmänniska och visar upplysningstidens optimism för människans kunskap och förnuft. Det är en roman från 1719 och den handlar om en man som överlever ett skeppsbrott och vistas på en nästintill öde ö i 28 år. Det enda sällskapet och vän han har är en inföding som han räddat från att bli uppäten av kannibaler. Han döpte mannen som han räddad till fredag eftersom det var den dagen han räddade honom på. För att Robinson ska överleva måste han använda hela sin fantasi. Robinson lär sig leva efter naturens växlingar, han jagar, fiskar, odlar och tillverkar sina kläder själv. Robinson gör också många upptäcktsfärder på ön osv. Efter ett tag lär han Fredag lite engelska så att dom kan kommunicera med varandra. Han lär honom allt han kan och berättar om gud osv.

 Utvandrarna
Utvandrarna är en roman skriven år 1949 av Vilhelm Moberg. Utvandrarna är den första delen i Utvandrarserien - en trilogi som också innehåller Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. Det blev en av de största publiksuccéerna i 1900-talets svenska bokutgivning.
För att skriva boken han har samlat väldigt mycket fakta om hur de levde 1845- 1851 då boken utspelar sig.
Han har bl.a. tagit fakta från sin egen hembygd och dagböcker och brev som människor som åkt till Amerika lämnat efter sig.
Boken handlar om en familj som utvandrar till Amerika och även andra personer förkommer som gör familjen sällskap på färden. Familjen består av fadern Karl Oskar Andreasson, modern Kristina från Duvemåla, dottern Lill-Märta, samt sönerna Johan och Harald.
Familjen och andra människor hade gjort uppror mot fattigdomen och nöden i Sverige. De hade gjort uppror mot de eviga slitet på de steniga åkrarna och mot prästens myndiga överhet. De fick höra om det nya landet i väster som hade bra jord utan brukare, det lät lockande. En dag bestämmer de sig för att utvandra till Amerika och lämna de gråa Sverige. Börja ett nytt, rikare liv. Men vad väntar egentligen i det nya landet?

 Nils Holgerssons underbara resa
Detta är Selma Lagerlöfs Nils Holgersson, och hans och vildgässens fantastiska äventyrsresa genom Sverige som har blivit en succé, inte bara i Sverige, runt om i hela världen läser man den fortfarande. Berättelsen gavs första gången ut 1906 som lärobok i geografi och när man läser boken så märker man att det först är skriven som en skolbok. Det blir uppenbart i de första etthundra sidorna med mycket utförlig beskrivning av södra Sveriges landskap, huvudsakligen Skåne, Småland och Blekinge.
Boken handlar om en pojke som blir förvandlad till en liten pyssling.
Han flyger på en gås flyger han runt hela Sverige. Nils får uppleva många spännande äventyr på sin resa.
Nils är först en vanlig pojke som gillar att busa och ställa till det. En dag så ska hans mamma och pappa till kyrkan och han får stanna hemma och läsa, men det gör han förstås inte, han får syn på en liten tomte och stänger in tomten i en kista, tomten som lurar Nils och säger att han ska få belöning om han släpper tomten, ger Nils en örfil och Nils faller ner till golvet, när Nils vaknat så är allt konstigt, det är som huset har vuxit, han ser sig själv i spegeln och ser en till tomte, det är ju jag!

 Mörkrets hjärta
Mörkrets Hjärta (Heart of Darkness) är en kortroman som är skriven år 1902 av författaren Joseph Conrad, Han var sjöman innan han blev författare och berättelsen är baserad på egna erfarenheter av Afrika - den våldtagna kontinenten. Huvudtemat är, som i flera av hans böcker, människans inneboende ondska och kampen mot den, hennes alienation och isolering. Detta är en av de stora klassikerna och kanske ett av det förra seklets mest omtalade verk. Hans mål är att möta den berömde handelsmannen Kurtz som basar över en station belägen i Kongos mörkaste vrår. Boken tar upp förhållandet mellan Västvärlden och kolonierna, rädslan för det främmande och människans ondska, han tar också upp den belgiska koloniseringen av Kongo - om elfenben, intriger och korruption, avsigkomna existenser och hänsynslösa exploatörer.

I Mörkrets hjärta följer man huvudpersonen Marlow som berättar händelser under en resa genom Kongofloden. Han framställs som en vis man och menar bland annat att omgivningen inte kan förstå hur det är att hamna i ett främmande land då de aldrig har riskerat något.
Marlow berättar för hans sällskap på båten om hans otäcka berättelse om hans resa på Kong...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: RESA & UPPTÄCKT - Gullivers resor, robinson crusoe, utvandrarna, Nils holgersson, Mörkrets hjärta.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-05

    lite väl kort om varige bok ti

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-05]   RESA & UPPTÄCKT - Gullivers resor, robinson crusoe, utvandrarna, Nils holgersson, Mörkrets hjärta.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5983 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×