Räddaren i nöden

9 röster
33769 visningar
uppladdat: 2001-11-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Räddaren i nöden” är en berättelse om en 16-årig pojkes förvirrade flykt från krav, ångest och till och med sig själv. Historien utspelar sig i början av 1950-talet och skildrar ett konservativt samhälle som utövar ett tyst förtryck mot den unga generationens sexuallitet, en faktor som präglar hela historien. Novellen kretsar kring huvudpersonen Holden Caulfield som berättar med ett enkelt men uttrycksfullt språk om sin sista dag på internatskolan Pencey och sin efterföljande depression i hemstaden New York.

Holden blir reglerad från Pencey på grund av bristande betyg och känner ångest inför en konfrontation med föräldrarna. Han bestämmer sig därför att bo på hotell under några dagar för att hämta krafter inför hemfärden. Dessa dagar spenderar han i New York City, där han planlöst driver runt från bar till bar utan några egentliga mål. Han hinner under denna korta period upptäcka livets baksidor och hycklerin bakom samhällets fina fasader, vilket för honom om möjligen djupare in i en redan påbörjad depression som förstärker känslan av tomhet och ensamhet. Han står precis på gränsen mellan barnvärldens trygga famn och vuxenvärldens osäkra tillvaro, och valet mellan dessa två världar verkar för honom vara självklart: han gör allt i sin makt för att bevara allt det rena och oskyldiga som hör barnvärlden till. Denna önskan uttrycker författaren tydligt när han beskriver hur Holdens 10-åriga lillasyster frågar honom vad han vill bli i framtiden, och hur Holden svarar att han föreställer sig tusentals små barn utan några vuxna i närheten som måste skyddas av Holden själv från att ramla ned från en klippa de befinner sig på. Han skulle med andra ord vara en räddare i nöden. Detta kan man dra paralleller till att Holden vill skydda dessa oskyldiga varelser från de vuxnas kalla värld. Förmodligen är detta en omedveten handling som påvisar att det är sig själv han egentligen försöker rädda, men det tar uttryck i att han är så engagerad i andras oskuld.

Boken är väldigt gripande och engagerande. Den beskriver ofta vardagliga känslor, vilket gör det lätt att kunna identifiera sig med huvudpersonen. Hans cyniska attityd kan dock göra historien en aning svårsmällt i och med att den är så känsloladdad. Förutom detaljer som hänvisar till tid och rum är novellen tidlös och bör läsas av varenda ungdom i gymnasieålder. Det är inte konstigt att boken tog USA med storm när den släpptes ut, ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Räddaren i nöden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-11-24]   Räddaren i nöden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=892 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×