Recension av Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer

25 röster
35107 visningar
uppladdat: 2009-05-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

En kväll i slutet av november var jag på bio och såg filmen Twilight. Jag tycker att filmen var riktigt, riktigt bra, och jag visste att den är baserad på en bok. Boken som jag valt, Om jag kunde drömma, har vart en stor succé i USA.  Jag tänkte på andra böcker som vart succéer och som det sedan har blivit filmer av. Såsom Sagan om ringen trilogin och Harry Potter, alla dem blev väldigt bra filmer. Men eftersom det var en bra film så tänkte jag boken skulle vara lika bra.

Författaren

Stephenie föddes den 24 december 1973 i Hartford, Connecticut, men växte upp i Phoenix, Arizona. Stephenie har två systrar och tre bröder, hon var näst äldst av de sex syskonen. Stephenie studerade vid Birmingham Young University i Provo, Utah. 1994 gifte hon sig med Christian som hon träffade när hon bodde i Arizona. De har fått tre söner, Gabe, Seth och Eli.

Stephenie har berättat att idén till Twilight (Om jag kunde drömma)

uppenbarades i hennes dröm den 2 juni 2003. Hon skrev ner vad hon kom ihåg av uppenbarelsen i hennes dröm och bearbetade den, sedan undertecknade hon ett kontrakt med bokförlaget Little, Brown and Company på tre år.

Med boken kanske Stephenie menar med att det kan vara svårt att flytta till en ny skola mitt i terminen och hitta nya vänner medans man förlorar kontakten med sina gamla. Att man inte ska tänka det är kört att inte ge det nya stället en chans, utan kämpa på även om man tycker det är svårt.

Stephenie Meyer andra verk:

Twilight-sagan

  • Twilight - 2005 (på svenska, Om jag kunde drömma, 2006)
  • New Moon - 2006 (på svenska, När jag hör din röst, 2007)
  • Eclipse - 2007 (på svenska, Ljudet av ditt hjärta, september 2008)
  • Breaking Dawn - 2008 (på svenska, Så länge vi båda andas, mars 2009)
  • Midnight Sun - 2009 (Edwards sida på historien)
  • Dock finns de första 12 kapitlen av Midnight Sun på hennes hemsida

    Övriga [redigera]

    • The Host - 2008

    Handlingen

    När sjutton år gamla Bella Swan lämnar soliga Arizona för att bo med sin far i lilla och dystra Forks förväntar hon sig inte att hon ska gilla det. Efter alla ursäkter hon hittat på för att inte åka dit de senaste åren. Om boendet i Forks, med konstant dimma och regn, inte var illa nog ska hon hitta nya vänner och börja i en ny skola mitt i terminen.

    Bella hittar några nya vänner i skolan men när hon ser en pojke som heter Edward Cullen som sitter med sina syskon i matsalen blir hon genast nyfiken. Edward är otroligt vacker, nästan omänskligt, och trots sitt utseende är han och sina syskon outsiders. De har bott i Forks i två år men de har aldrig blivit accepterade av folket i Forks.

    Vid första Edward mötet verkar det nästan verkar som han inte kan stå ut att vara i samma rum som Bella, men så småningom blir de vänner. Bella blir hjälplöst och obotligt förälskad i Edward, men hon kan ändå inte räkna ut vad det är som gör Edward så annorlunda än andra.

    På en utflykt till stranden, berättar Bellas barndomskompis, Jacob, den lokala legenden om "de kalla", en grupp som lever på blod men som har svurit på att inte jaga människor, de är inte välkomna på Quileute indianernas mark eftersom de tycker att vampyrer inte går att lita på. Bellas föraningar om att Edward är vampyr ändrar inget för henne, hon vet att hon fortfarande älskar honom även om han inte är mänsklig.

    Edward och hans familj är vampyrer. Edward själv blev vampyr när han var sjutton år gammal, även om det var i slutet av andra världskriget I. Edwards kärlek för Bella är både en fröjd och en pina. En glädje eftersom hon är den första person som han har älskat sedan han blev en vampyr. En plåga trots att han har svurit på att inte dricka mänskligt blod och bara jagar djur har begäret för mänskligt blod aldrig riktigt lämnat honom och doften av Bella rör hans hunger efter blod. Edward har aldrig velat ha en människas blod så mycket som han vill ha Bellas...

    Genom hela boken, kämpar Edward för att rädda henne från sig själv och från andra faror.

    Favorit kapitlet i boken är när Bella och Edward för första gången pratar med varandra. Bella går in i biologisalen, och Edward, som redan sitter vid bänken, blir blekare än vad han redan är. När Bella sätter sig på den enda lediga platsen bredvid honom griper Edward tag om bordskanten med ena handen tills hans knogar vitnar. Andra handen håller han för näsan och ser nästan äcklad ut. Bella blir orolig att hon luktar illa, men hon luktar på sitt hår och känner lukten av sitt jordgubbsschampo, det luktar inte illa alls. Genom resten av lektionen ser Edward ut som om det luktar som om någon har dött, och Bella fattar inte vad det är.

    Jag tycker detta kapitlet är så komiskt, hon vet inte att Edward är vampyr. Än mindre att vampyrer har ett sådant välutvecklat luktsinne, och Edward känner lukten av Bellas blod. Edward är inte van att han har känt ett sådant starkt begär för någons blod som Bellas innan. Han gör allt för att han inte ska attackera henne, det är därför han reagerar så starkt. Det vet inte Bella, så hon tror han hatar honom.

    Huvudpersonerna

    Isabella "Bella" Swan: Stephenie Meyer har beskrivit Bella så här: "smal, med långt, rakt, mörkbrunt hår och chokladfärgade ögon. Hennes ansikte är hjärtformat med en bred panna, stora, inordnade ögon, framstående kindben, liten näsa, och en smal käke med en spetsig haka. Hennes läppar är lite ur proportion, lite för fulla för hennes käklinje. Hennes ögonbryn är mörkare än håret och de är mer raka än bågformade. Hon är 162.5 cm lång, slank och inte alls muskulös. Hon har stubbiga fingernaglar för att hon har en nervös vana av att bita på dem."

    Jag gillar Bella, hon är ofta sarkastisk och eftersom man får uppleva boken ur hennes perspektiv så är det alltid roligt att läsa. Och hon är väldigt klumpig, det är alltid Edward som räddar henne när hon gör något klumpigt. Sen är det ju skadeglädjen som är den enda sanna glädjen.

    Edward Cullen: Edward har bronsfärgat hår, och en ögonfärg som varierar mellan bronsfärgad/guld och svart. Innan han blev vampyr hade han gröna ögon. Han beskrivs som otroligt vacker, som alla vampyrer. Som person är han väldigt "manlig" och tar den manliga rollen på stort allvar. Han är en gentleman och har en lockande och tilltalande röst. Han är även väldigt generös.

    Edward har en förmåga att läsa tankar, alla utom Bellas, vilket gör honom frustrerad men också fascinerad. Edwards förmåga gör att han kan höra alla tankar från personer som är i närheten av honom.

    Jag tycker Edward är väldigt mystisk och eftersom det alltid är han som får rädda Bella när hon gör något klumpigt så kommer han alltid med några roliga kommentarer att hon måste skärpa sig.

    Övrigt

    "Ett fint snötäcke täckte trädgården, gatan utanför och taket på min pickup. Men det var inte det värsta - allt regn från gårdagen hade frusit till is, som hade täckt barren påträden i fantastiska, praktfulla mönster och förvandlat uppfarten till en livsfarlig isbana."

    I detta avsnitt vaknade Bella av att det var snö och is ute. Hon blir orolig att hon inte skulle klara sig till skolan utan hjärnskakning för att hon är så klumpig.

    Miljön tycker jag har en stor del i boken. Jag vill att man ska kunna föreställa sig scenen i huvudet för att det ska vara en bra bok. Men Stephenie har fått fram det bra tycker jag, och det är en del som gör boken skoj att läsa.

    Boken utspelar sig i nutid. Det kan man bland annat märka genom att Bella håller kontakten med sin mamma genom att skicka e-mail tillvarandra.

    Om jag kunde dr&...

    ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

    Medlemskap krävs

    För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
    Kontot skapar du endast via facebook.

    Källor för arbetet

    Saknas

    Kommentera arbetet: Recension av Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer

     
    Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
    Det verkar som att du glömde skriva något ×
    Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
    Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

    Kommentarer på arbetet

    Inga kommentarer än :(

    Liknande arbeten

    Källhänvisning

    Inactive member [2009-05-25]   Recension av Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer
    Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58231 [2024-03-28]

    Rapportera det här arbetet

    Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
    Vad är problemet?



    Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
    Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
    Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
    Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
    Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
    Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×