Reformationen

1 röster
11898 visningar
uppladdat: 2000-08-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Bakgrund

Sagan om Martin Luther började i Mansfeld, Tyskland där han var pojken som slapp allt ansträngande kroppsarbete för att föräldrarna ville att han skulle studera, han var också en mycket begåvad elev som fick fina betyg vilket gjorde föräldrarna stolta. Dom vill att han ska bli jurist, vilket han också börjar läsa till. Men mitt under studerandet bestämmer han sig för att bli munk, vilket upprör hans föräldrar och banden klipps itu mellan dem. Martin blev munk för att få ro i själen, enkelt uttryckt. Men det får han inte och det är nu saker och ting börjar gå upp för honom. Han grubblar mycket över hur han ska få ro i själen och bli av med sina synder. Han började så smått tvivla på om avlat är den rätta vägen att få guds nåd. Avlat var någonting som gjorde att man blev fri från sina synder genom att göra någonting för gud, t.e.x gå uppför den berömda Scala Santa trappan, skänka pengar till ändamål som gynnade kyrkan, fasta, etc. Det gick upp för Luther så småningom att det här är inte det rätta sättet. Guds nåd kan man inte göra sig förtjänt av, guds nåd kunde man bara tro på och ta emot. Avlaten strider mot vad som står i bibeln. När Luther sedan ser hur allt blir värre och värre tar han saken i egna händer, han spikar upp dom berömda 95 teserna på slottskyrkan i Wittenberg den 31 Oktober 1517, detta är starten på reformationen…..

Varför fick dessa teser en sådan stor effekt?
Hur kunde 95 teser få sådan oerhörd effekt, varför? Jag har här tagit upp 5 tänkbara förklaringar till varför.

- Boktryckarkonsten: Till skillnad från sina företrädare fick Luther ytterligare ett ”vapen” emot påven och dom andra höjdarna i kyrkan, boktryckarkonsten. Det som är viktigt med den är att Luther kunde då sprida sina tankar över hela Tyskland och i stora delar av världen. Han såg också möjligheten med det här, och började skriva böcker i en rask takt. Det som kanske skulle kunna tala emot det här vore att eftersom hans tankar spreds så pass mycket så växer också skaran av folk som inte gillar hans synsätt men å andra sidan så växer också skaran som håller med honom, i Luthers fall växte skaran av det senare slaget mer än av förstnämnda. Det är också det som är styrker det här, mer och mer folk lade sig i debatten. Vilket också Luther ville, skapa debatt.

- Folk visste vad Luther talade om/folk hade gått och känt det som Luther skrev i sina teser: Utdrag från bibeln ”Den rättfärdige skall leva genom tron”, folk kunde läsa klart och tydligt att avlaten stred mot vad som stod i bibeln, en bekräftelse. Vilket gjorde dom mera övertygade att så var fel. Men även om den här förklaringen kan ha viss betydelse så väger dom andra förklaringarna tyngre, dels så visste redan många vad som stod i bibeln, och många utav Luthers sympatisörer använde inte sin sympati för vad dom tyckte och trodde utan mer Luther som en hjälp att få mer pengar bli av med orättvisan etc. Då spelar det inte så stor roll vad som sår i bibeln.

- Fanns dom som utnyttjade Luther till andra syften än religion: Framförallt dom tyska furstarna och bönderna använde Luther till andra syften än religion. Furstarna såg en chans att minska kyrkans makt så att dom fick mer makt + kanske nåt extra klirr i plånboken. Bönderna såg i Luther en ledare för deras kamp för ekonomisk rättvisa och krav på politisk frihet. Bondeuppror svepte över Tyskland på 1520 talet men Luther tog bestämt avstånd från dessa. Och bad dem att sluta men dom lyssnade inte till honom varpå Luther gav furstarna order om att krossa upproren. Det slutade i blod och Luthers anhängare minskade i dom lägre folkklasserna. Att folk såg möjligheter i Luthers teser är ganska uppenbart, men var det en stor anledning till att hans teser fick sådan stor effekt? Svar: nja
Visst var det en anledning, men mer ett bevis, på att Luthers teser fick en stor effekt, att det berörde samtliga folkklasser. - Luthers personlighet: Att ha karisma och charm i såna här sammanhang är väldigt viktigt. Luther hade bådadera, en person som står och tittar i backen och pratar tyst och blygt om sina tankar når inte ut med sitt budskap till så många, hur smarta ens argument/tankar än är samtidigt som en person som talar med charm och självsäkerhet når ut till väldigt många hur dumma ens tankar än är, (Hitler är ett utmärkt exempel på en sån). Visst det kan ha spelat en stor roll i det hela att Luther nådde ut till många på så sätt. Men Luther använde sig inte i huvudsak av det. Han spred sitt budskap på andra sätt, genom böcker t.e.x.

- Man såg att Luther lyckades: När Luther spikade upp sina teser tänkte nog många, inget att bry sig om han blir ändå bränd på bål utav kyrkan sen. Men det blev han inte och man såg att kyrkan var sårbar, man kunde kritisera utan att bli dödad. Folk vågade stödja honom. Men detta skulle omöjligen kunnat ske utan boktryckarkonsten, för att våga stödja honom var det tvunget att finnas många andra som också gjorde det, och han nådde ut till ”många andra” genom boktryckarkonsten.

Av dom 4 anledningarna jag rabblade upp så skulle jag vilja lyfta fram den första något extra, boktryckarkonsten. Det är det som är skillnaden mellan Luther och hans föregångare i det här sammanhanget. Luther nådde ut till så många genom att skriva böcker, utan det skulle han inte ha lyckats som han gjorde tror jag, kanske i Tyskland men inte i övriga världen. Kyrkan skulle ha hunnit sätta stopp för hans fasoner innan det nådde alltför stora proportioner utanför Tyskland.

Givetvis skulle inte Luther ha nått ut till så många om innehållet i hans teser bara var massa skit och dynga men det är för uppenbart för att diskutera.

Hur kunde Luther fortsätta med det han gjorde?

Att kritsera kyrkan på den här tiden var lika med självmord tänkte nog många, men inte Luther. Varför blev inte han dödad? Jag ska lägga upp några anledningar som ”räddade” honom.

- Luther fick många anhängare: studenter, bönder, furstar etc. Och det mycket tack vare dem som han kunde fortsätta. Ingen i Tyskland vågade göra något när han hade all denna support trots att Luther förklarades fredlös och bannlystes. Han fick bönderna emot sig men jag tror att dom fortfarande trodde på Luther och hyste en viss respekt över honom, om bönderna skulle ha velat döda honom så skulle dom kunna ha gjort det. Hade han inte fått med sig den skara människor han fick skulle han nog inte ha kunnat fortsätta med sin verksamhet lika omfattande.

- Den politiska situationen i Tyskland: Tyskland var väldigt splittrat vid den här tiden, den nye kejsaren hade svårt att hålla ihop sitt välde. Många tyska furstar såg alla dom tyska pengarna som skeppades över till rom, med ovilja. Dom ville få ett slut på det och såg i Luther en möjlighet till det. Vilket gjorde så att Luther fick skydd och hjälp med diverse saker. En furste räddade honom från en säker död genom att gömma honom på ett slott. I den här förklaringen var det mycket viktigt att han hade en god relation till furstarna. Det som är svårt att säga är om det hade varit annorlunda om inte Tyskland hade varit splittrat, furstarna skulle nog ändå ha sett med ovilja på dom pengar som rom fick, i vilket fall som helst. Det som är viktigt var att han fick hjälp utav personer med stor makt.

- Han fick hjälp av personer med mycket makt: Om det var för att Luther var så övertygande, hatet mot påven, vet inte jag men en sak vet jag att om Luther inte hade fått hjälp utav en furste att gömma sig hade han säkerligen blivit dödad. Och han hade tur att det var en ärlig person som hjälpte honom. John Hus exempelvis blev också garanterad skydd men blev ändå bränd på bål. Luther hade med andra ord lite tur. Han satt på slottet i 10 månader. Om han inte fått hjälp från personer med makt, vad hade hänt då? Man ju givetvis inte säkert säga, visst någon bonde kanske skulle kunna ha hittat nåt gömställe, men en bonde ha...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Reformationen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-08-20]   Reformationen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=145 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×