Reformationen

9 röster
94689 visningar
uppladdat: 2000-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

En höstdag i början av 1500-talet spikar en medelålders man upp ett plakat på stadens klosterport. Han heter Martin Luther och har klagomål mot den katolska kyrkans metoder. Enligt Luther själv ska Bibeln följas till punkt och pricka, och ingen kan hävda sig vara Guds representant på jorden, som påvarna gjorde. Han ifrågasatte starkt metoden att genom att betala pengar till kyrkan få ett s k avlatsbrev och bli fri från syndernas förlåtelse och slippa skärselden. Det enda sättet till frälsning var bön.



Givetvis uppskattade inte katolikerna Luthers granskning och uteslöt honom från kyrkan, mot hans vilja. Luther var dock övertygad om att han bar på sanningen och fortsatte därför sprida sin förgrening av kristendomen. En svensk student, Olov Pederssen (Olaus Petri) på latin kom i kontakt med Luther och influerades av hans ideer. När Petri återvände till Sverige träffade han kung Gustav Vasa som tog djupa intryck av den lutherska läran.



Vasa höll ett föredrag i riksdagen som till den början var skeptisk, men när han förklarade att allt det gick ut på var att tjäna Gud gav de efter. Kungen gjordes till kyrkans överhuvud i Sverige och reformationen var genomförd. Nere på kontinenten pågick alltjämt dusterna mellan katoliker och lutherska anhängare. Fogdarna tog Luthers parti, då de sedan tidigare var missnöjda med att så pass stor del av statsstatens rikedomar gick ner till påven i Rom.



Det inleddes också en motreformation som värnade om att katolicismen överlevde. Kejsaren i Tyskland förbjöd den lutherska tron, men anhängarna till den protesterade våldsamt, därav namnet ’protestanter’. Hursomhelst kulminerade motsättningarna i det största kriget i Europa genom historien, räknat längdmässigt, det 30-åriga kriget. Den utlösande faktorn var när två katoliker kastades ut genom ett fönster… Man kan ana att fler faktorer än de religiösa låg bakom krigets utbrott. Reformerade Sverige tog protestanternas parti, och med hjälp av bidrag från Frankrike, som var katolskt, slogs man mot den tyske kejsaren som inte fick få för mycket makt.



Freden i Westfal gynnade bl a Sverige som erövrade nya landområden i Europa.



Så till reformationens konsekvenser. I Sverige stängdes kloster och kyrkor till följd av kyrkans maktminskning. Det var på dessa platser som undervisning sköttes, det sociala skyddsnätet förminskades som följd av reformationen. Kronans finanser blev givetvis bättre när kyrkorna berövades från mark och värdefulla föremål, men för privatpersoner innebar nog inte denna maktförflyttning särskilt mycket generellt sett. Kungar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Reformationen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-09-18]   Reformationen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=233 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×