Rene Descartes

1 röster
16646 visningar
uppladdat: 2006-05-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
RENÈ DESCARTES



Cogito, ergo sum



LIV

René Descartes föddes 31 mars 1596 i en liten by, La Haye (som senare fick namnet Descartes). Hans pappa var politiker samt jurist och därför hade familjen mycket pengar som René sedan fick ärva. Vid ett års ålder dog Renés mamma i tuberkulos. Han var själv också ofta sjuk och hade därför som vana att sova länge på mornarna och stiga upp först efter tolv, man trodde inte att han skulle överleva till vuxenålder. Vid elva års ålder började han i en jesuitskola vid La Flèche. Där studerade han matematik och skolastik. Efter jesuitskolan studerade han på universitet i Poltiers och blev jurist. I skolan blev han trött på att läsa från böcker och ville se världen. Han gick in i armen (enligt sig själv av utbildningsskäl) och gjorde krigstjänst i Nederländerna och Tyskland. Det var i Nederländerna han såg drömmarna som förändrade hans liv. Han träffade Isaac Beeckman som blev hans vän och fick honom att bli mer intresserad av matematiska problem. René drog sig ut ur armen och drog sig tillbaka och flyttade från stökiga Paris till Holland för att få vara i fred och få ägna sig åt sin forskning. Det var då han skrev största delen av sina böcker och andra texter. 1633 hade René tänkt ge ut Le Monde (Om världen), som berättade om Kopernikus syn på världen. Men när Deacartes fick höra att Galilei förföljdes av den katolska kyrkan, ville han inte ge ut boken längre. Ett par år senare föddes Descartes utomäktenskapliga dotter Francine, som senare dog redan som barn, endast fem år gammal. Descartes flyttade 1649 till Stockholm på inbjudan av Drottning Kristina. Han tyckte att Sverige var ett land där ”både människor och tankar frös till is”. I Stockholm fungerade han som Kristinas lärare och rådgivare. Kristina ville hålla sina timmar tidigt på morgonen så Descartes måste stiga upp klockan fem på vinter morgnarna. För en man som var både sjuk och van att stiga upp sent var Sveriges mörkhet och kyla svår, inte heller sten slottet var varmt. Bara efter ett par månader i Sverige avlider René Descartes i lunginflammation den 11 februari 1650. (Det har också spekulerats att han blivit förgiftad med arsenik).



DESCARTES TANKAR OCH IDEER

Rene Descartes första filosofiska tankar och idéer började då han såg tre mardrömmar.
I sin första dröm drömde han att en virvelvind försökte knocka honom. Efter att ha vaknat var han uppe i flera timmar, han trodde att det var onda anden som hade skicka drömmen till hans tankar. Hans andra dröm var liknande medan den tredje drömmen var lugnare. I den låg han i sin säng och tittade på böckerna som låg på hans bord. Efter alla drömmar visste han att de kallade honom för att ägna sig åt filosofin och lämna krigandet.
Descartes tankemetod var att man skall enbart tro på sådant som vi inte kan betvivla, dvs. allt som du kan tvivla på är falskt. Med hjälp av denna ifrågasätter Descartes sedan olika typer av kunskaper. T.ex. Vi kan ju inte vara helt säkra om kvadraten har fyra sidor, det kan ju hända att världen skapades av en ond ande som låter oss tro att kvadraten har fyra sidor, samtidigt som han har skapat världen så att kvadraten inte har fyra sidor. Descartes tvivlar på allt som går att tvivla på, men han finner till slut en sats som man inte kan tvivla på ”cogito, ergo sum” (jag tänker alltså existerar jag). Det är ju paradoxalt att både förneka sin egen existens samt att man kan tänka eftersom ett förnekande innebär tänkande.
De här tankemetoderna som Descartes kom fram till kallas ”metodiska tvivel”. Att Descartes kom fram till detta tankesätt revolutionerade filosofin.
Det var först nu som människan började tvivla på saker och sökta efter sanningen.
Man kan alltså inte lita på sina egna sinnen för att det finns alltid en möjlighet att vi misstar oss. T.ex. jag kan inte vara helt säker på att det finns träd ute i skogen: det är bara en fantasi som en trollkarl lagt i min hjärna. Men det som jag kan vara helt säker på är det att jag existerar, det är möjligt att jag drömmer eller att jag fantiserar men det måste finnas ändå någon som existerar och drömmer eller fantiserar.
Descartes hävdar att människan är först och främst en tänkande varelse. Däremot är varken människans kunskap om fysiska saker eller om den egna kroppen oförmedlad. För kan man inte drömma om att sin egen kropp ser annorlunda ut än vad den verkligen är? Till detta tvivel drar Descartes slutsatsen att ”jag visserligen äger en kropp som är mycket fast förenad med mig; men därav att jag har en klar och tydlig idé om mig själv, enligt vilken jag blott är en tänkande och inte ett utsträckt ting, följer dock med säkerhet att jag verkligen är skild från kroppen och kan existera utan den”. På detta påstående så skiljs kroppen från själen.
Efter detta säger Descartes att själ och kropp eller ande och materia är två olika substanser
Descartes tänkande här är markant dualistiskt. Han delar upp verkligheten i två olika delar.
Anden är här och materian där, så då är de alltså för evigt separerade.
Med de här slutsatserna kommer vi fram till Descartes kropp-själ problemet som är en av filosofins mest krångliga frågeställningar. Kropp och själ problemet är inte endast ett teoretiskt problem, alla har vi egna åsikter om saken. Några människor tror att världen
är faktiskt delad i materia och ande medan de andra tror att det inte finns något andligt utan att alla andliga saker är egentligen materiella.
Förutom att René Descartes är känd som filosof så är han också känd som matematiker.
Descartes ansåg att alla vetenskaper borde basera sig på matematiken.
Detta var ändå inte en helt ny idé för Platon och Pythagoras hade haft liknande tankar.
Det som Descartes ansåg var att man skulle bara enbart acceptera föreställningar som framkom som fullständigt klara. Han uppfann det cartetiska koordinatsystemet (det som vi använder än idag); han förbättrade också den algebraiska notationen genom att införa exponenter (T.ex. 3x=x*x*x)
och konventionen att beteckna okända kvantiteter med bokstäver från slutet av alfabetet ( t.ex. x, y, z.)
Descartes kom fram till att lösa geometriska problem genom att sätta in bokstäver och ställa upp och lösa ekvationer. Det här kallas analytisk geometri.
Det var också Descartes som förutsåg hur lufttrycket skulle variera med höjden över havet och han tipsade sin kompis Pascal om att han skulle undersöka detta.
Newtons 1:a lag (tröghetslagen)är ursprungligen formulerad av Rene Descartes.
Dessutom så fastställde han filosofins dagordning samt naturvetenskapen för två hundra år framåt.
Ännu heller så är det inte klart om matematiken är något som man har uppfunnit eller är det bara en påhittad sak.
För Descartes var världsalltet redan färdigt matematiskt kodat, och matematikens uppgiftvar att fundera ut och komma fram till de här koderna. Den här matematiska synen gav mera
mod åt honom att beskriva världen som ett enormt ensamt varelse, som fyller rymden.
Hans världsbild är grått och prosaisk: det är som hela världsalltet skulle återböras till en och samma soppa. Så till Descartes var till allmänhet allt som existerade ”res extensa” medel, som man kan matematiskt mäta och veta säkert. Hans bild på människokroppen syftar sig precis på det här.
Descartes bild på själen är inte helt korrekt i kristlig mening. Han använder ord som ”själ”
”förstånd” och ”humör” tillsammans ombytta. Men hans uppfattning om existensen går ungefär så här ut:
Det att jag finns, kan man inte misstänka.
Det att jag har en kropp, kan man misstänka.
Så min existens är oberoende an min kropp.
Så jag kan inte vara säker på min existens när jag inte tänker.
Så min existens beror på mitt tänkande.
Därför är jag en tänkande varelse eller själ, förstånd, humör.
Descartes tyckte också att genast när man slutar tänka så försvinner man.
Han var en stor och viktig filosof. Vid sidan om Aristoteles var han den viktigaste filosofen i europeiskt tänkande överhuvudtaget.

Att Descartes var en så viktig filosof beror på tre saker.

1.Den kartetiska substansfilosofin var den primära orsaken till den grundläggande skillnaden i modernt tänkande mellan kropp och själ.
2. Han var den viktigaste personen som bidrog till att den mekanistiska naturfilosofin slog igenom.
3. Descartes insats re...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rene Descartes

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-01-28

    Bra gjort

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-03]   Rene Descartes
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6094 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×