Reseskildring av 1700-talets Stockholm

2 röster
8614 visningar
uppladdat: 2000-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Stockhom- en stad i blomstring för den okonventionelle bohemen



Stockholm har på senaste tid blomstrat något kolosalt, och blir ett mer och mer populärt resmål. Vi missar ju aldrig något stort, så här är nu ett reportage från staden i norr, som gör ett försök att mäta sig med Paris utstrålning, kultur, charm och popularitet. Dessa stora förändringar kom i och med att den nuvarande kungen Gustav III besteg tronen. Han är väldigt intresserad av kultur, speciellt den franska och han fascineras av Frankrike och Paris.



Stockholm kommer dock inte kunna mäta sig med Paris än på länge. Stockholm är en liten stad med bara kring 70 000 invånare. Kärnan, lokalt kallad ’stan’, finner man mellan broarna. Utanför dessa broar tar landsbygden vid. Man finner även en sorts stadsbebyggelse på Norr och Söder, men den är av ringa betydelse.



Hygien ter sig inte vara väsentligt för stockholmaren. Det är enligt uppgift upp till var och en att göra sig av med sitt skräp, och de flesta häller då ut det i rännstenen. Med regnet försvinner sedan det mesta, utom stanken som kvarstår och ständigt präglar staden. Staden dör vid midnatt, då alla ljus släcks. Fram till dess finns det heller ingen vidare belysning, endast några få lyktor lyser upp stadens dunkla gator. Trots detta är eldsvådor inget ovanligt, och elden sprider sig snabbt mellan trähusen.



Människor rent allmänt är ohygieniska, och det finns nog ett samband mellan detta och de höga dödstalen; staden har bland de högsta i Europa. Men icke att skrämma, de flesta offren är barn under tio år. Den barbar som man nästan sett stockholmaren som tidigare håller också i vissa kretsar på att försvinna. Ett kulturliv och ett intresse för intellektet håller på att utvecklas, akademier grundas. Franska språket blir allt vanligare, och adeln språkar och skriver helst på franska, eller använder åtminstone franska uttryck när de pratar svenska.



Om man är intresserad av små originella korgar är Stockholm ett måste att besöka. Det finns enligt statisk ca en krog per invånare. Dessa korgar är inget för finsmakare som kräver klass och stil. Krogarna består sällan av mer än några bord och stolar i ett rum. Exempel på trevliga korgar är Sodom o klostergränd och Rostock i hörnet av Västerlånggatan och Prästgatan. Dessa ställen varierar när det gäller storlek, meny och inredning, men något man alltid finner är en brännvisnbrännare. Det svenska folkets dryckesvanor är något i särklass, som man inte finner nere på kontinenten direkt. Man bör dock komma ihåg att det antagligen finns djupt rotat i deras kultur, då deras förfäder ju var vikingar, och deras uppträdande var kanske inte exemplariskt direkt. Så då liksom nu anses det som en självklarhet att brännvin finnes till förtäring. Men beräknar att det finns ca 900 utskänknigsställen. Denna förtäring leder dock till mindre trevliga konsekvenser, som att sjukdomar sprids, framförallt i de lägre klasserna. Därför utlyses en lite varning; man bör nog beakta riskerna som medföljer av horisontell aktivitet med en medborgare av lägre klass. Denna höga konsumtion har nämligen lett till att antalet prostituerade kvinnor är högt.



Detta festande finns förekommer även bland de välbärgade, men då inte lika öppet på stan, utan bakom lykta dörrar. Anledningen är dock den samma; penningvärdet varierar så kraftigt, att man resonerar att det är bättre att spendera pengarna idag än att spara dem till i morgon, för då kan de ju vara mindre värda.



På Söder bor de fattiga i Stockholm. Här finner man små hantverkare, samt enkla bostäder som pigor och gesäller nyttjar. Kring husen på de höga bergen leker små barn med egentillverkade leksaker. På långt håll liknar det en idyll, men tar man en lite närmare titt ser man den hemska misär som där råder. En del av staden som man bör undvika.



Vid skeppsbron finner man större handelshus, där det säljs varor som ostindienfararna fraktat med sig. Där kan man inhandla exotiska varor såsom porslin, kryddor och vackra siden tyger.

Det som ändå gör Stockholm till en så speciell stad är närheten med naturen, och att denna närhet är tillgänglig för alla. Inne i staden finner man bla den vackra parken Kungsträdgården. Ett grönområde som tidigare bara var öppet för den välbärgade adeln, men 1763 öppnades även parken för allmänheten. Om an vill komma närmare naturen ändå kan man bara ta färjan från t.ex. Roddartrappan vid Skeppsbron över till Djurgården. Djurgården är en f.d. kunglig jaktplats, men en solig dag där med en trevlig picknickkorg och gott sällskap är ett underbart sätt att spendera en lat dag i en stad som Stockholm. Vill man dock undvika lokalbefolkningen så bör man ej besöka Djurgården på en söndag. Söndagar är nämligen stockholmarnas lediga dag, och de som in...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Reseskildring av 1700-talets Stockholm

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-09-18]   Reseskildring av 1700-talets Stockholm
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=230 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×