Rockens historia

57 röster
64778 visningar
uppladdat: 2003-05-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det var så här det började

Det var på 1960 talet som rocken började bil populär, men det hela började med blues i USA någon gång i slutet av 1800-talet. Blues är den svarta arbetarklassens folkmusik och har sitt ursprung från Afrika. När slavhandeln började innebar det att slavar hämtades från Afrika för att kunna användas som gratis arbetskraft främst i den Amerikanska södern. Slavarna fråntogs all frihet och handlades som varor på slavmarknaderna. Det enda man inte kunde ta ifrån dem var deras sånger och de svarta tilläts sjunga sina sånger eftersom det ansågs öka arbetstakten. Det var ur detta som bluesen växte fram. Texterna handlade om vardagen och livet. ”I feel blue” - jag känner mig ledsen.

I början bestod blues av en man som spelade på sin akustiska gitarr, men runt 1920 så var det många som flyttade in till storstäderna och den tuffare stadsbluesen blev till. Den bestod mestadels av trummor och elgitarr. Runt 1940 liknade bluesen ganska mycket det som skulle utvecklas till den rock’n roll som senare skulle bli populär. Det enda som hindrade den från att slå igenom var musikernas hudfärg. 1949 spelade Fats Domino in ”The Fat Man” som var den första rock låten, men den slår inte igenom. Fats Domino var svart.
Det var inte förrän 1955 som rocken slog igenom. Då kom den vita artisten, Bill Haley, med låten ”Rock around the Clock”.

Året därpå så kommer Elvis Presley, en vit och talangfull ung kille slår igenom med dunder och brak. Nu får ungdomarna sin egen musik att lyssna på och hans ”snuskiga rörelser” är något som förfärade många föräldrar. Elvis, eller The King”, som han kallades blev snabbt enormt populär. Han blev förebilden och rebellen för många ungdomar och hans skivor såldes i miljonupplagor.
Under 50 och 60-talet började även svarta artister komma fram. Några är Little Richard, Chuck Berry, Fats Domino m fl. Rocken började att bli mer och mer rumsren och det är inte längre bara knuttar och bilburen ungdom som lyssnar på låtarna.

Så här fortsatte det under 60- och 70-talet

“The Beatles” slog igenom 1962 med bandmedlemmarna John Lennon, sång och gitarr, Paul McCartney, sång och bas, Ringo Starr, trummor och sång, George Harrison, gitarr och sång.
Beatles succé var enorm vilket till stor del berodde på att man riktade sin musik till en bredare publik. Deras klädstil och långa hår var något nytt samtidigt som musiken var mer melodiös. Deras fans var mer eller mindre hysteriska. Flera av deras låtar hade antydningar av att droger var okey. Bandmedlemmarna tjänade enormt med pengar samtidigt som livet bl a bestod av droger och mycket, mycket mer. Alla började klä sej och klippa håret som killarna
Några av hitsen de gjorde var bl.a. Yesterday, Help, Let it Be, She loves you.
1967 gör Beatles skivan “Sergent Peppers Lonely Heart Club Band”. På den skivan använder de en ny sorts inspelningsteknik och blandar även in ingredienser som symfoniorkester.
P.g.a. den stora Beatles hysterin bildas det många andra band. Ett av dem är det kända bandet The Rolling Stones. Den stilen som de har är tuffare och råare och det var deras sångare Mick Jagger som blev kännetecknet för Stones, en av deras största hitts är ”Satisfiction”.

Rocken påverkade många och 1968 blir det studentrevolt i USA. Det börjar bli modernt med ”hippies” och den levnadsstilen innehåller både musik och droger. Musiken inspireras av de österländska harmonierna. Några sångare som blev kände är bl. a Jimi Henrix och Janis Joplin. Båda dog i unga år på grund av överdoser av heroin. Fortfarande hyllas deras musik som något av det avgörande för den fortsatta utvecklingen av rocken. Jimmie Hendrix var en fantastisk gittarist och kunde få fram ljud som ingen annan lyckts med. Janis Joplin var en av de första kvinnliga rock- och blues artisterna som blev känd.

1970 händer det en hel del inom ungdomsmusiken. En massa nya musikstilar kommer. Disco, hårdrock, synt, punk, reggae m.m. Ungdomarna får under denna tid ett enormt utbud av artister och stilar.

2000-talets rock

Tiden från 80-talet och framåt har inneburit att rocken blivet en multinationell industri. Marknadsföringen av nya artister är enorm. Från att tidigare har uppträtt på mindre klubbar blir det mer och mer av gigantiska konserter med avancerade ljus- och ljudshower. Artister utvecklas som riktar sig till särskilda åldersgrupper allt från rena barngrupper till de mer kända ungdomsgrupperna t ex Back Street Boys och Spice Girls. Artisterna framställs som vackra och ordentliga istället som det var i början på rockens historia då det var mer häftigt att vara rå och helst lite skiten.

Här är fem av de stora artisterna inom rocken:

Elvis Presley var en amerikansk sångare som dog 1977. Han växte upp med fattiga föräldrar och sjöng mycket i kyrkan som liten. Elvis arbetade sedan som lastbilschaufför. 1953 spelade han in sin första skiva. 1955 bytte han skivbolag och fick ett mer rockigare sound. Hans scenframträdanden var mycket utmanande och han svängde sina höfter. Hans framgång berodde mycket på att han var vit, duktig manager och att han hade ett rikt skivbolag bakom sig, men framgången tog hårt på honom och snart var han en missbrukare av diverse piller. Den officiella dödsorsaken var ”oregelbunden hjärtfunktion”. Två av hans kända låtar är Tutti Frutti och Hound Dog.

Bruce Springsteen är en amerikansk sångare som började på 60-talet med att sjunga på små klubbar. Texterna handlade om baksidan av det amerikanska samhället. Hans röst är varm och hes. Han brukar kallas för ”The Boss” p.g.a. hans texter som oftast handlar om arbetarklassens förhållanden i USA. Därför har han blivit deras idol i de kretsarna. Bruce Springsteen är en av dem som bidragit mest till utvecklingen av rockmusiken tillsammans med Beatles, Michael Jackson och Rolling Stones.

Madonna är sångerskan från Amerika som först började som trummis i ett band 1979. 1983 gav hon ut sin första platta som blev en succé. Det mycket tack vare den förföriska utstrålningen hon har. Hennes musik skulle kunna kallas för dansvänlig pop. Hon har även medverkat i några filmer bl. a Den näst bästa och Evita.
En av hennes kända låtar är Voge och nu har on släppt en ny platta med lite ruffigare sound och även lite rap i låten American Life.

Michael Jackson är sångaren, dansösen och kompositören från Amerika. Han ka...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rockens historia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-03-25

    Mycket bra skrivet! Informatio

  • Inactive member 2005-02-20

    Hejsan! Ja skriver om rockabil

  • Inactive member 2005-05-16

    hej Tove, lite stav fel här å

  • Inactive member 2005-05-23

    Jaag tyckte att dt va bra skri

  • Inactive member 2009-02-18

    Fantasktiskt arbete tjejen! Det här kommer jag få mvg på! TACK BABE<333

  • Inactive member 2009-05-04

    vad fick du för betyg?

  • Inactive member 2009-11-22

    du glömde nog lite om ozzy osbourn, men annars bra arbete ^^ och vad har madonna med rock o göra?

  • Inactive member 2015-10-25

    Första rocklåten all time var, That's All Right mama med Arthur "Big Boy" Crudup.

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-19]   Rockens historia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2107 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×