STD

11827 visningar
uppladdat: 2005-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sexuellt överförbara sjukdomar (STD)

De vanligaste könssjukdomarna idag
De vanligaste könssjukdomar vi har idag är (utan inbördes ordning)
• Klamydia
• Kondylom
• Herpes genitales
• AIDS/HIV
• Flatlöss
• Svampinfektion


Klamydia

Klamydia orsakas av en bakterie, och smittas vid samlag. Det är väldigt vanligt att man inte märker några symptom av klamydia, men om man märker det så visas det oftast genom flytningar, sveda eller klåda. Om man inte behandlar klamydia kan det leda till äggledar- och bitestikelinflammation och det kan i sin tur leda till att man blir steril.
Du kan tidigast ta ett klamydiatest 7-10 dagar efter smittotillfället. Kvinnor kan göra ett klamydiatest i samband med ett gynekologbesök Är man kille så kan man lämna ett urinprov. Det man ska tänka på när man lämnar in ett urinprov är att morgonurin är bäst och du får inte ha urinerat minst tre timmar innan du tar urinprovet. Man behandlar klamydia med antibiotika i form av tabletter och om man börjar snabbt efter smittotillfället så är risken liten för följdsjukdomar. Man får absolut inte ha samlag när man behandlas för klamydia.


Kondylom

Kondylom visar sig som könsvårtor och orsakas av ett virus. Vårtorna tillkommer ca två månader efter smittotillfället och sätter sig oftast på förhuden, ollonet eller penisskaftet hos män. Hos kvinnor sitter de oftast på blygdläpparna, i slidöppningen, på livmoderstappen, omkring urinröret eller ändtarmen. Själva utseendet på vårtorna kan variera allt från små, flikiga utskott till platta och för blotta ögat nästan osynliga förändringar. Du kan uppleva klåda och irriterande sprickor i hud och slemhinnor om du har kondylom. Det behandlas med en salva, eller en lösning som man penslar på. Man kan också operera bort dem.


Herpes genitales

Herpes genitales orsakas av Herpes simplex virus. Det smittas genom samlag och oralsex. De första symptomen av Herpes genitales orsakas 1-20 dagar efter smittotillfället. Herpes ger smärta, klåda. Det känns obehagligt att urinera, man kan få flytningar från urinrör och livmoderstapp. Ibland får man dessutom feber, huvudvärk och muskelvärk. Men vanligtvis är symptomen så lindriga att man inte märker att man har dem. Oavsett om man märker det eller inte, så infekterar viruset olika nerver som leder till och ifrån infektionsstället och kan sitta kvar länge efter smittotillfället. Viruset kan utbryta igen vid samband med menstruation, graviditet eller vid UV – strålning. Vid hälften av dessa fall känner man en kliande, brännande känsla innan blåsorna kommer tillbaka. Det finns flera mediciner som förkortar och lindrar symptomen. Dessa får du när du går till en doktor för att fastställa symptomen. Du ska helst inte ha samlag och oralsex när du har genital herpes. Har man herpes kring mun så bör man undvika oralsex.


HIV/AIDS

HIV-infektion och AIDS orsakas av Humant Immunbrist Virus. Viruset tillhör en virusgrupp som kallas retrovirus. Det som är typiskt för retrovirus är att de förvaras i kroppens arvsmassa. En HIV-infektion läker inte, utan den smittade bär på viruset resten av livet. Smittämnet attackerar vissa celler som är viktiga för vårt immunförsvar och vissa celler i det centrala nervsystemet. Smittan kan överföras vid samlag och från en infekterad kvinna till hennes barn. Man kan också smittas om man får i sig blod eller annan vävnad från en smittad person, t ex om man delar spruta eller får blodtransfusion. HIV smittar inte vid beröring om inte blod blandas. En del som nyss blivit smittade får en lindrig och övergående period med feber, ont i halsen, svullna lymfkörtlar och utslag några veckor efter det att de smittats. Andra märker ingenting. Även om man sedan är frisk pågår en kamp i kroppen där immunförsvaret långsamt bryts ner. Till sist kan man drabbas av infektioner som normalt inte drabbar oss om infektionsförsvaret är friskt. Det är detta som kallas AIDS. Om man vill testa sig gör man det tidigast tre månader efter smittotillfället, genom blodprov. Man får vara anonym, och det är gratis. Det finns inget botemedel för AIDS, men det finns medicin som bromsar sjukdomen, medicinen minskar mängden cirkulerande virus och försenar sjukdomsutvecklingen. Det är större risk att få HIV/AIDS genom analsex, än genom vaginalt sex, eftersom det ofta uppstår sprickor i huden och kroppsvätskor blandas.


Flatlöss

Flatlöss är en grågul parasit/insekt som är cirka 2-3 mm stor. Man kan själv se flatlössen och de förökar sig genom att lägga ägg. Även äggen (gnetter) är lätta att se. De trivs bäst på könsbehåringen men kan även finnas på huvudet och i ögonfransarna. Flatlöss smittar vanligast vid sexuelltumgänge, men även vid närmare kontakt. Det kan också smittas genom sängkläder och underkläder. De symptom man får av flatlöss är klåda, eftersom de suger blod. Man behandlar flatlöss med schampot ”Crinopex Forte” eller ”Tenutex liniment”. Båda läkemedlen är receptfria. Finns flatlöss i ögonfransarna behandlas de efter ordination från läkare. För att man inte ska sprida löss, eller få tillbaka dem, bör även alla som varit i nära kontakt vid den smittade.


Svampinfektion

Svampinfektion är väldigt vanligt hos kvinnor, 3 av 4 drabbas någon gång i livet. De vanligaste symptomen är intensiv klåda, sveda och flytning. Den svamp som kan ge besvär från underlivet hos kvinnor är en vanlig jästsvamp. Det är en mikroorganism som växer inne i cellerna i hud och slemhinnor och som livnär sig på sockerarter som cellerna producerar. Även om grundorsaken är okänd finns det saker som anses öka risken för svampinfektioner:
- En antibiotikabehandling mot en infektion dödar inte bara infektionen, utan även de nyttiga mjölksyrebakterierna i slidan, vilket kan bidra till en svampinfektion.
- Sår i slidan minskar slemhinnornas motståndskraft och svampen får lättare fäste. Sår kan uppstå om man till exempel haft många samlag tätt, om man ridit eller cyklat mycket.
- Hormonbalansen i kroppen påverkar slemhinnorna och därmed immunförsvaret i slidan. Därför är det vanligt att man får en svampinfektion under graviditeten eller att en svampinfektion ofta startar strax före mens.
- Ärftliga faktorer kan också ha betydelse för om man lättare får en svampinfektion. Det är mycket ovanligt att svamp smittas. Om det nu skulle göra det märks det genom att huden längst ut på penishuvudet blir röd, torr, och lite fnasig. Svampinfektioner går oftast över av sig själv, eller så kan man behandla sig med receptfria salvor.


Att skydda sig

Det smartaste man kan göra för att undvika att få en könssjukdom är att skydda sig! Det enkla lilla skyddet stavas Kondom och finns att köpa nästintill överallt, från mackar till restauranttoaletter. Om man ser till att kondomen sitter fast ordentligt och att den inte går sönder, så har man inget att oroa dig för.

Om man är smittad
Om man är smittad så finns det några olika alternativ som man kan göra. Antingen kan man gå till Ungdomsmottagningen som är öppet för alla mellan 13-23 och ta tester där, eller så kan man gå till sjukhuset och göra samma sak. Om det är en lindrig sjukdom som inte behöver receptbelagda mediciner kan man själv gå till apoteket.

Jag är smittad, vad gör jag nu?
Om man får ett positivt testresultat så betyder det att du är smittad. Men vad gör man då? Ska man berätta för din partner? Jag tycker själv att man borde göra det, både etiskt och praktiskt sett. För antagligen har man ju fått könssjukdomen av honom/henne, om man inte vart otrogen, och då måste ju partnern få reda på det så att han eller hon själv kan gå och testa sig och få botemedel. Sen ska man ju inte ha samlag med sin partner om man är smittad, för då får ju han eller hon smittan om den inte redan hade det.

Smittskyddslagen

I Sverige finns en speciell lag för vissa smittsamma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: STD

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-11]   STD
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4255 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×