Samerna

17 röster
29806 visningar
uppladdat: 2006-02-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning

Jag valde det här ämnet för att jag ville veta mer om samer. Innan när jag tänkte på dom så såg jag en gammal gubbe som liknar en indian i konstiga kläder ungefär men nu vet jag att det inte är så (som tur var). Det var intressant att fördjupa sig om samer efter som de bor så nära oss.

Arbetet handlar om samer och hur deras situation ser ut idag.
Jag tar upp hur deras kultur ser ut och vad samerna gör, var dom bor, hur dom lever osv. Jag beskriver deras religion som är väldigt annorlunda än våran. Det finns också en bild på samernas land.
Mina egna tankar om vad jag själv tycker och tänker om samerna finns med.

Frågeställning

Fråga: Hur ser samernas situation ut idag i Sverige?

Snabbfakta

Samerna är Sveriges ursprungsbefolkning. De har sitt eget språk och sin egna kultur.
Samernas land, som kallas Sapmi, sträcker sig över hela norra skandinaven och en liten bit in i ryssland.
I Norge bor de flesta samerna, ca 50 000. I Sverige bor ca 20 000, i Finland ungefär 6000 och i Ryssland 2000.
Samerna lever i en kall miljö och har tvingats anpassat sig. Vanliga arbeten bland samerna är jägare, fiskare, renskötare och jordbrukare. Valutan är: svenska kronor, norska kronor, euro och ryska rubel.

Samisk religion

Innan kristendomen infördes så hade samerna sin egen tro. De ansåg att solen, månen, åskan och vinden var gudomliga. De offrade också en vit get till solen. Samerna hade många anledningar att offra, det kunde vara för att: renarna skulle må bra, bra jakt och god fiskelycka, för att bota sjukdomar och för att barnafödandet skulle gå bra. De trodde att allt levande i naturen hade en själ, så därför var det viktigt att vara god vän med naturen. Med sina ritualer försäkrade de sig att de var vänner med naturen. Samerna delade upp jorden religiöst i tre olika områden: den undergjordiska, den jordiska och den himmelska.
Alla tre världarna hade sina egna gudar och varelser. I den undergjordiska världen bodde de döda och i den jordiska levde människorna och djuren. I den himmelska världen bodde gudar och gudinnor som hörde till himlavalvet. De var världens härskare.
I samernas tro var björnen ett heligt djur, de hade en stor respekt för den och de var rädda för att bryta vänskapen med honom.

Vid religiösa ceremonier hade samerna en medicinman som också var läkare, siare och örtspecialist. Med hjälp av en speciell trumma kunde han få kontakt med gudavärlden. Där kunde han uppleva och sedan berätta saker för dom andra som inte kunde se något. Denna trumma hette schamantrumman. En del familjer hade en schamantrumma hemma för att dom skulle kunna se in i framtiden.

Om det fanns en annorlunda sten eller någonting annat i skogen med en konstig form som man la märke till så blev dessa platser heliga. Samerna offrade djur, framför allt renar vid dom platserna.

Samerna tvingades att bli kristna på den senare delen av 1600-talet, (på1600-talet började man planera hur alla samer i Sverige skulle kristnas), då skickade de kristna ut korsfarare som skulle förstöra samernas egna traditioner och kulturer för att sedan införa kristendomen.

Renskötande samer

Först levde samerna som jägare och fiskare. Dom jagade vilda renar men sedan när renarna började ta slut så kom dom på att man kunde tämja dom och använda dom som hjälp i arbetet, som t.ex. dra slädar. Av 20 000 samer i Sverige så är det bara 2 000 samer som är renskötare. Renskötseln är viktig för samerna. På 60-talet kom snöskotern som hjälp för att göra arbetet lättare än att åka skidor. Idag använder samerna helikoptrar, lastbilar och motorcyklar. Fortfarande använder samerna vallhundar för att fösa ihop renarna. Renskötsel blir mer och mer populärt som yrke hos samerna.

Språk

Samernas språk liknar finska. Det finns många olika samiska språk, här är tre av dom: östsamiska, som talas på Kolahalvön i ryssland, centralsamiska som talas i Norge och i Finland och sydsamiska som talas i Sverige och Norge. De som talar de olika samiska språken har svårt att förstå varandra, samtidigt som språken utvecklas hela tiden. Av alla samer som bor i Sapmi kanske 20 000 talar något av de tre samiska språken så det är ju inte så många som talar samiska. På Kolahalvön talar de flesta samerna kildinsamiska ungefär 600-800 personer. I Finland talar dom skoltsamiska och enaresamiska. Nordsamiska talas av ca 16 000-18 000 personer. Av dom är det 5000-6000 i Sverige, 9000-10 000 i Norge och i Finland är det 2000 personer.

Sport

Samerna brukar ha tävlingar i renskötsel där man använder sig av lasso, gevär och skidor.
Några andra sporter är renkappkörning, som blir allt vanligare, löpning i terräng och på bana, olika skidsporter och innebandy. De största sporterna i sameland är fotboll och skidor. De har sina egna idrottsklubbar och sitt eget fotbollslandslag.
Första gången samernas fotbollslandslag (sapmi) mötte ett annat lag var sommaren år 2004. Då mötte dom Nordcypern och det blev 1-1.

Kultur

Hos dom renskötande samerna och de som jobbar med slöjd är traditionen och kulturen starkast. Männen brukar göra saker av trä och horn från renar medan kvinnorna arbetar med skinn och tyger. Samerna kallar det hård och mjukslöjd. Männens är den hårda slöjden och det är kvinnornas som är den mjuka slöjden. De använder kniv till allt från att jaga till att använda den i hushållsarbetet. Från renen får dom horn, ben, päls, skinn, och senor till tråd. Från björken får dom trä, rötter och näver. Samernas dräkt kallas kolt. Samerna bär mest kolt vid bröllop, dop, begravningar och andra speciella stunder. Kolten ser olika ut i områdena i sapmi. Kvinnorna och männen har också olika koltar. Männens kolt är kortare än kvinnornas. Kolten är som alla andra kläder genom att den förändras med modet. Förr i tiden gjordes koltarna i hemmen.

Sametinget

Först år1993 inrättades sametinget av Sveriges riksdag. Med hjälp av sametinget kunde samerna lättare få sin röst hörd. Genom sametinget kom förslag från samefolket till Sveriges riksdag. Sametinget bestämmer över den egna kulturen, språket och sina skolor. Samefolket bestämmer själva över sitt sameting genom att vart fjärde år rösta fram det. Sametinget är beroende av staten för att de inte har någon egen skattebas.

Samernas framtid

Lars-Anders Baer är en samisk politiker som tycker att det ska vara ett bra samarbete mellan de samiska skolorna och den svenska kommunen, att samerna ska accepteras av den svenska befolkningen, att samerna ska behålla sitt språk och sin kultur. Han vill att samerna och svenskarna ska samarbeta så mycket som möjligt.
Han säger också att samerna behöver egna intäkter för att få en bättre ekonomi.

Slutsats
Samernas situation i Sverige har förbättrats under dom senaste åren. Förr blev samerna förtryckta av svenskarna men det har blivit bättre under senare år. Bland annat så bad svenska staten om ursäkt 1998 för det förtryck som Sverige utövade mot samerna förr i tiden.
Jag tror att samerna och svenskarna ska komma rätt bra överens till slut men det är ju lite kvar att arbeta med. Jag tycker t.ex. att samerna fortfarande verkar vara lite utanför det svenska samhället. Svenska staten behandlar samerna dåligt när det gäller markägande och självstyre. Fortfarande är samerna beroende av oss för att dom har en låg inkomst. Det vore mer rättvist om samerna fick pengarna för de dammar svenskarna har byggt uppe i norr. Jag tycker att samerna ska få leva sitt liv. Om samerna och svenskarna fortsätter att kämpa på så kan vi no...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Samerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-31

    HAHAHAHA

  • Inactive member 2007-06-07

    otydligt och sluddrigt. jag un

  • Inactive member 2009-03-03

    lol

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-21]   Samerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5713 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×