Satanism

13 röster
27832 visningar
uppladdat: 2006-10-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
2) Inledning
När vi fick uppgiften om att skriva om vilken religion vi ville, visste jag direkt vad jag skulle skriva om; satanism. Anledningen till detta är att man i skolan får veta väldigt mycket om alla de andra religionerna, men inget om satanismen. Jag vet faktiskt inte mycket alls om satanismen, bara att jag har uppfattat att det är en religion där var och en tar hand om sig själva. Något jag även visste innan var att satanism och djävulsdyrkan inte är samma sak, men hur pass olika och vad det är som egentligen skiljer dem åt är helt okänt för mig. Så jag kommer helt enkelt att försöka svara på vad satanismen är i detta pm och förmodligen kommer jag även att skriva lite kort om djävulsdyrkare, då satanism och djävulsdyrkan är ganska besläktade områden.
3) Undersökning
3.1) Satanismens ursprung
Man kan säga att satanismen ursprungligen kommer från de gnostiska sekterna i Sydeuropa. Gnostikerna såg på livet på jorden som själens fängelse och ansåg därför att den fysiska världen var ond. De trodde därför också att skaparen, det vill säga gamla testamentets Gud, också var ond och att den Gud som var god fanns i en fjärran himlasfär. Dock kan man inte helt och fullt påstå att de gamla gnostikerna var satanister, utan det var den kristna kyrkan som påstod att de var det, och började därför att successivt utrota gnostikerna tillsammans med häxor och andra grupper som var avvikande.
År 1679 grep man en kvinna vid namn Catherine Deshayes, även känd under namnet La Voisin. I hennes hem hittade man de giftiga ämnena arsenik, bolmört och spansk fluga, samt att man även hittade torkade paddor, sädesvätska, blod och mull från kyrkogårdar. Allt detta som man använde sig av när man gjorde en dryck, som antingen ledde fram till kärlek eller död. De hittade även kroppar och aska efter mer än 2000 barn och foster i hennes trädgård. Cathrine erkände vid gripandet att hon hade, på Madame de Montespans begäran, hållit svartmässor. Anledningen till hennes begäran var att hon var rädd att mista kung Ludvig XIV:s gunst och ville därför bli av med de många rivalerna. Tyvärr så lyckades det inte och man ansåg då att man var tvungen att döda kungen själv. Detta skulle ske genom en svartmässa där man tog bort ett barns huvud från resten utav kroppen och hällde blodet i en bägare. Man bad till Asmodeus och Astarot vilka var två av de främsta demonerna. Till slut så tog man blodet, vin och inälvorna från det döda barnet för att ha i det i kungens mat. De lyckades inte genomföra dådet och man grep sammanlagt 360 personer, men endas 110 ställdes inför rätta och dömdes antingen till döden eller livstids fängelse, men Madame de Montespan gick fri och fick inga följder av vad hon hade gjort.
Det första riktiga fallet av satanism skedde inte förrän på 1800-talet då en fransk magiker vid namn Joseph Antoine Boullan verkade. Han blev vid 25 års ålder prästvigd och 5 år senare blev han biktfader åt en nunna, som kom att bli hans älskarinna. Hur många barn de fick är okänt, men man vet att de fick åtminstone två. Joseph och hans fru skapade ett sällskap vars speciallitet var att bota nunnor som sades var besatta av demoner, det gjordes med hjälp av mänskliga exkrementer. Joseph ansåg att vägen till frälsning gick genom att man hade sexuellt umgänge med demoner och ärkeänglar.
Alla dessa saker är händelser som har lett fram till att de flesta ser på satanister som personer som ägnar sitt liv åt att tillbedja satan, döda barn och liknande. Den formen av satanism finns inte, det är djävulsdyrkan man tänker på när det gäller tillbedjan av satan. Döda barn gör inte en satanist, då det är emot de elva satanistiska jordereglerna. Dock grundlades satanismens tankar under dessa händelser, men det utvecklades senare till att bli dagens satanism och det som hände under den här tiden finns inte kvar överhuvudtaget inom satanismen idag.
3.2) Anton Szandor LaVey
En viktig person inom satanismen är Anton Szandor LaVey. Han grundade 1966 "The Church of Satan", eller satanistkyrkan som den kallas på svenska. LaVey skrev bland annat den satanistiska bibeln och de satanistiska ritualerna.
I den satanistiska bibeln finner man Lex Satanicus; det vill säga de elva satanistiska reglerna för jorden. LaVey ansåg att bedjan var meningslöst då det bara distraherar människor från att göra andra nödvändiga saker. Det var LaVey som präglade budskapet om att satan är en naturkraft och varje människa är sin egen gud. Han sade att det inte finns någon himmel eller helvete och att det inte finns någon mening med att offra djur, småbarn eller dylikt, då det inte finns någon att offra till.
LaVey gav sin kyrkas medlemmar rätten att utöva de sju kristna dödssynderna; girighet, stolthet, avund, raseri, frossa, lust och lättja. Detta eftersom han ansåg att människan måste sträva efter att tillfredställa sina jordiska begär och drifter för att må bra och kunna utvecklas. Ett känt citat av LaVey är detta då han beskriver satanisternas världsåskådning: "Se ut över världen med dess våld, svält och katastrofer! Vilken makt är den starkaste, den onda eller den goda? Är det inte vettigast att dyrka den starkare?" Detta bevisar att satanisterna stöder Darwins teori om att de svaga ska lyda under de starkare eller gå under. Det är upp till en själv om man ska överleva och vill vara en värdig människa, eftersom man är fri och ska ta hand om sig själv.
3.3) Vem är satan?
Vem satan är beror så klart på vem du frågar. Enligt bibeln är satan, eller Lucifer som han kallas i bibeln, en ärkeängel som gjorde uppror mot Gud och därför blev nedkastad i underjorden. Han tog då med sig andra fallna änglar som blev demoner i hans tjänst. Det står i biblen att satan är "de onda andarnas furste" (Matteus 12:24), "övernaturlig" (Job 1:7) och "han har makt över alla riken i världen" (Lukas 4:5-6). Eftersom satanism tar avstånd från den kristna tron så ser de inte på satan på samma sätt som de kristna. Satan representerar en naturkraft och satan reagerar över de fria folken, det vill säga de som kan tänka och agera själva. Satan är alltså inte någon person eller någon fallen ängel inom satanismen, men däremot så är han en person inom djävulsdyrkan.
3.4) Satan och djävulen
Namnet satan är ett hebreiskt ord och betyder "åklagare", men till vardags kom det även att betyda "motpart" eller "motståndare". Djävulen är kanske ett mer känt nämn på satan. Det namnet uppstod när man översatte de hebreiska skrifterna till grekiska ungefär tvåhundra år före Kristus och långt senare till latin. Svenskans ord djävulen kommer från latinets "diabolus" som är en förvrängning av det grekiska "dia''''bolos", och betyder "förtalare" eller i verbform "anklaga", "opponera" samt "sätta sig emot".
3.5) Satanismens regler
Även om man inte riktigt kan tänka sig det så existerar det regler inom satanismen. Det finns 11 satanistiska jorderegler, 9 satanistiska ståndpunkter och 9 satanistiska dödssynder.
De 9 satanistiska ståndpunkterna berättar om vad satan står för. Han står för:
1. Njutningar, inte återhållsamhet.
2. Vital existens, inte andliga önskedrömmar.
3. Fläckfri visdom, inte hypokratiskt självbedrägeri.
4. Vänlighet till dem som förtjänar det, ingen kärlek slösad på de otacksamma.
5. Hämnd, vänd inte andra kinden till.
6. Ansvar till de ansvariga, istället för omtanke för de psykiska vampyrerna.
7. Att människan bara är ett djur, men det grymmaste av de alla.
8. Tillfredsställande av alla behov.
9. Den bästa vän som kyrkan haft eftersom han har hållit dem sysselsatta alla dessa år.
Dödssynderna är väldigt annorlunda mot kristendomens, men det är ganska självklart då satanismen gör det mesta tvärtemot. Det är en av anledningarna till att de dödssynder som kristendomen har är högst tillåtna inom satanismen. De satanistiska dödssynderna är följande: idioti, anspråksfullhet, solipsism, självbedrägeri, flockbekräftelse, avsaknad av perspektiv, glömska av gamla ortodoxer, motproduktiv stolthet och inte tillräckligt estetisk. Innebörden av dessa är ganska svåra att förstå, men jag skall ge en kortförklaring av alla:
Först på listan är idioti, vilket är den hemskaste synden. Satanister brukar säga att det är synd att inte idioti är smärtfullt. De anser att samhället är fullt av idioti, av den anledningen att alla går med på vad som sägs till dem. Media är den största boven enligt dem och det är för att media främjar kultiverad idioti, får det att framstå som något acceptabelt och till och med berömligt. Det satanisten måste göra är därför att lära sig genomskåda detta.
Nummer två av dödssynderna är anspråksfullhet och förklaras på detta sätt: intetsägande inställning kan vara väldigt irriterande och tillämpar inte de huvudsakliga reglerna för Lägre Magi. Precis som med idioti så är detta vad som håller pengarna rullande nu för tiden. Alla fås att känna sig som en höjdare, vare sig de har något att komma med eller inte.
Solipsism är en projektering av ens reaktioner och den tredje synden. Det vill säga du ska inte förvänta dig att människor kommer visa dig samma artighet, hänsyn och respekt som du vanligtvis visar dem för att det kommer de inte att göra och därför strävar en satanist efter att följa levnadsregeln "gör mot andra som de gör mot dig".
Den fjärde synden är självbedrägeri, man får inte hylla någon av de heliga kor som presenteras för en eller den roll man förväntas spela. Dock finns det en situation som självbedrägeri är tillåtet i, och det är när det är kul och självmant, men då är det såklart inte självbedrägeri.
Efter självbedrägeri kommer flockbekräftelse. Det är okej att anpassa sig efter en person om man själv vinner något på det, annars är det inte tillåtet.
Avsaknad av perspektiv, är en mycket farlig synd för satanisten. Du får aldrig glömma insikten i vem du är eller vad du är och vilket hot du är bara genom att du existerar.
Den sjunde dödssynden glömska av gamla ortodoxer innebär att du skall vara medveten om att detta är nyckeln till att hjärntvätta folk att acceptera någonting nytt och annorlunda, när det egentligen är något som tidigare varit vida accepterat men nu presenteras i ett nytt emballage. Vi är förväntade att hylla intelligensen hos skaparen och glömma originalet. Vilket främjar ett bortskaffande av samhället.
Den näst sista synden är motproduktiv stolthet. Stolthet är bra fram till det att du kastar ut barnet med badvattnet. Reglerna för satanisterna är att så länge det fungerar åt dig så är det jättebra. När det slutar fungera för dig, när du målat in dig i ett hörn och den enda utvägen är att säga "jag är ledsen, jag gjorde fel, jag önskar vi kan kompromissa på något sätt" gör det då.
Nu till den sista dödssynden; inte tillräckligt estetisk. Det här är den fysiska tillämpningen för balansfaktorn. Estetik är viktigt i lägre magi och borde vara bildad. Det är uppenbart att ingen kan samla på pengar av klassiska mönster av skönhet och form mesta av tiden, så de blir avskräckta i ett konsument samhälle, men ett öga för skönhet, för balans, är ett viktigt satanistiskt verktyg och måste tillämpas för störst magisk effektivitet. Det är inte vad som är förmodat att vara vackert - det är det som är. Estetik är personligt, reflekterat av ens egen natur.
3.6) Symboler
Satanismen har fem väldigt kända symboler. Dessa är det uppochned vända korset, pentagrammet, siffrorna 666, "Sator Arepo" och de fyrakronprinsarna. Det uppochned vända korset symboliserar motsatsen till kristendomen. Från början var korset ett påfund av den medeltida kyrkan som anklagade häxor och andra ockulta för att vända uppochned på den kristna mässan. Till exempel svarta ljus i stället för vita, blod i stället för vin och sex på altaret istället för nattvardsbröd.
Pentagrammet är en femuddig stjärna som omges av två cirklar. Mellan dem brukar man skriva hebreiska tecken som man anser är särskilt kraftladdade då Gamla Testamentet ursprungligen skrevs på hebreiska. Vanligtvis brukar man rita stjärnan med spetsen uppåt då den symboliserar något gott, men satanisterna har precis som med korset vänt det uppochned. I mitten av stjärnan finns en get som symboliserar fruktbarhet. Siffrorna 666 kommer från uppenbarelseboken i bibeln där det talas om djävulen i form av ett odjur i samband med dem.
Sator Arepo är en bokstavsruna som är baserad på Pater Noster, Fader vår på svenska. Man kan läsa varje ord från fyra olika håll. Den symbol som anses vara störst är de fyra kronprinsarna, som man brukar tillkalla sig vid olika ritualer. Dessa är Lucifer, Belial, Leviathan och Satan och varje kronprins representerar ett element i naturen, eld, vatten, jord eller vind.
3.7) Utbredning
Det är i Nordamerika som satanistkyrkan har sitt ursprung, och det är där som det finns flest medlemmar i kyrkan: någonstans mellan 15 000 och 20 000 medlemmar. Trots detta höga medlemstal så finns det ganska många satanister utanför Amerikas gränser och det sägs att satanismen i England har ökat markant de senaste åren. Vissa påstår att det bara är en massa förvirrade ungdomar som sett för många Hollywood-filmer, medan några forskare säger att över 10 % av Englands befolkning är aktiva satanister. Även i Europa så finns det satanister, men hur många är okänt då de förknippas väldigt mycket med olagligheter och man har därför valt att gå under jorden.
3.8) Djävulsdyrkan
Djävulsdyrkare är de som tillber djävulen som en person, tillskillnad från satanisterna som ser djävulen som det upproriska som finns inuti människan. Under 1600-talet i Frankrike växte djävulsdyrkan fram. Det hände då folk gjorde uppror och skändade kyrkor och kors. Detta är grunden till dagens djävulsdyrkan där man protesterar mot olika saker. Man tillber djävulen för att man vill få fram de mörka sidorna i livet. Det onda vänds till att bli det goda. Ondska på engelska är evil och baklänges blir det live, det vill säga leva. Djävulsdyrkare utför ritualer och ceremonier som de kristna med den skillnaden att de gör tvärtemot och deras ceremonier består ofta av sådant som kyrkan förbjudit.

4) Avslutning
Vad satanism egentligen står för är ganska svårt att förklara då det finns många olika inriktningar, och då de flesta blandar ihop djävulsdyrkan med satanism så blir det ganska svårt att uttyda vad satanism är. Satanism och djävulsdyrkan är ju trots allt två väldigt skilda saker och en satanist skulle ta väldigt illa upp om du påstod att han/hon är djävulsdyrkare. Djävulsdyrkarna tillber satan som en person och man kan säga att han är som en slags gud för dem, medan satanisterna inte dyrkar satan som en gud utan som en kraft.
Jag tycker att det har varit intressant att skriva om satanism. Det är mycket jag inte visste; jag har exempelvis lärt mig att satanismen inte består av att gå runt och döda och offra djur och barn, utan att det strider mot deras regler - regler som jag inte ens visste existerade. Även att de starkt ogillar självmord, var något nytt för mig.
När jag började det här arbetet så tänkte jag skriva om satanismen i allmänhet och försöka innefatta så mycket som möjligt om allt, dock så blev det inte riktigt som jag tänkt mig och den satanism jag skrev om är baserad på LaVeys satanism; Church of Satan. Det lilla jag skrev om djävulsdyrkare kanske inte är helt sant då det var svårt att finna information som v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Satanism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2019-10-14

    De e nice men hade varit bättre om man fick reda på vem som lagt ut det också

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-15]   Satanism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6884 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×