Satanismen!

8 röster
18309 visningar
uppladdat: 2008-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vilken människosyn har satanismen?


Man kan tro att satanismen har med djävulsdyrkan att göra, men så är inte fallet. Det finns små grupper av satanister som själva tolkar det att man ska tillbe djävulen. När satanismen tas upp i median så förekommer det gärna i sammanhang med välta gravstenar eller att kyrkor har bränts ner. En av satanismens grundare säger; ”Gör vad du vill, det ska vara hela lagen”. Enligt tron ska de starka i vårat samhälle vara dem som får mest utrymme. Varje individ ska själv leva ut sin ilska, njutning och sexualitet utan några som helst begränsningar.

Satanism handlar om att man inte tror på någon gud eller ett liv efter detta. Synen på människan är att vi är goda men att vi måste bli mera fria. Johannes Sonesson säger i artikeln ”Satanister påstår den starkes rätt” att satanisterna är ett stort gäng egoister egentligen. Men det menar han att de inte vill att en person ska offra sin egen lycka, men den som vill får göra det. Men som satanist så tar man vara på sin egen lycka genom att inte jämt och ständigt behöva tänka på hur andra reagerar på det. En satanist lever upp till sin egen lycka främst. Det är även så att de tar vara på alla känslor som vi har, inklusive hatet.

Även våran sexualitet har genom de flesta religioner blivit någonting ”förbjudet”, kan man säga. Det har bara blivit en slags plikt i ett förhållande. Men satanismen anser att det inte ska vara så, man ska vara fri, utan plikter. Man ska leva ut sin sexualitet.

Church of Satan är grundad I San Fransisco, år 1966 av en man vid namn Anton Szandor LaVey. Han tog fram satanismen som en antikristen och individualistisk ideologi. Han gjorde den till en stark tillvaro med människan.
En av satanismens syner på människan som Szandor LaVey tog fram var att vi är religiösa vidskepelser och det ska vi befrias ifrån. ”Och som synd av det kan hon leva lyckligt och blomstra”.

Det dom menar är att vara självisk, anser en satanist rättare sagt är att vara en grund för våran egen lycka och framgång. Människorna i världen skulle behöva leva ut våra begär och ta för sig av det materiella.
Människan är fri, vad vi gör ska inte påverka något ”nästa liv”. Vi ska kunna göra fel, människan är inte alltid perfekt.
Jag såg även på en sida att i den satanistiska bibeln att man ska avsky sina motståndare med hela sitt hjärta och om någon person smäller till dig på kinden, så ska man slå tillbaka på honom. Jag tolkar detta att om satanisten får ett slag så slår han tillbaka, och dessutom ger han igen lite extra, eftersom fienden orsakat dig smärta. Varför ska man acceptera att någon annan människa gör skada på din person? Då är det bättre att säga ifrån och dessutom att slå tillbaka mycket hårt!



Något du reagerade på inom rörelsen?


Jag reagerade rätt mycket medan jag läste om satanismen. Det första jag insåg var att det egentligen inte handlade om djävulen och dyrkan till honom. Utan vad det egentligen handlade om var att de hade en logisk tanke. Att Man ska leva gott och inte vara rädd att göra sig själv lycklig istället för att passa upp på andra. Att man kan vara lycklig av att vara lite ”ego”.

Jag själv tycker att man måste vara lite ego och göra sig själv glad. Man måste väll inte alltid göra andra lyckliga i första hand? Vad får jag ut av det?
En annan sak jag reagerade på var att jag tror att grundaren Anton Szandor LaVey egentligen ville ”jävlas” med alla genom att låta rörelsen heta satanism. Men det finns inte bara en sort av satanism, men den som Szandor LaVey bildade var den stora.

Annars så är det nästan lite läskigt att jag håller med om vissa saker. Som det med egot. En sak som jag reagerade lite på var att ”om satanisten får ett slag så slår han tillbaka, och dessutom ger han igen lite extra, eftersom den motbjudande fienden orsakat mig smärta”. Det skulle jag kunna hålla med om på sätt och vis.
Annars var det inte så mycket mer som jag reagerade på eftersom jag redan visste lite om satanismen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Satanismen!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-22]   Satanismen!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9976 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×