Selma Lagerlöf

2 röster
19844 visningar
uppladdat: 2003-02-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den 20 november 1858 föddes en liten flicka på Mårbacka släktgård mitt i Värmland. Hon döptes till Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf och hon kom att bli en av världens främsta författare.
Selma växte upp på släktgården Mårbacka, mitt i Värmland. Varje kväll berättade någon i släkten en saga eller läste högt ur någon roman. Selma lyssnade noga och lade allt i sitt minne. Hon skulle få användning av sagorna längre fram i livet.

Selma var låghalt. Ena benet var kortare än det andra. När hon var tre och ett halvt år gammal så fick hon ont i ett ben. Efter ett tag kunde hon inte gå på benet. Hon kunde därför inte vara ute och leka med de andra barnen. Hon tillbringade mycket tid hos sin farmor där hon fick höra spännande sagor. När Selma var fem år gammal dog hennes farmor. Selma blev mycket ledsen och hon har skrivit om sin farmor i flera av sina böcker. Selmas ben blev bättre, åtminstone kunde hon gå på det. Fast det fortsatte att göra ont resten av hennes liv.
På Mårbacka hölls det många fester. Selma kunde inte vara med och dansa utan hon fick sitta och titta på medan alla andra flickorna dansade.

Selma gick inte i en vanlig skola. Hon och hennes syskon gick i skolan hemma. De hade en guvernant. På den här tiden tyckte man inte att flickor skulle gå i skolan. De skulle skaffa en man som kunde försörja dem. När Selma var 22 år gammal tog hon, mot faderns vilja, ett lån och flyttade till Stockholm. Där började hon i skolan för att utbilda sig till lärarinna.
Selma fick sitt första jobb som lärarinna på en skola i Landskrona, Skåne. Där jobbade hon i 10 år. Undertiden hon jobbade i Landskrona dog hennes pappa och hennes mamma var tvungen att sälja Mårbacka. Detta gjorde Selma mycket ledsen.

År 1891 gav Selma sin första bok. Den hette Gösta Berlings saga. Boken kritiserades av många, men många tyckte att det var en bra bok och den köptes och lästes.
Selma reste mycket med sin väninna Sophie Elkan. De reste till bland annat Egypten, Palestina, Italien och Ryssland. På den här tiden var det ovanligt att två kvinnor gav sig ut på så långa resor. Selma och Sophie stod varandra väldigt nära och på senare tid har man förstått att de hade ett djupare förhållande och var mer än bara vänner.

I Jerusalem träffade Selma och Sophie en grupp dalabönder som hade givit sig av till ”det heliga landet” för att vänta på Jesus återkomst till jorden. Detta gav Selma idéen att skriva böckerna Jerusalem 1 och Jerusalem 2 (1901 och 1902). Jerusalem-böckerna blev mycket populära och det är några av Selmas mest berömda böcker.

År 1907 hade Selma tjänat så mycket pengar att hon kunde köpa tillbaka Mårbacka. Huset hade förfallit och behövde repareras. Några år senare byggdes Mårbacka om till en stor herrgård. Huset ser likadant ut än.

Idag är Mårbacka ett museum. På sommaren kan man åka till Värmland och besöka gården. En guide berättar om gårdens historia. Mårbacka ägs av Mårbackastiftelsen.


År 1909 fick Selma Nobelpriset i litteratur. Det är det finaste pris en författare kan få. Selma fick en guldmedalj och ett diplom. Förutom det fick hon även en massa pengar. Selma Lagerlöf var den första kvinnan i hela världen som fick Nobelpriset. Några år senare, år 1914, blev Selma invald i Svenska Akademin. Hon var den första kvinnan som blev det. År 1940 dog Selma Lagerlöf. Hon var då 81 år gammal och hon dog på Mårbacka. Många sörjde Selma Lagerlöf och det var en utsändning i radio från hennes begravning.

Selmas mest kända böcker är:

Gösta Berlings saga (1891): Gösta Berling är en präst. Han är vacker och charmfull, men lite galen. Kvinnorna älskar honom. Men han dricker och missköter sin tjänst- och blir avskedad. Majorskan på herrgården Ekeby, mäktigast av alla kvinnor i Värmland, ger honom ett hem. Hon tar sig an Gösta och elva andra karlar. De kallar sig ’kavaljerer’ och de är män utan ansvar som inte bryr sig om något annat än äventyr och fester.

Selma Lagerlöf hade tagit en del av de gamla berättelser hon hört som barn och en del hon kommit på själv, och skrivit ihop dem till Gösta Berling saga. En del tyckte inte om boken. De tyckte inte att berättelserna hängde ihop. Men boken köptes och lästes.

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906-1907): Selma skrev boken som en geografibok för skolbarn. Den handlar om Nils, en elak skånsk pojke, som blir förvandlad till pyssling av en tomte. Det är straffet för att han är så elak. Nils följer med en flock vildgäss när de flyger från Skåne till Lappland. Han får se hela Sverige från gåsryggen.
Boken blev en succé. Den har lästs av miljoner svenska skolbarn och även av vuxna.

Jerusalem 1 & 2 (1901 & 1902): Boken handlar om en grupp dalabönder som utvandrat från Nås socken och begett sig till ”det heliga landet” för att vänta på Jesus återkomst till jorden. I Jerusalem skildrar Selma böndernas tankar och den svåra konflikten: Ska de hålla fast vid sina förfäders tro eller ska de följa predikanten Hellgum som lovar dem ett nytt liv i det heliga landet, där de ska få möta sin frälsare? Den danske filmregissören Bille August spelade in ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Selma Lagerlöf

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-04-27

    Braa ""

  • Inactive member 2008-05-19

    Oj oj, tack för hjälpen :)

  • Inactive member 2008-05-22

    HABEBAJSBDJLASDJ

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-18]   Selma Lagerlöf
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1671 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×