Selma Lagerlöf

3 röster
6878 visningar
uppladdat: 2011-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Selma Lagerlöf (1858-1940)

Selma Lagerlöf föddes 20 november 1858 på gården Mårbacka i Värmland. Hon var dotter till löjtnant Gustav Lagerlöf och Louise Wallroth. Selma hade tre äldre syskon: Daniel, Johan och Anna. När Selma var fyra år föddes hennes andra syster, Gerda. Gerda var det syskon Selma tyckte bäst om. En dag när Selma vaknar kan hon inte resa sig ur sängen. Benet lyder inte. Hon var född med en höftskada, ibland märktes den inte och ibland kunde hon knappt gå. Det var därför Selma var så stillsam, det var då Selma upptäckte att det var fascinerande att läsa och bestämde sig för att bli författare. Hos familjen Lagerlöf bodde Selmas farmor. Hon brukade berätta en massa sagor och historier för Selma och hennes syskon. Hon avslutade varje berättelse med ”det här är sant, så sant som att du ser mig och jag ser dig”. Då kunde de inte annat än att tro på det. Farmodern avled när Selma var fem år gammal. ”När farmor dog var det som dörren till en helt förtrollad värld reglades”, skrev Selma Lagerlöf i Mårbacka. Selma Lagerlöf far till Stockholm när hon var nio år gammal för att få hjälp med sitt onda ben. Hon bodde hos sin moster och morbror. Selmas morbror hade en massa äventyrsböcker som han gärna lånade ut till henne. De tog också med henne till operan och teatern. Selma tyckte om teater eftersom romanerna hon läst fick liv med alla skådespelare. Tidigare hade hon drömt om att skriva romaner, nu drömde hon också om att skriva teaterpjäser. Tillvaron i Stockholm fick henne att bli allt säkrare på att hon skulle bli författare. Fem år senare återvände Selma till Stockholm så att hon kunde behandlas för sitt sjuka ben. I Dagbok för Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf skriver hon om sin andra vistelse i Stockholm. Eftersom att det var hennes andra gång i Stockholm kände hon sig hemmastadd. Hon hade mycket att göra. På förmiddagarna gick hon på gymnastik, tre gånger i veckan läste hon engelska och en timme i vecka övade hon på piano. Dessutom ägnade Selma mycket tid åt att läsa romaner som morbrodern lånat henne. När Selma Lagerlöf var 22 år gammal lämnade hon Mårbacka och reste till Stockholm för att utbilda sig till lärarinna. Hon fick anställning i Landskrona i Skåne 1885, men sade upp tjänsten 1895 för att vara författare på heltid. 1905 blev Selma Lagerlöfmedlem i Falu kvinnliga rösträttsförening. För Selma handlade det inte bara om kvinnors rösträtt utan om att kvinnor skulle få större influens i samhället. Hon ville att fler kvinnor skulle arbeta utanför hemmet och att männen skulle lyssna på vad kvinnorna hade att säga. När Selma tog emot Nobelpriset 1909 var hon den första svenska författaren och den första kvinnan att ta emot litteraturpriset. År 1914 blev Selma Lagerlöf invald i Svenska Akademin som den första kvinnan. Den 20 december 1914 gjorde Selma sitt officiella inträde i Svenska Akademin.

Selma Lagerlöfs verk:

1891 gav Selma ut sin debutroman som var Gösta Berlings saga. Gösta Berlings saga handlar om alla sagor och historier som hennes far, farmor och faster berättat för henne som barn. Huvudpersonen är Gösta Berling som i början av boken är en ung och stilig präst, men han har problem med spriten. Han går som luffare genom Värmland. Han nära att frysa ihjäl när majorskan av gården Ekeby, Margareta Celsing, hittar honom. Hon låter hemlösa och fattiga män bo och äta på hennes gård utan att ta betalt.

En annan bok som Selma har skrivit är Bannlyst, den publicerades 1918. Berättelsen kretsar kring Sven Elversson, som återkommer till den lilla hembyn i Bohuslän efter att ha varit med om skeppsbrott och tillsammans med sina övriga kamrater ätit av en död människa för att kunna överleva. På grund av detta blir han förskjuten av församlingen och bygden. Bannlyst fördömde kriget (Första världskriget) och jämförde det med kannibalism.

En herrgårdssägen publicerades 1899, den handlar om studenten Gunnar Hede som hellre spelar fiol än ägnar sig åt studierna. När han får reda på att hans familjegods Munkhyttan, på grund av dåligt ekonomiskt läge, riskerar att gå till försäljning beslutar han sig för att göra allt han kan för att hindra detta. Han ger sig ut för att driva gårdshandel, men detta gör honom sinnessjuk.

Nils Holgerssons underbara resa trycktes 1906 och handlar om en 14 årig pojke. Han var elak mot både djur och människor. Nils gillade mest av allt att sova, äta och att busa. En dag när Nils sov förvandlades han till en pyssling och fick resa genom Sverige på en gåsrygg. Nils Holgersons underbara resa genom Sverige var från början tänkt som en läsebok som kulle användas i de svenska folkskolorna, men översattes till många andra språk.

Jerusalem gavs ut 1901 och gavs ut i två delar. En handfull familjer följer Guds kallelse och beger sig till Jerusalem för att leva ett sant kristet liv i gemenskap med varandra och för att invänta Herrens återkomst. En av huvudpersonerna är Ingmar, som strävar efter att leva upp till bygdens förväntningar på honom. Traditionellt är Ingmarssönerna på Ingmarsgården de ledande i socknen, dock har Ingmar utan eget vållande förlorat familjegården. För att få tillbaks gården tvingas han offra kärleken och gifta sig med en kvinna han inte älskar. Hans älskade fästmö Gertrud tar då sin tillflykt till religionen och flyttar med de andra sockenborna till Jerusalem. I Jerusalem får hon flera uppenbarelser och hon blir allvarligt sjuk. Selma fick iden till Jerusalem när hon läst en artikel om att några bönder från byn Nås hade utvandrat till det heliga landet, Palestina. Hon åkte till Jerusalem för att uppleva hur det var där och kunna skriva romanen.

Herr Arnes penningar

Huvudpersoner:

Elsalill är ung och fattig. Så när hon förlorar sin familj får hon hanka sig fram på olika tunga, men dåligt betalda arbeten. Hon bor hos Torarin i hans fattiga stuga. Elsalill rensade fisk med de andra kvinnorna. Hon berättade för dem om det mest fruktansvärda brott som begåtts i Marstrand, morden i Solberga prästgård. Elsalill bär på en stor sorg eftersom hon såg sin fostersyster rövas bort av tjuvarna. Elsalill är modig för att hon vågar förråda sir Archie och hon återvänder till honom fastän hon vet att han är en mördare. Dessutom offrar hon sitt liv för att soldaterna ska kunna gripa sir Archie.

Sir Archie är från Skottland och är runt 30 år gammal. Han är blek, saknar skägg och har insjunkna ögon som får honom att se ut som att han har varit sjuk. Han är bredaxlad och ganska lång. Sir Archie har varit i tjänst hos kung Johan i Sverige i tio år. Han väntar på att isen ska smälta på havet så att de kan segla hem till Skotland och bestämmer sig för att stanna i Marstrand. Sir Archie tror att den lilla flickan, som han inte lät behålla sitt liv, kommer att sluta spöka om han gör Elsalill lycklig. Sir Archie är ofta sorgsen eftersom han påminns av den lilla flickan som inte fick behålla sitt liv på grund av h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Selma Lagerlöf - liv, lust, litteratur av Johan Werkmäster Första boken om Selma Lagerlöf av Siv Svensson-Rune Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf

Kommentera arbetet: Selma Lagerlöf

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-02-19]   Selma Lagerlöf
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58868 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×