Selma Lagerlöf. Författarporträtt

6 röster
24122 visningar
uppladdat: 2008-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författarporträtt: Selma Lagerlöf!
Blir jätte glad ifall du kommenterar vad som är framförallt dåligt men sånt som är bra också :)



Innehållsförteckning:

- Sida 3 - Biografi - Selma Lagerlöf
- Sida 6 - Böcker av Selma Lagerlöf
- Sida 8 - Källförteckning



Biografi:
Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf föddes på en herrgård i Mårbacka i Östra Ämterviks socken i Värmland den 20 november 1858, hon var Erik Gustaf Lagerlöfs och Kajsa Lovisa Lagerlöfs fjärde barn av fem.

Selmas ledkula i höften saknade ordentligt fäste, och när hon var tre och ett halv år blev hon förlamad i båda benen. Dock försvann det lika plötsligt som det kommit. Men hon kunde inte leka som de andra barnen, Selmas farmor läste då mycket sagor för henne, det gjorde att Selma fick höra många berättelser.
Men när Selma var 5 år dog hennes farmor, det gjorde henne mycket ledsen, hon har skrivit om sin farmor i flera böcker.

Selma och hennes syskon fick sin utbildning hemma, det fick de flesta välställda barn på den tiden. Så det kom en lärare hem till Mårbacka och undervisade i både engelska och franska.

Redan vid sju års ålder bestämde sig Selma för att bli författare, efter att hon läst sin första roman som var en indianbok – Oceola av Mayne Reid.

Selma var ett begåvat barn, hon var tystare och stillsammare än sina kompisar och syskon, det berodde själklart även på hennes höftskada som hon hade.

När Selma var tio år gammal blev hennes pappa mycket sjuk, då fick Selma för sig att han skulle bli frisk om hon läste hela Bibeln. När Selma blev fjorton åkte hon till Stockholm en tid för att få sjukgymnastik för hennes höft, detta gjorde det hela mycket bättre, dock hade hon ont hela sitt liv.

Selma började skriva själv när hon var tolv år. Det allra första verket var en dikt som handlade om Mårbacka. Hon fortsatte sedan att skriva på vers. Det första framträdandet Selma gjorde var på ett bröllop, där hon var brudtärna och höll ett tal på vers. En kvinna som hette Eva Fryxell blev mycket imponerad av Selmas tal och av hennes tidigare verk. Hon inspirerade då att studera vidare.

När Selma var 22-23 år gammal flyttade hon till Stockholm, efter att vart hemmadotter några år, för att utbilda sig till lärarinna. Selmas pappa var emot det och ville inte att Selma skulle flytta.

Selmas far var alkolist och hade svårt med ekonomin, och Mårbacka förfall. Då Selmas pappa dog 1885, var Selmas barndomshem tvungen att säljas.

När Selma gått klart utbildningen fick hon jobb vid Elementarskolan (Kungsgatan 13 i Landskrona) för flickor 1885-1895. Hon gillade sitt jobb och var mycket omtyckt. Hon bodde tillsammans med sin mamma i ”Qvarteret Gamla Bryggan” i Landskrona i Skåne. Under sin tid i Landskrona var hon med i Landskronas Syförening, och på deras möten brukade hon läsa för de andra.

Men Selma nöjde sig inte med att vara lärarinna. Hon började skriva på en saga på sina lediga stunder. Efter att skrivit fem kapitel skickade hon in den till en skrivtävling som tidningen Idun hade.
Sidan 3 av 8
Gösta Berlings saga som hon kallade den, vann första pris, och Selma fick skriva färdigt romanen då hon fick tjänstledigt från skolan, och fick betalt genom ett stipendium som ordnats av Sophie Adlersparre som var grundare av Fredrika-Bremer-Förbundet (kampen för kvinnans frigörelse), för att 1891 trycka den som bok. Boken fick både bra och dålig kritik, vissa tyckte att hon bröt mot 1880 talets mönster, hon skrev på ett fantasifullt och poetiskt sätt. Boken utspelar sig runt mårbacka.

De började skrivas om henne nu, vissa såg henne som ett snille, och några inte riktigt förstod hennes stil.

Selma tog kontakt med författaren Sophie Elkan efter att ha läst hennes noveller, de blev mycket goda vänner, detta skulle hålla ända tills Sophie dog, det sägs även att de hade ett förhållande, men vid denna tid fanns inte begreppet lesbisk.
De brevväxlade väldigt mycket, och breven har gett en fördjupad bild av Selma.
Dom reste väldigt mycket, bl.a. till Egypten, Palestina, Italien och Ryssland, att två kvinnor reste så långa resor var ovanligt på den tiden. Selma fick väldigt mycket material till sina böcker på resorna. t.ex. till boken Jerusalem från 1901-1902, som gjorde en succé och översattes till många språk och höjdes enormt av kritikerna.

1895 lämnade Selma lärarinnetjänsten, då hon klarade sig på sitt författarskap, och 1897 ville hon komma närmare sin lillasyster Gerda och flyttade därför till Falun.

1898 träffade Selma sin andra kärlek, som hetta Valborg Olander. Hon var också en lärarinna, som Selma hade varit, bodde i Falun, precis som Selma, och politiskt engagerad för kvinnors rösträtt, som Selma de också. Dessa två var alltså väldigt lika varandra.
I breven som Selma skrev till Valborg beskrev hon kärleken och att hon var Selmas stora kärlek, detsamma skrev hon till Sophie.
Selma längtade ofta efter Valborg. ”Det smyger något varmt och ljuvt över mig då jag läser dina kärleksbrev. Och varje natt tror jag, att du kommer smygande” skrev Selma till Valborg sommaren 1904.

En av Selmas mest kända verk är Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, som gjordes för att användas som lärobok i geografi, då det är en olydig och självisk bondpojke som förvandlas till en pyssling och får åka på en gåsrygg över Sverige. Denna bok skrev Selma 1906-1907, och är nu översatt till över30 olika språk.

1907 hade de gått så bra för Selma att hon kunde köpa tillbaka Mårbacka. Där det hon var tvungen att renovera, hon byggde om hela huset 1921-1923. På Mårbacka bodde hon på somrarna och annars bodde hon på Villavägen 34-36 i Falun, som hon också köpte 1907. Dessa två hus ägde hon ända tills de att hon dog. Huset på Villavägen revs senare men 1985 byggde Dalarnas museum upp hennes arbetsrum och bibliotek igen. Även Mårbacka är ett museum som ser likadant ut som när Selma dog, och går att besöka på somrarna ända sen 1942.



1909 blev Selma den första kvinna som tilldelads det finaste priset en författare kan få, Nobelpriset i Litteratur, för att skrivit många goda böcker och gjort Sverige känt i världen.
Förutom guldmedalj och diplom fick Selma också mycket pengar.

Det fortsatte gå bra för Selma och 1914 blev hon den första kvinnan som blev invald i Svenska Akademien.

Selma gillade att läsa högt, hon trollband publiken. Hon brukade läsa sina egna böcker för sina vänner då de var under produktion.
Selmas tal var noga förberedda och väl ihågkomna.
1936-1938 läser Selma högt i Sveriges radio vid fyra tillfällen. Dessa finns bevarade i arkivet och 1961 gavs de ut på LP-skiva. De hon läste upp var:
Julklappsboken, ett barndomsminne.
En hälsning till Värmlands ungdom.
Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (inledningskapitlet).
Ett tack för hyllningarna på 80-årsdagen.

Många av Selmas böcker har även blivit filmer. Den senaste är Jerusalem, som vann två guldbaggar 1996 för bästa foto och bästa kvinnliga biroll.

När Selma på torsdags kvällen den 7 mars 1940 satt med sin syster hemma på Mårbacka, började hon känna sig trött och svag. På natten blev hon mycket sjuk och låg medvetslös i en vecka tills lördag den 16 mars klockan 07.25 då det tråkiga beskedet om att Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf avlidit, 81 år gammal, pga. en hjärtblödning och lunginflammation.

Den 30 mars 1940 bars Selma från Mårbacka för sista gången i sin vita kista med flaggorna på halv stång längst vägen till kyrkan. Utanför kyrkan stod eleverna med små blågula flaggor i händerna för att ta ett sista farväl. Begravningen refererades av Sven Jerring i radion.

År 1992 blev Selma den första kvinna som avbildas på en svensk sedel. 20-kronorssedeln har förutom porträttet på henne en text ur Gösta Berlings saga och på baksidan är det en bild på Nils Holgersson flyger på gåsryggen. Och 2008 är det exakt 150 år sedan Selma Lagerlöf föddes och hon kommer då att avbildas på mynt, genom ett silvermynt men en valör på 200 kronor och ett guldmynt med valören 2 000 kronor.

”Julen 2008 blir Helena Bergström Selma med tv-tittarna. Då sänder SVT miniserien Selma och Sophie, om en av vår tids största författarinnor. Serien handlar om Selma Lagerlöfs kärlek till Sophie Elkan spelad av Alexandra Rapaport, relationen till Valborg Olander (Ingela Olsson) och den grumlade glädjen över Nobelpriset. Åsa Lantz har skrivit manus, inspirerad av brevväxlingen mellan Selma Lagerlöf och Sophie Elkan och Valborg Olander. Erik Leijonborg regisserar. SVT påbörjar inspelningarna i mars 2008 och sänder serien i två delar á 60 minuter under julhelgen 2008.” (http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=58360&a=922797&printerfriendly=true)
Kolla gärna in Selmas tal som hon höll när hon tog emot Nobelpriset: http://hem.passagen.se/anvaldem/selma.htmSidan

Böcker av Selma Lagerlöf:
Selma skrev många böcker. Här kommer en lista på alla hennes böcker som gavs ut medan hon levde.
Årtalet som står efter boken är när boken blev färdig.

Gösta Berlings saga. 1891
• Gösta Berling, den nergångna prästen som uppgiven och desillusionerad försöker supa ihjäl sig, räddas till livet av den barska och karismatiska majorskan på Ekeby. Han upptas i den brokiga skara kavaljerer som majorskan omger sig med. Ett muntert och sorglöst leverne tar sin början. Men det finns också en stor kärlek i Gösta Berlings liv, Elisabeth, som redan är gift med den enfaldige greve Henrik.

Gösta Berlings saga är en mustig skröna från Selma Lagerlöfs älskade Värmland, präglad av både burlesk humor och djupt allvar. En saga som saknar motstycke i svensk litteratur. nliga länkar. 1894 (www.adlibris.com)
Antikrists mirakler. 1897
Drottningar i Kunghälla. 1899
En Herrgårdsägen. 1899
• Selma Lagerlöfs älskade klassiker om den unga flickan Ingrid, som genom sin kärle k till Gunnar steg för steg lyckas bota hans sinnessjukdom och ge honom förståndet åter.(www.adlibris.com)
Jerusalem 1 & 2. 1901 & 02
• Jerusalem är berättelsen om en stark väckelsevåg som delar en socken i Dalarna - en handfull familjer följer kallelsen och beger sig till det heliga landet medan andra väljer att bli kvar på sina gårdar. Med starka färger och i dramatiska konflikter gestaltar Selma Lagerlöf här de teman som går djupast i hennes författarskap: trons makt och kärlekens förunderliga vägar. (www.adlibris.com)
Herr Arnes penningar. 1904
Kristuslegender. 1904
Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. 1906 & 07
En saga om en saga och andra sagor. 1908
Liljecronas hem.1911
Körkarlen. 1912
Kejsaren av Portugallien. 1914
• Dottern Klara Fina Gulleborg är livets ljus för den värmländske torparen Jan i Skrotlycka. När hon ger sig iväg till storstaden och dras till det lättsinniga livet där spränger hans vanmäktiga faderskärlek allt förstånd, och han vandrar in i vansinnets rike: han blir ”Kejsarn av Portugallien”.

Selma Lagerlöfs geniala förening av berättarbegåvning och psykologisk insikt når en höjdpunkt i denna roman från 1914. Kejsarn av Portugallien är en av hennes mest lästa böcker – en djupt insiktsfull och fängslande berättelse om den makt som kärleken har i våra liv.(www.adlibris.com)
Troll och människor. 1915
Bannlyst. 1918
Kavaljersnoveller. 1918
Sidan 6 av 8
Zachris Topelius. 1920
Troll och människor 2. 1921
Mårbacka. 1922
Löwensköldska ringen. 1925
• Löwensköldska ringen är en bitter och spöklik ödessaga om de dödas liv och om växande ofärd. Historien om familjen Löwenskölds ring får konsekvenser för de båda följande romandelarna: Charlotte Löwensköld och Anna Svärd. Här sås fröet till den förbannelse som vilar över den gemensamma huvudpersonen - Charlotte.Charlotte Löwensköld är ett oförglömligt porträtt av en ung kvinna - glad, stolt och vital - och en humoristisk och ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Selma Lagerlöf. Författarporträtt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-02-01

    ey dotn copy wikipedo

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-01]   Selma Lagerlöf. Författarporträtt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9172 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×