Sexdagarskriget

4 röster
7708 visningar
uppladdat: 2003-11-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Konfliktens början:
Det började enda från 78 e.kr. när judarna gjorde uppror mot romarriket. Romarna gick därför in Jerusalem och förstörde alla tempel allt som var kvar av templen var klagomuren senare förvisades judarna ut ur sitt land och då blev dem utspridda i hela Europa.

Sionismen
Det fanns en man som hette Theodor herzl, Han ville lösa judarnas problem som då var att de var utspridda. Han ville på något sätt få judarna att ha ett eget land. Han idé var att garnterra ett hem i Palestina för att det var judarnas land för länge sen men de blev landsfördrivna och nu ville herzl skaffa tillbaka judarnas land. Hans idé kallas för sionismen.
Namnet kommer från ett berg i Israel som heter Sion och därifrån kommer sionism ifrån. Man kan säga att det är en organisation som ville ha hem i Palestina.
Men det fanns människor som kallades för antisionister, Precis som namnet är de emot judar och därför var herzl tvungen att skaffa så många anhängare som möjligt.
1897 den 29 augusti kallade han judarna till ett kongressmöte i Basel. Där han berättade sin ide. Han fick inte mycket hjälp från de stora länderna som han trodde men britterna lät dem bo i Uganda(som då var en brittisk koloni). Herzl blev ju glad över det, Han menade att det var bara tillfälligt och de skulle in i Palestina. Herzl dog 3 juli, 1904, Han hade spred sin idé till många judar .

När världskrigen bröt ut började en ny episod för judarna de flydde ju från Hitler och de flydde
Från Europa via Cypern till Palestina. I och med att Palestina var Storbritanniens lät dem inte judarna komma till Palestina och Judarna satt fast i Cypern. Den 22 juli 1964, sprängs den brittiska militärförläggningen i King David Hotel i Jerusalem, Åtta engelsmän dog.
Britternas generallöjtant gav en order om att ingen brittisk militär fick handla i judiska affär.
På det viset förlorade judar pengar och det menade löjtanten skulle bli svårt för dem.
I augusti 1947 mördades två brittiska sergeanter av judar. När fartyget ”exodus” försökte sjösätta judar i Palestina lyckades britterna förhindra det genom att ramma fartyget och tre judar dör. Resten skickas till lägren i tyskland enligt en order av löjtanten. Alla attacker utfördes av terrorist gruppen haganah, Där Ariel Sharon medverkade i redan när han var 14 år.
25 februari samma år meddelar britterna att man ska låta FN speciella kommitté för Palestina
(U.N.S.C.O.P)ta över fallet som efter tre månader rekommenderade att Storbritannien skulle lämna Palestina och att det skulle delas upp till en judisk och arabisk stat.
29 november antog FN detta och Ryssland, Amerika och Frankrike röstade för delning och judarna gick med på planen men Palestinierna och de arabiska staterna menade att det inte var rätt att ge Judar ens de små områdena.
Judar och araber började strida mot varandra.
Stridernas följder visade sig den 8 april 1948 då judiska terrorister mördade över 254 människor i byn Bir yassin, Jordanien. Judarna skickade ursäkter för det men den 12 april gav araberna tillbaka genom att mörda 77 judiska människor.
Hundratusentals araber flydde från striden och judarna dominerade de flesta områdena i Israel. När staten israel 14 maj tillkom blev följden ett arabiskt angrepp. Israel accepterade FN förslag om vapenstillestånd vid november. Naguib, Egyptens chef för infanterister och ordförande av en officersklubb blev av överste Nasser hotat at bli av med sin ställning
Senare lyckades Nasser sätta Naguib i arrest och tog över makten och ville visa sig genom att attackera Israel.

I början av maj 1966
Hade ryssland sagt till Egypten att Israel hade stora trupper vid den syriska gränsen.
Egypten skickade trupper i närhet av Syrien (för att några år tidigare hade bestämd en pakt med varandra) men i själva verket var det en ren lögn från rysslands sida. Allt de ville var att kontrollera att inga israeler skulle komma in i Syrien.
Israel gjorde en attack mot Jordanien för att de inte ville vara i ett jordanskt område där en
organisation vid namnet al – Fatah (som Yassir Arafat hade kontroll över då)
Endast därför blev det en attack.

Några månader senare ville de attackera Syrien för att de bland annat besköt lantbrukare och andra israelska människor och Syrien förlorade det mesta av sin flygstyrka.
30 maj hade alla de inblandade länderna bestämt sig för vilken sida de ville vara på.
Egypten hade tagit över sinai och gazaremsan men också tiransundet (Israels förbindelse med röda havet). FN var ju emot kriget men bads att flytta sig från Gazaremsan och Sinai inom ett dygn. FN stannade kvar och blev anmärkta att det skulle bli våldshandlingar. FN och USA ville att Jordanien skulle ta bort den olagliga blockeringen(enligt FN:s krigsregler) från akabviken. Men när började ställa upp trupper för krig flydde FN från kriget och USA hade inget mer att säga.

Sinai, 5 juni 1967
Israels general Rabin hade en plan på hur man skulle gå in i Egypten, Hans stab(närmaste människor) var också med Rabin att bestämma planen. Den gick ut på att ta Sinai som då Egypten hade. Det fanns tre mycket viktiga personer inom den här striden som skötte ”divisionerna”, Sharon, Yoffe, Tal. Israel hade endast tre ”divisioner och Egypten hade sju ”divisioner”. Egypten hade ett stort försvar men Israel hade planerat det här noga för att det var krigets viktigaste slag och därmed måste Israel vinna annars hade dem ett stort underläge
Det var snart dags för en mycket överraskande anfall för Egypten för klockan 08.45 såg Egypten 80 israeliska plan skicka bomber mot deras 25 flygplatser och bombarderade en mycket stor del av Egyptiska flygvapnet, Efter den attacken var Israels flygvapnen grunden för vinsten av Sinai, Skälet med att ta Sinai samtidigt som man krigade mot Egypten var att man någon gång i framtiden kunde byta Sinai mot fred.
Samtidigt som man vann Sinai var det en strid om Jerusalem, Man ville få tillbaka sin heliga stad som det har varit för judar sen ca 2000 år sedan. Palestinier hade också samma syn på

Jerusalem.
Palestinier fick fly till speciella områden som Israel hade tagit (den lilla biten mot Jordanien, Gaza, Golanhöjderna m.m.) därför kan man säga att motståndarna hjälpe Israel.
Man förstår att samarbete inte kunde funka mellan alliansen

Viktiga personer
Folke Bernadotte:
Efter världskrigens slut hade Folke Bernadotte räddat över 30 000 judiska fångar från koncentrationslägren. Tre år senare blev han FN medlare i Palestina konflikten och blev fem månader senare mördat av en judisk terrorist grupp, De menade att han var mer på Arabernas sida en på judarnas sida


Azar weizmann:
Israels första president som var mycket nöjd med sionismen. Han kämpade för att Israel skulle bli en egen stat och det lyckades han med innan han fyra år senare dog.
Man erbjöd Albert Einstein platsen som en ny president men Einstein tackade nej och då valde man istället en annan president.

Sharon:
Gick med i haganah, Terrorist grupp som låg bakom bland annat attacken mot King David Hotel men flera också men nu finns gruppen inte kvar och han var ledare över en fallskärms trupp i Sinai och många flera utnämningar och nu är hen Israels premiärminister

Tal, Yoffe: var med och hjälpte Sharon vid Slaget om Sinai tillsammans vann dem Sinai

MOSHÉDeyan:
Israel försvarsminister under sexdagraskriget.


Nasser:
Nasser var med i Egyptiska militär tills han blev en politiker. Han ville sätta Naguib ,Egyptens ledare och lyckades sätta Naguib i arrest och blev Egyptensledare tills han dog 1970( tre år efter sexdagarskriget och tre år före yom kippur kriget) han revolterade mot kun...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sexdagarskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-17

    där du har skrivit att Sharon

Källhänvisning

Inactive member [2003-11-17]   Sexdagarskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2452 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×