Shakespeare - Romeo och Julia (rapport)

4 röster
19719 visningar
uppladdat: 2008-03-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

I gymnasiets årskurs två eller tre öppnar epoken renässansen dörrarna till teatern och elever från alla europeiska länder strömmar in för att skåda de mest kända dramerna och komedierna någonsin. Till och med de som inte alls är intresserade av litteraturen, hittar underhållning bland Shakespeares verk, trots det föråldrade språket som de är skrivna på. De är ständigt aktuella med sina levande, fantasifulla och spännande historier. Den egenartiga humor, som ofta är förbluffande vulgär och fräck, väcker leende hos de äldre och häftigt skratt hos de yngre, medan de eviga visa budskapen och det djupa innehållet mellan de rimmande raderna också hittar vägen till publikens hjärta.
Jag har fått uppgiften på kursen svenska B att skriva en kortfattad rapport om den berömda dramatikern och ett av hans dramer, vilket jag tycker är relativt svårt, eftersom Shakespeare är en författare som inspirerar och får en att fördjupa sig i alla hans verk så att man sedan vill dela hela upplevelsen med sina medmänniskor. Dock fick jag välja ett stycke och det blev Romeo och Julia, som alla känner till.



Syfte och metod

”Ingenting kommer av ingenting.”

- Shakespeare

Undersökningen börjar jag med att skriva den engelska dramatikerns namn ”Shakespeare” i sökmotorn, vilket är vanligt i modern tid. Skall man bli man förvånad om man får ett resultat på ungefär 55 000 000 träffar? En jämförelse skulle kanske hjälpa.
Moliére från Frankrike var den andra stora författaren i samma epok och får
2 150 000 träffar. Det antika Grekland representeras av Sofokles, som får bara 330 000 poäng i den plötsligt improviserade tävlingen. Efter Shakespeare och de antika dramatikerna tycks den norske Ibsen från 1800-talet vara den främste i världshistorien och får 3 110 000 poäng från domaren Internet. Sveriges hopp ligger i Strindbergs namn, som är värt 1 570 000 poäng. Irländska Oscar Wildes namn visar sig på 476 000 sidor och den ryska Tjechovs på 39 800. 1900-talet och Tyskland gav litteraturen Brecht, som yvas över 7 320 000 vördande webbsidor, medan den franske Sartre dyker upp som en stor konkurrent med sina 5 610 000 träffar.
Facit står klart: Shakespeare är oerhört populär, överträffar alla andra och står utan tvivel på första platsen när det gäller drama.
Vem var egentligen den mystiske författaren bakom världssuccén och vad är nyckeln till hans hemlighet? I min rapport försöker jag presentera kungen av dramatik och få en blick i hans värld, som han beskrev i komedin Som ni behagar så här:
”Hela världen är en scen,
och alla män och kvinnor
är bara skådespelare:
de har sina utgång och ingång;
och en människa får under sin tid
många roller...””
För att ta reda på fakta om hans liv, hans tankevärld och omvärld, fördjupar jag mig gärna i de olika texterna: biografier, forskningar, debatter och teaterstycken, som jag hittar på engelska, ungerska och svenska. En del information och minnen har jag redan innan jag börjar läsa webbsidorna, eftersom jag läste många av Shakespeares verk, som är svåra att glömma, i tonåren.



Biografi

” Låna mig ditt öra!”

- Shakespeare

Vi vet inte mycket om William Shakespeares liv, detaljerna är inte fullständiga och vissa kan ifrågasättas, dessutom möter man ofta motsägelser när man försöker framställa hans levnadsteckning. Det diskuteras till och med om han var författaren till de världsberömda dramerna.
Hans födelsedatum känner vi inte till, fastän vi vet att han döptes den 26 april 1564 i Stradfords kyrka, i en liten stad i England. Eftersom barnen vanligen döptes tre dagar efter födelsen, var han troligen född den 23 april i den engelska småstaden. Hans far kom från bondeklassen, arbetade som handskmakare och fastighetsägare, dessutom var han ämbetsman ibland, medan hans mor härstammade från en rik katolsk familj. Han hade två äldre systrar, som dog i barndomen, men fick senare ytterligare tre bröder och två systrar.
Den lille William utbildades, antagligen vid stadens grundskola, men enligt vissa källor ska han ha varit tvungen att avbryta sina studier och arbeta som lärare vid elva års ålder, på grund av faderns misslyckade affärer. Två år senare köpte faderns två hus till, vilket strider mot uppgiften om ekonomiska svårigheter. Andra uppgifter påstår att barnet skulle hjälpa fadern vid slaktningen, vilket inte kan stämma, då fadern aldrig var slaktare.
Ett äktenskapsbevis från 1582 vittnar om att Shakespeare gifte sig med den åtta år äldre Anne Hathaway, som kom från en rik bondefamilj. Deras första barn föddes sex månader senare och följdes av tvillingar två år senare. En av tvillingarna, en pojke, dog av pesten som elvaåring, men döttrarna och makan överlevde författaren.
Det finns spekulationer men man vet inte hur det kom sig att Shakespeare blev intresserad av teatern och sedan på 1580-talet flyttade till London, där hans karriär som skådespelare och författare började. Ungefär tio år senare var han i alla fall en berömd, erkänd och förmögen dramatiker och spelade inför kungen också. Han och hans sällskap byggde en teater The Globe, som olyckligtvis skadades i en brand 1613 och förstördes helt 1644.
De sista åren levde han i sin hemstad och begravdes 1616 vid kyrkan, där han hade döpts. Förmodligen skrev han själv den strof, som står på gravstenen:

"Gode vän, låt bli för Jesu skull
att gräva i min mull
Välsignad den som skonar denna sten
Förbannad den som flyttar mina ben."

Hans arv består av 154 sonetter och 38 dramer: tragedier, krönikespel, komedier och sagospel, som spelas i världens teatrar. Vissa tragedier är krönikespel också, som t.ex. Hamlet, Julius Caesar, Kung Lear, medan Henrik VI är ett krönikespel som är en komedi. Men pjäserna nämns inte i hans testamente och det finns inte något exemplar av dem med hans handstil. För övrigt var han antagligen lågutbildad utan tillgång till material, som den riktiga författaren av dramerna måste ha jobbat med, hävdar vissa forskare. Det kommer nog aldrig att kunna bevisas, vad som är sanningen, vilket namn som står bakom de geniala dramerna; men det kanske inte spelar någon roll nu, när de ändå tillhör mysteriet omkring Shakespeares gestalt i människornas fantasi.



Romeo och Julia

”Kärleken är en rök av sorgsna suckar;
En eld i bådas ögon om den klarnar,
Ett hav av bådas tårar, om den kvävs.
Vad är den mer? En dårskap som ser klart,
Ett bittert gift, dödligt, och underbart. ”

– ur Romeo och Julia

Bara några få vet att den romantiska tragedin ursprungligen baserar sig på en italiensk biskops novell. Matteo Bandello (1480-1562) var teolog, poet och författare, och blev berömd för sin samling av noveller med olika ursprung. Hans tema liknade Boccaccios men hans stil var inte så fin och elegant utan hård och vågat realistisk, vilket gjorde verken populära. En av dem, Giuletta och Romeo, lyckades till och med att skaffa sig världsrykte. Det var en lång väg i alla fall: novellen översattes från italienska till franska, sedan till engelska av poeten Arthur Brooke och fick titeln Den tragiska historien om Romeus och Juliet, 1562. Den versionen upptäcktes och användes snart av William Shakespeare, som skrev dramat Romeo och Juliet 1567. Han skänkte därmed evigt liv till Veronas kärlekspar och samtidigt skapade han en av världens oftast spelade teaterstycke.
Pjäsen är en gripande kärlekshistoria med brutala, komiska och tragiska drag, med vackra ord och grova uttryck, men alltid i mästerligt konstruerade rim. Dramat ramas in av prologen, som avslöjar händelserna, och epilogen. Berättelsen omfattar endast några få dagar, vilket gör den ytterst spännande. Paret träffas på en bal, lovar evig trohet vid balkongen samma kväll, planerar bröllop nästa dag, gifter sig i hemlighet den tredje och skiljs åt den fjärde dagen. Julia dricker den konstiga vätska, som munken har blandat, den femte dagen och sover därefter i två dagar. När hon vaknar, hittar hon Romeo, som har tagit gift, vid sin sida och följer honom i döden.
I fokus står de två ungdomarna som förs samman av ödet och förälskar sig djupt i varandra vid första ögonkastet, vilket inte borde förorsaka några problem som helst utan i stället framkalla lycka. Dock är det ett sorgespel; flickans namn är Capulet medan pojkens är Montague, vilket beseglar den snabbväxande romansens öde. Ty händelsen äger rum i Veronas hårda värld på 1300-talet, där det ständigt flyter blod i de två fientliga familjernas meningslösa strid om makten, om vilket det berättas alldeles utförligt i prologen. Handlingen inleds med ett slagsmål.
Efter giftermålet försöker Romeo stoppa våldet, men när hans vän Mercutio mördas av Julias kusin Tybalt, tvingas Romeo till hämnd. Av misstag gör han det omöjligt att de ska kunna leva tillsammans i fred någonsin. Ödesmakten står inte heller vid deras sida när Julias dödsbud når Romeo före den hjälpande munkens förklarande brev.
Kriget mellan de två släkterna Capulet och Montague varade en evighet och ingen vet längre, hur det hade börjat, men det krävde mycket blod och många liv. Den frid, som efterlängtades av hela staden länge, uppstår dock plötsligt, när sonens och dotterns död samt deras gemensamma sorgliga historia kommer i dagsljus. Ändå kostade friden för mycket. Ändå kan de aldrig få sinnesro.



Kommentar

”Det är varken bra eller dåligt, men tänkandet gör det så.”

- Shakespeare

Ett lyckat teaterstycke väcker uppmärksamhet i början, släpper inte intresset förrän det är slut och driver ens tankar vidare. Shakespeare kände väl till sitt publikum och dess behov i teatern.
Han använde sig av historiska fakta och texter från antiken och framför allt från Italien, och förvandlade dem till dynamiska, spännande, gripande och lärande sagor med verklighetskänsla. Alla underhållande drag, oväntade vändningar, häftiga känslor, kontraster mellan synd och oskuld, realistiska detaljer och illusionen, välformade karaktärer, som utveck...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Shakespeare - Romeo och Julia (rapport)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-01-21

    Ser fint ut men otroligt kort. Var är innehålsförteckningen? Har du skrivit ihop sammanfattningen och inledningen?

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-14]   Shakespeare - Romeo och Julia (rapport)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9465 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×