Sikhism

2 röster
11440 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sikhism
Sikhism är tillskillnad från hinduismen, monoteistisk. Religionen grundades av Guru Nanak på 1500-talet. Nanak predikade en tro som hade sin grund i både hinduismen och islam. Så Sikhism är en gren ur både hinduismen och islam. Enligt det Nanak predikade så fanns det bara en gud, och han genomsyrar allt i världen. Det motsäger hinduismen, för enligt hinduismen finns det flera gudar. Enligt Nanak är den guden god, och han trodde att först när människan vänder sig till gud, kan hon börja utvecklas för att få frid, och för att så småningom bli fri från reinkarnationerna och förenas med gud. Enligt Nanak så hjälper inte askes människorna framåt. Nanaks anhängare kallade han för sikhet, som betyder lärjungar eller elever, därav kommer namnet sikhism. Nanak tog även avstånd från kastsystemet, och han betonade jämlikhet. Det skiller sig från hinduismen, för inom hinduismen finns kastsystemet.
Det följde en rad olika guruer efter Nanak som utformade läran vidare. Religionens centrum blev staden Amritsar. I den staden ligger det gyllene templet, sikhernas centrala helgedom. Även där förvaras originalet av sikhismens heliga bok.
I Punjab i indien är en stor del av befolkningen sikher, Punjab är en delstat i Indien. Enligt sikherna själv är det därför Punjab är en mer välmående stat än övriga Indien. Sikhism är en indisk religion med 20 miljoner utövare, de flesta i Indien men många även i Europa. De flesta av männen inom sikhismen bär turban och har långt oklippt hår. Alla sikhiska kvinnor bär efternamnet punjabi, som betyder prinsessa, och alla sikhiska män bär efternamnet singh som betyder lejon. Den tionde gurun, Guru Gobind Singh, instiftade Khalsa orden. Det är en arme av ”guds soldater” som ska vara villiga att offra livet i kamp mot ondska och förtryck. En medlem ska bära fem kännetecken som man brukar kalla de fem K-na:
Keshki – turban, Khanga – kam, Kara – stålarmband, Kachha - särskilda shorts
Kirpan - ett kort ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sikhism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-06-01

    Jätte bra arbete! Men Alla sik

  • Inactive member 2006-06-01

    Okej, tack så mkt. Nu vet jag

  • Inactive member 2006-06-04

    Vad fick du för betyg på uppsa

  • Inactive member 2006-06-05

    MVG

  • Inactive member 2013-12-08

    Kesh(ki) är inte turbanen i sig utan det oklippta men vårdade ocjh skötta håret. Även kvinnor är Sikher och dessa får välja om de vill bära turban eller inte men har ändå kesh(ki). När vi ändå är inne på kvinnor så är deras efternamn Kaur, inte punjabi. Punjabi är Sikhernas liturgiska språk och alla Sikher förväntas lära sig punjabi för att kunna läsa Gurbani (verserna i Guru Grant Sahib Maharaj, den heliga boken som sedan Sri Guru Gobind Singh dog är vår Guru). Punjab är ingen speciellt välmående delstat i Indien. Det flödar in narkotika från norr och massor framställs inom landet. Mängder av unga punjaber är missbrukare. Annars ett bra arbete. Sat Siri Akal Ji! Jot Nirinjan Singh

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Sikhism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5027 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×