Sociala medier och dess påverkan

22 röster
83222 visningar
uppladdat: 2012-06-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kommunikation är en väldigt viktig del för oss människor när det gäller att samspela och utveckla samhället. Sen vi människor kom till jorden har vi kommunicerat med varandra på flera olika sätt: teckenspråk, kroppsspråk, signalspråk, röksignaler, signaler med olika ljud etc. Men den största delen av kommunikation som vi människor använder idag är med hjälp av ord. Antingen i skriven eller i muntlig form. Kommunikation, som leder till förståelse, är en av de viktigaste beståndsdelarna i livet och är därför värdefullt att kunna om hur man använder orden i språket på rätt sätt. På senaste tiden har vi dock fått ett nytt sätt att kommunicera. Det nya sättet kallas för sociala medier och sociala nätverk. Den internetbaserade kommunikationen kommer att revolutionära vårt sätt att motta och skapa information genom ett par enkla knappar från musen och tangentbordet. Men varför använder vi sociala nätverk? Hur har sociala medier påverkat Sverige och resten av världen? Hur har sociala medier kommit till? Och hur kommer det att vidareutvecklas? För att svara på dessa frågor måste man fördjupa sig i vad sociala medier är för något, och för att ta reda på det tänker jag använda internet eftersom det är enklast att hitta information där.

Sociala medier kan enkelt beskrivas ”en samlingsterm för olika former av digitala medier som möjliggör interaktion mellan människor på internet”. Dessa medier har uppstått sedan 90-talets genombrott för internet hos allmänheten. Sen dess har människor fått tag på och sprida information enkelt genom olika typer av webbplatser. Facebook, Twitter, YouTube, bloggportaler osv var ett nytt sätt för människor att kommunicera samt vara en del av informationen. Istället för att ”bara” leta efter information kan man nu vara med och knyta kontakter för att sedan diskutera om nyheterna. Dessa webbsidor fick senare ett eget begrepp som kallas för ”sociala nätverk”.

Orsakerna till att människor använder sociala nätverk och engagerar sig själva online är många. Enligt statistiken, som Shama Hyder Kabani publicerar i sin bok ”The Zen Of Social Media Marketing”, är huvudorsaken till att man använder sociala nätverk är att man vill visa upp ens identitet. Man vill visa vem man är samt se hur andra är som person. På andra plats är kontakter. Man vill hålla kontakt med familj och vänner på ett och samma ställe. Facebook (som grundades i februari 2004) är därför en av världens största sociala nätverk idag då det är väldigt enkelt att visa vem man är, samt hålla kontakt och hitta nya vänner. På tredjeplats är gemenskapen. Man vill vara med och påverka och dela sin kunskap med andra. Vilket förklarar varför Twitter och YouTube (grundades i februari 2005) har så många användare. YouTube är en videoportal och Twitter en slags miniblogg där man kan uppdatera små inlägg och föra en diskussion eller debatt enkelt och smidigt.

Statistiskt sätt ligger Sverige på fjärdeplats i världen med flest internetanvändare. Idag finns det enormt många användare jämfört med vad det var för två decennier sen. År 1990 var det knappt 0,6 % av befolkningen i Sverige som använde internet. År 2010 hade det ökats till 90 %. Denna enorma utveckling har medfört att människor får information mycket snabbare än vad man fick förr i tiden. Hela världen kan följa händelser i revolutionernas kärna på de sociala medierna. Via Twitter kan omvärlden få reda på saker som nyheterna inte lyckats rapportera om i realtid. Via Youtube kan man se nyligen upplagda videoklipp om t ex Egypten då deras diktator föll. Med kombinationen från Twitter kan man få upp en hel del nyttig information som nyheterna annars inte nämner. Det är alltså ren information som är helt ocensurerade.

Det finns många anledningar till varför Sverige ligger så högt upp när det gäller internetanvändning. En anledning kan vara att Sverige är ett land med en stark yttrandefrihet. Har man rätt till att uttrycka sig vad man vill, är chansen stor att man gör samma sak på nätet. 5 % av befolkningen har exempelvis en egen blogg, där de publicerar sina tankar och berättar om sitt liv. Det låter kanske inte mycket, men det rör sig om ca 300,000 svenskar. En annan anledning kan vara att Sverige är ett rikt land och många har därför råd med en dator och internet. Det bor heller inte så många i Sverige jämfört med andra rika länder. Därför blir procentantalet lite högre än t ex USA, där det finns ställen som folk inte använder internet. Hur detta har påverkat Sverige finns det mycket argument om. Genom att kunna socialisera och engagera sig i olika nätverk, har Sverige fått en bättre kommunikation med omvärlden. Men det är inte så att alla länder får använda internet hur de än vill. Ett exempel på det är Nordkorea, som är en av världens sista kommunistiska diktaturer. De är också ett av världens mest isolerade länder. Enligt diagrammet från Världsbanken angående "Internetanvändare i procent av befolkningen" har Nordkorea inte legat över 0 % någon gång sen internets uppkomst. Anledningen är att allting är kontrollerat av staten och dess media har manipulerat nordkoreanska medborgare så mycket att de inte få ha egna åsikter. Internet och sociala medier är alltför riskfyllt då egna tankar och värderingar spelar en stor roll.

Under de två senaste åren har vi fått höra mycket från nyheterna att demokratin äntligen har kommit till delar i mellanöstern och Nordafrika de senaste åren. Vad är det som har hänt och vad är det som har fått länderna nu att agera? Det var den 17 december 2010 som Mohammed Bouazizi tände eld på sig själv och satte igång den historiska arabvåren. Mohammed jobbade med att sälja grönsaker. Han hade en dröm om att äga en liten lastbil, men den drömmen förstördes då en polis upptäckte hans olicensierade grönsaksvagn. Polisen ska ha slagit till Mohammed, spottat honom i ansiktet och förolämpat hans döde far. Frustrerad bestämde sig han för att bege till regeringsbyggnaden för att klaga på polisens agerande, men tjänstemännen brydde sig inte. Mohammed fick nog av landets ständigt växande arbetslöshet och den allt mer kvävande korruptionen, att han hällde bränsle över sin kropp och tände på, precis framför regeringsbyggnaden. De extrema brännskadorna tog död på honom efter flera dagar på sjukhuset och detta satte igång den s.k. arabvåren. Självbränningen skapade en enorm proteststorm i Tunisien. Det var bara tills presidenten hade störtats som protesten tog slut. Det må tog slut i Tunisien, men demonstrationerna smittade av sig till grannländerna. Sedan dess har Egypten och Libyen störtat deras diktator och omvärldens kritik mot den syriska presidenten blir allt skarpare. Men hur fick folket tag på informationen så effektivt?

Svaret är sociala medier. Information spred snabbt via internet och på många sociala nätverk fick människor i det drabbade landet reda på vad som hade hänt. Facebook-sidor och evenemang engagerade många att stå upp för sig själva och organiserade protester. Nyheterna spred sig vidare till resten av världen och där blev alltfler folk nyfikna på händelsen. Många runtom i världen twittrade och delade med sig sina tankar. Protesterna gick igenom i Tunisien, mycket tack vare sociala medier. När det inte gick lika bra i Egypten som det gick i Tunisien, uppmanade ett fåtal demonstranter landets invånare till att protestera genom att sprida videor, bilder och kommentarer på sociala nätverk. Demonstranterna twittrade minut för minut vad egyptierna ska göra angående för att överlista polisen. På ett dygn gick mer än 90,000 människor med på Facebook-sidor för att ta ställning mot tortyr, fattigdom, korruption och arbetslöshet.

Vad är orsaken till att sociala medier inte har spelats en lika stor roll förr? Det är ju självfallet tekniken som har utvecklats de senaste århundraden. Medier i för sig är ingenting nytt. Under första världskriget hade länder som inte var drabbade ingen aning om vad som hade skett. Det var endast regeringar och presidenter som fick reda på sådana nyheter. Det tog tid innan nyheterna spred sig till vanligt folk. Under andra världskriget hade tekniken utvecklats, men inte tillräckligt för att folket ska få information så snabbt som möjligt. Visst fanns radio, men det valdes ut noggrant om vad som skulle sägas och vad som inte fick sägas. Men det var först under Vietnamkriget som var den första stora händelsen som man kunde bevittna hemma i soffan. Kriget, som också blev kallat för TV-kriget, blev en stor ögonöppnare för många. Då hade tekniken av kommunikation (i det här fallet; television) ökat dramatiskt efter andra världskriget. Man kunde nu för första gången följa ett krig live om man ägde en sådan maskin.

En rad av tekniska utvecklingar har lett till det vi har idag; sociala medier. Det är inte enbart vanliga människor som använder dess nätverk. Presidentkandidater i 2008 års val engagerade potentiella väljare genom flera sociala nätverk. Mer än en fjärdedel av USA:s väljare är yngre än 30 år (varav 37 % är i åldersgruppen 18-24) säger att de har fått en kännedom om de politiska kampanjerna från sociala nätverk. Den 3:e november 2008, dagen innan det amerikanska presidentvalet, hade den demokratiska presidentkandidaten Barack Obama över två miljoner Facebook-supportrar, medan den republikanske kandidaten John McCain ”bara” hade drygt 600,000. I maj 2009, meddelade Vita Huset att de har gått med på Twitter, Facebook och MySpace för att vara mer tillgängliga, effektivare, öppnare och mer kreativ. Office of New Media grundades då med målet att främja kommunikation, öppenhet och tillgänglighet online.

Många av de officiella kommunikationslinjerna var nere under 2010 efter jordbävningen i Haiti. Resten av världen kunde inte få en helhetsbild av situationen där. För att underlätta utbyte av informationen, kom sociala medier väl till pass för att rapportera nyheter om de drabbade områdena på vad som hade hänt och vilken hjälp som behövdes. Många som hade en uppfattning om vad som hade hänt använde Twitter för att uppdatera de pågående händelserna. Eftersom det hjälpte världen över att få informationen de behövde, bestämde BBC sig för att utvidga nyheterna genom att kombinera tweets från reportrarna på marken och från helikopterfilmning i luften. Den amerikanska Guardian-bloggen skrev live-inlägg som sammanfattade de viktigaste tweeten och från andra nyhetsorganisationer för att rapportera angående räddningsuppdrag.

Det verkar som om sociala medier bara har en positiv inverkan på samhället, men det finns alltid två sidor på ett mynt. Dessa medier är bara ett socialt verktyg för människor. Det är upp till användarna på hur de använder verktygen (precis som en kniv som antingen kan hjälpa dig att skära upp maten eller skada människor). Ett litet gäng kan t ex växa sig stor efter att ha organiserat events för att vandalisera samhället och skapa uppror. Kända nyhetskanaler kan t ex vinkla vissa situationer så att människor ska tro som makthavarna vill att de ska tänka. USA är ett bra exempel då de gång på gång förskönar de olika krig de deltar i för att de amerikanska medborgarna ska tycka att det de gör för sitt land är någonting bra. På teve, radio och tidningen ser man glada soldater som kramar sina barn på flygplatsen, efter att ha kommit hem från ett krig. Man ser hur tårarna rinner och hur lyckliga de är att ha klarat sitt uppdrag. Men det vi inte får se är att de har dödat massa oskyldiga civiler under krigets gång, men tack vare friheten som Internet erbjuder har även krigens baksidor kunnat visas upp för allmänheten då privatpersoner lägger upp ocensurerade videoklipp och bilder.

Vi litar mycket på vad som sägs i TV eller på saker som står i tidningen. Visst har vi varit mer källkritiska på senaste tiden då vi lärt oss att inte tro på allting som dyker upp på medier (ju mer man har varit med om det, desto mer lär man utav det), men det är svårt att veta vad som är manipulation och v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://jeffhurtblog.com/2011/01/05/why-people-join-social-networking-sites/ http://www.socialamedier.com/2011/06/30/statistik-sociala-medier-sverige/ http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/sparen-efter-vietnam/ http://sv.wikipedia.org/wiki/Television http://svtplay.se/t/109661/minnenas_television http://www.sourze.se/Medier_manipulerar_oss_st%C3%A4ndigt_10597213.asp http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/05/de-sociala-mediernas-betydelse-i-revolutionerna-i-arabv-rlden-kan-inte-verskattas http://www.socialamedier.com/tag/statistik/ http://www.nmincite.com/ http://www.mediabistro.com/alltwitter/files/2011/12/social-media-statistics.jpg http://kommunikation-och-paverkan.se/sociala-medier/ http://www.advokatsamfundet.se/Advokaten/Tidningsnummer/2011/Nr-8-2011-Argang-77/Advokatdagarna-De-sociala-medierna-paverkar-och-utmanar/ http://www.socialfactory.se/social-media/framtidsvisioner-inom-sociala-medier/ http://www.frogloop.com/care2blog/2012/1/4/infographic-why-people-use-social-media.html http://socialnetworking.procon.org/#Background http://ezinearticles.com/?Impact-of-Social-Media-on-Society&id=5378885 http://pervikstrom.net/2011/12/14/trovardighet-da-och-nu-internet-vs-sociala-medier/ http://www.socialamedier.com/tag/statistik/ http://www.digitalbuzzblog.com/social-media-statistics-stats-2012-infographic/ http://www.mediabistro.com/alltwitter/files/2011/12/social-media-statistics.jpg http://www.techinasia.com/10-gorgeous-social-media-infographics/ http://www.iis.se/docs/Internet_15_%C3%A5r.pdf

Kommentera arbetet: Sociala medier och dess påverkan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-07-18

    intressant.

  • Inactive member 2015-03-27

    Du har reflekterat ganska bra kring de frångorna som du har ställt, och det hjälpte mig lite med min uppgift. :)

Källhänvisning

Inactive member [2012-06-06]   Sociala medier och dess påverkan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59112 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×