Socialismen

34 röster
76319 visningar
uppladdat: 2005-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Socialismen är en benämning på en slags politisk ideologi, rörelser eller partier som arbetar för att utveckla dessa ideal. Tanken bakom socialismen är att den ska vara rättvis och allt ska vara jämlikt. Ordet socialism kommer ifrån det latinska ordet socius som betyder kamrat. Socialismen utmärks av att man har tro på att gruppens och kollektivets förmåga att lösa ekonomiska och politiska problem. Man vill åstadkomma jämlikhet och få bort orättvisa igenom att alla ska få äga t.ex. fabriker tillsammans. Man vill få bort samhällsklasserna (underklass, medelklass och överklass)
Dagens socialister har skippat den tanken om att det inte ska finnas klasser och istället inriktat de sig på att det ex. ska finnas bidrag till de som har det svårt. Om en ”ren” socialist (alla tolkar socialismen på olika sätt) skulle få göra ett drömparadis skulle det inte finnas enstaka personer som tjänar mer än vad hundra andra personer tjänar tillsammans. De vill inte att staten ska vara lika viktigt (så att man inte behöver vara beroende av den). För dem tycker att om staten sköter det mesta försvinner också friheten för det mesta.


Historia

Socialismen startade på 1700-talet men senare under den industriella revolutionen på 1800-talet utvecklades socialismen och många ifrån liberalismen gick över till socialismen. På 1820- talet började socialismen växa främst i Storbritannien där Robert Owens ideologier började betecknas som grunderna i socialismen. Owen gjorde stora insatser för social trygghet och arbetarnas rättigheter såsom hans stora planer på ett samhälle utan girighet, egoism och ingen arbetslöshet. Fransmännen Saint-Simons och Fouriers utvecklade dessa tankar ytterligare och de tyckte att staten hade en viktig roll när det gäller att utveckla industrin. Men ännu ses inte socialismen som en ideologi speciellt i arbetarklassens tankar. Under 1830 och 1840 – talet utvecklades i Frankrike och i Tyskland olika inriktningar som kallades socialistiska och främst då började arbetarna få upp ögonen på socialismen. Men på denna tid var det svårt att skilja på socialism och kommunismen. För att skilja på de båda så kan man säga att socialisterna vill ha ett nytt samhälle medan kommunisterna störtar det gamla. Anarkism och socialdemokrati dök upp mitt i detta hav av olika ideologier. För det verkade som alla hade en egen ideologi. Karl Marx och Friedrich Engels försökte med sin bok Kommunismens manifest att hjälpa alla att förstå socialismen. Många trodde att socialismen bara var för folk som var politiskt vänster och arbetares syn på olika saker. Men det fanns också en mer högerbetonad socialism. Man började tycka att staten skulle bestämma mer över den ekonomiska verksamheten. Nu ville inte Marx och hans anhängare knata på samma väg som anarkisterna utan marxisterna och anarkisterna gick skilda vägar. Marx tyckte att det var så många procent av befolkningen som var arbetsklass så därför skulle det vara av stor betydelse för hur staten byggde upp samhället. Medan anarkisterna tyckte att staten skulle bort.

Ferdinand Lassallé grundade ett parti för arbetare som betecknades som socialdemokratiskt. Detta parti kom i konflikt med ett parti som styrdes av Marx idéer. Lassallé tyckte främst att man skulle få makten igenom att ha majoritet i riksdagen och därifrån skapa ett bra samhälle. 1875 gick partierna ihop och Marx accepterade namnet socialdemokrati. Partiet blev en succé och de fick fler och fler anhängare. Men det började uppstå sprickor i partiet i det så kallande revisionismstriden där Bernstein tyckte att socialismen skulle kunna bli sann utan samhällsomstrukturering. Många socialdemokratiska partier började startas över hela världen bl. a. socialdemokraterna här i Sverige.

Många socialistiska partier som var mer marxistiska började grundas i Storbritannien och i Frankrike. I Storbritannien var det först år 1906 som arbetarrörelsen fick stor politisk styrka. Vi krigsutbrottet till första världskriget år 1914 började partierna i länderna att behandla krigspolitik istället för att slås om vilken sorts politiker man var. Detta gjorde så att socialdemokraterna förlorade en hel del röster. Den avgörande splittringen mellan socialisterna och kommunisterna hände efter den ryska revolutionen 1917. Nu började de istället kämpa emot varann. Man började bojkotta Marx teorier i de socialdemokratiska partierna och istället började man inrikta sig på att staten skulle äga en del av marknaden eller skulle man inrikta sig på egna företagen. Den del av socialismen som brann för att ta bort olika samhällsklasser började blekna bort och försvann helt. Efter andra världskriget började man kämpa för ett välfärdssamhälle så att alla kunde ha det bra. Socialdemokraterna vann stora framgångar fram till på 1970-talet då började man försöka att hitta nya inriktningar att följa.

Det finns olika sorters tankar på ordet socialism, det finns så kallade nationalsocialism som är helt annorlunda jämfört med socialism. I nationalsocialism står man för sitt land och att invandrare mm. är inte välkomna i ens eget land.


Karl Marx

Karl Marx var filosof, författare och journalist. Han föddes den 5 maj 1818 i Tyskland och dog den 14 mars 1883. Tillsammans med Friedrich E. arbetade dem fram kommunismens viktigaste pamflett (en kortare skrift som innehåller häftig kritik av olika företeelser) ”Kommunistiska partiets manifest”. Det var dock Marx som var ensam författare i den färdiga versionen, vilken utgavs år 1848. Marx var med och skapade den första socialistiska internationalen (internationell sammanslutning av nationella arbetsorganisationer) år 1864. Marx författade också boken Das Kapital, Kapitalet som han nu i efterhand är mest känd av. Många trogna socialister brukar besöka hans grav som ligger i Highgate i norra London.


Delningar i socialismen

År 1872 gick anarkisterna och marxisterna olika vägar. Några år in på 1900-talet delades marxismen i två delar: kommunismen ( som den ryske socialism ledaren Lenin stod i spetsen av) och reformismen eller socialdemokratin.


Marxismen även kommunismen

Marxister vill att det är duktiga arbetare som ska leda arbetarklassen inte någon ifrån medelklassen. Man ska helst erövra all makt igenom en stor revolution. Efter revolutionen ska alla fiender utplånas. Men även ska en del av det borgliga systemet vara kvar. Det viktigaste var att det inte skulle få finnas några samhällsklasser. Marxister tycker också att staten inte ska ha en så stor roll i samhället för på 1800 talet tyckte marxisterna att de som hade pengar hade också kontroll över staten. Därför ska hela staten vara borta efter att man har gjort sin revolution.


Reformismen

Reformister tycker att samhället ska tas över igenom att få majoritet i riksdagen, inte igenom revolution. Staten ska även finnas så att det är garanterat att det är rättvist. Samhället ska vara demokratiskt så att staten ska bytas ut igenom behov. Inkomstskillnaden ska jämnas ut igenom att det finns särskilda skatter och olika sorters bidrag.


Anarkismen

År 1864 bildades IAA (Internationella arbetare associationer). Där samlades alla Europas ledande socialister. Deras ledare var Michail Bakunin och alla ledande inom IAA var anarkister. Men år 1872 lämnade anarkisterna IAA. Anarkisterna fick dåligt rykte p.g.a. att de resonerade att det ända sättet att få fram socialismen är att döda ”de som står i vägen”. Anarkisterna slog sig ihop med syndikalisterna och bildade anarkosyndikalismen. En del av dessa är reformister.

Anarkisterna vill att staten ska försvinna helt för dem tycker att det ända staten gör är att förtrycka folket, det spelar ingen roll vem som styr det. Det är ändå dåligt. Allt tvång ska försvinna och då kommer polisen, domstolar och fängelser att försvinna. För anarkisterna tror att kriminaliteten beror på samhällets brister, om man inte räknar med psykisk störning. Samhället ska styras av små kommuner, företag och fackföreningar. Företagen ska ägas av de som arbetar i dem.


Analys av socialismen

Det finns en rad orsaker som kan ha haft en stor betydelse för hur socialismen växte fram. Först och främst var det så att många arbetare var sura på arbetsgivaren. De tyckte att det var de som jobbade och stod i men det fick knappt pengar så att de klarade sig ordentligt. Medan det fanns en person som sa till de att de måste arbeta hårdare och att de som han inte gillade blev sparkade. Han tjänade också flera gånger mer än de. Det var inte vidare sjyst. Man började tycka att arbetsvillkoren var dåliga och att det inte fanns något skydd om man exempelvis skulle skära av sig benet. Man började gå ihop i små grupper som sedan växte och växte och utvecklades till grupper med flera hundra personer. De började diskutera olika alternativ på hur de tyckte ett samhälle skulle skötas och vilka som borde få bestämma. De som var mest eller de som hade mest pengar?
På så viss växte olika ideologier och organisationer fram. Socialismen växte och bräde ut sig över stora delar av världen. Socialismen slogs ihop med andra grupper och ibland bröt sig olika grupper ut ur kretsen.

Det finns en rad konsekvenser till att socialismen finns. Om inte arbetarna eller någon annan hade börjat arbeta fram socialismen skulle kanske inte alla rättigheter finnas idag som det gör. Arbetarna hade kanske aldrig fått sina röster hörda. Ex. socialdemokraterna skulle inte ha funnits. Då hade vi inte längre haft Göran Persson som stadsminister, han kanske hade varit en korvgubbe på 7-eleven. Om inte Göran Persson hade suttit som stadsminister kanske moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt hade varit stadsminister. Då hade vårat samhälle sett helt annorlunda ut än vad det ser ut idag. Det kanske inte hade funnits socialbidrag och andra bidrag till de som har svårt. Skatterna kanske hade varit mycket lägre och många saker som vård och skola hade kanske var privatägda och kostade en hel del pengar.

Våra samhällsklasser hade säkert större skillnader emellan hur mycket pengar man hade mm. Nästan all den politik som vi har i Sverige har fått influenser ifrån socialismen. Men även dem som är politiskt högra har influenser av socialismen, de följer inte den men de har en hel del som är likt. Som de kan ha fått ifrån socialismen. Men de länderna som har haft socialistdiktatur är idag ofta väldigt fattiga och måste långa pengar ifrån de länderna som inte har varit helt socialistiska. T.ex. Sovjetunionen var socialistdiktatur och alla öständer som har tillhört sovjet, är idag fattiga. När sovjet startade hade de bra socialistiska tankar. Men det blev inte riktigt så. Det var nästan ingen som svalt ihjäl men det var en hel del olika folkgrupper som skulle förenas och det gick kanske inte så bra. Det uppstod sprickningar direkt. Därför hade kanske inte sovjet hade funnits om inte socialismen hade funnits för det var socialisterna som gjorde uppror emot hela regimen under oktoberrevolutionen 1917. Om så inte socialism hade funnits skulle det kanske aldrig ha blivit något uppror. Därför kan man dra slutsatsen att om inte socialismen hade funnits skulle samhället ha sett helt annorlunda ut idag. Det finns en del fördelar för att socialismen har funnits om man är socialdemokrat hade man inte varit det om inte socialismen funnits. Samhällsstrukturen skulle ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Socialismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-02

    hej, jag undrar om du kommer i

  • Walter Walter 2020-11-16

    bra jobbat

  • Walter Walter 2020-11-16

    Paula Carvalho Olovsson

  • Walter Walter 2020-11-16

    Socialismen som vi känner den idag har egentligen inte så mycket gemensamt med 1800-talets mer radikala form av socialism. Men genom att betrakta socialismens ideologi i ett historiskt perspektiv hoppas vi samtidigt kunna skapa större förståelse för 1900-talets politiska historia som till stor del präglats av olika varianter av socialism. Låt oss därför först titta på socialismens framväxt innan vi ger oss i kast med den mer moderna socialismen.

  • Walter Walter 2020-11-16

    Socialismens framväxt Till följd av industrialiseringen i Europa under 1800-talet uppkom mycket stora och orättvisa skillnader i levnadsvillkor mellan de som ägde fabrikerna, bankerna och marken (kapitalisterna) och arbetarna (proletärerna). Barnarbete var vanligt och arbetarna fick ofta jobba upp till sexton timmar om dagen, i en farlig arbetsmiljö och med få eller inga möjligheter att göra sin röst hörd på arbetsplatsen. Lönerna var väldigt låga och semester eller föräldraledighet var det inte tal om.

  • Walter Walter 2020-11-16

    Orättvisorna gjorde att dåtidens arbetare började sluta sig samman i tron på att samhället måste förändras. Allt fler tyckte att arbetarna utnyttjades i fabrikerna och att de borde få större del av det kapitalisterna tjänade på deras arbete när varorna de tillverkat i fabrikerna såldes. Socialistiska idéer började växa fram, och de byggde på att människor – arbetarna – skulle gå samman och äga och förvalta produktionsmedlen (t.ex. fabrikerna) gemensamt. Ordet socialism kommer från latinets socius som betyder samhälle. Socialister menar att det är bättre att lösa ekonomiska och sociala problem tillsammans än att var och en ska klara av det själv.

  • Walter Walter 2020-11-16

    Det kommunistiska manifestet 1848 skrev Karl Marx tillsammans med Friedrich Engels det Kommunistiska manifestet som fick stor betydelse för socialismens och den senare kommunismens framväxt. Kommunism kommer av latinets "communis" som betyder gemensam. Enligt Marx var historien en följd av den ekonomiska utvecklingen och klasskampen. Industrisamhället kallade han kapitalismen och under denna pågick en klasskamp mellan arbetarna och kapitalisterna, som till slut skulle leda till en revolution där arbetarklassen skulle ta makten över produktionsmedlen. Socialismen skulle därmed uppstå. Först därefter, menade Marx, kan man påbörja processen som leder fram till det klasslösa samhället. Marx idéer utgör grunden för marxismen, som menade sig vara både en vetenskaplig teori – alltså en förklaringsmodell för hur samhället utvecklas – och ett program för hur arbetarklassen skulle ta den politiska makten. Revolutionärer och reformister Inom arbetarrörelsen i Europa utvecklades en motsättning mellan reformister och revolutionärer. Reformisterna ville mer stegvis förändra samhället och genomföra olika förbättringar för arbetarna. Kampen för allmän och lika rösträtt fick en framträdande plats och de såg också fackföreningarna som viktiga för socialismen. Revolutionärerna menade däremot att all kraft skulle inriktas på att ta makten över produktionsmedlen och göra revolution. De socialistiska partierna splittrades i reformister och revolutionärer efter den ryska revolutionen 1917 och de kommunistiska eller marxist-leninistiska partierna uppstod. Reformisternas idéer ligger till grund för socialdemokratin (demokratiska socialister). Efter splittringen blev socialdemokraterna ännu tydligare i sin tro på demokratin som ett medel för samhällsomdaningen och avståndstagande från användande av varje form av våld i denna. Kommunismen Kommunisternas drömsamhälle (utopi) är ett klasslöst samhälle där all egendom ägs gemensamt och fördelas åt var och en efter behov, och där staten inte längre behövs. Kommunismen tar sin utgångspunkt i Marx läror, men i den uttolkning och med de tillägg Lenin gjorde. Vladimir Lenin tog genom en blodig revolution makten i Ryssland 1917, och han menade att det kommunistiska partiet ska ha en ledande roll i samhällsutvecklingen. Partiet ska bestå av yrkesrevolutionärer skolade i marxism-leninism. Denna elit ska organisera revolutionen och ha stor makt under det första stadiet, innan man når det kommunistiska stadiet – det ideala klasslösa samhället. Partiet skulle enligt Lenin vara hemligt organiserat och väpnat våld behövs för att störta kapitalismen. Efter Lenins död kämpade Josef Stalin och Lev Trotskij om makten. Trotskij landsförvisades och mördades på Stalins order. Hans anhängare, trotskisterna, har utgjort en särskild inriktning inom kommunismen. Under både Lenin och hans efterföljare Stalin utvecklades Sovjetunionen, som det ryska imperiet döpts om till, till en skoningslös diktatur där miljoner mördades och deporterades. Kommunisterna tog makten i Kina 1949. Kinas kommunister utvecklade maoismen under Mao Zedongs ledning. Enligt maoismen stod inte kampen främst mellan industriarbetarna och fabriksägarna. Revolutionen skulle istället bygga på bönderna på landsbygden. De västliga industriländerna, världens ”städer”, skulle inringas och erövras via revolutioner i de underutvecklade länderna, världens ”landsbygd”. Enligt maoismen fortsätter också klasskampen även i det socialistiska samhälle som kommer efter revolutionen.

  • Walter Walter 2020-11-16

    Kommunism idag De länder som kommunisterna har tagit makten i har blivit diktaturer, där kommunistpartiet och dess ledare har bestämt allt. Så blev det i Ryssland 1917 och i de stater i Östeuropa som Sovjetunionen fick makten över efter 1945. De baltiska staterna ockuperades och införlivades med Sovjet redan 1940. Det kommunistiska Jugoslavien under Tito förde liksom Kina en egen, från Sovjet, skild utrikespolitik. I de kommunistiska staterna har svåra brott begåtts, inte minst mot den egna befolkningen. Religiösa och nationella minoriteter har förföljts. De juridiska systemen har präglats av rättslöshet för de anklagade som varit dömda på förhand. Oliktänkande har avrättats och förföljts. Kommunistländerna har också haft problem med att styra ekonomin genom statliga planer. I Sovjetunionen ledde svårigheterna att skapa ekonomisk utveckling till försök med inslag av marknadsekonomi och mer öppenhet i samhället. Det ledde i sin tur till att det kommunistiska styret i Östeuropa kollapsade 1989 och att kommunismen föll även i Sovjetunionen 1991 samtidigt som Sovjetunionen upplöstes. Som svar på det tog det kinesiska kommunistiska partiet ett ännu starkare grepp om makten och framställde sig som den enda garanten för fortsatt ekonomisk tillväxt. Den kommunistiska diktaturen i Kina har efter Maos död förenats med en marknadsekonomi. Idag finns kommunistiska diktaturer i Kina, Kuba, Nordkorea, Laos och Vietnam. Kommunistiska partier som bekänner sig till demokratin finns representerade i många länders parlament men betecknar sig ofta idag som ”vänsterpartier” eller ”socialistiska vänsterpartier”.

  • Walter Walter 2020-11-16

    Socialism idag - demokratisk socialism När de första socialdemokratiska partierna grundades på 1860-talet hade man allmän och lika rösträtt samt olika sociala reformer på dagordningen. För den framväxande demokratiska socialismen sköts frågan om kontrollen över det Marx kallat produktionsmedlen på framtiden, det viktiga var att söka praktiska lösningar idag på de olika samhällsproblemen. En allmän och lika rösträtt skulle ge socialdemokratin regeringsmakten och därmed möjlighet att genomföra sociala reformer – att höja levnadsstandarden, förbättra arbetsvillkoren och bygga ut den gemensamma välfärden. Socialdemokrater tycker att gemensam och skattefinansierade välfärd gör att alla människor får samma möjligheter att nå sin potential och uppfylla sina livsdrömmar. Inte minst därför behövs barnomsorg för alla och att alla ska få en så hög utbildning de vill ha. Den gemensamma välfärden innebär också trygghet vid sjukdom, arbetslöshet och efter pensioneringen. Stora skillnader i inkomst och förmögenhet skapar skillnader i makt och möjligheter. Därför vill socialdemokraterna att inkomster ska fördelas jämnare. Socialdemokrater tycker också att samhället bör ingripa för att lösa olika problem samt förhindra förtryck och orättvisor. Läs om det svenska välfärdssamhället > Socialdemokratin strävar efter ett fritt, jämlikt och solidariskt samhälle. Människor ska kunna infria sina drömmar, utöva inflytande och utan hinder delta i samhällsutvecklingen i den grad de själva önskar. Det är den socialdemokratiska drömmen (utopin). Det är människors vilja till förändring och gemensamma agerande i sociala rörelser som ska avgöra samhällets utveckling. I takt med att samhället förändras uppstår givetvis nya samhällsproblem. Det finns därför ingen möjlighet att skapa ett fullkomligt och perfekt samhälle eftersom samhällsutvecklingen aldrig ”tar slut” enligt socialdemokraterna.

  • Walter Walter 2020-11-16

    Socialdemokratin Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (SAP) är Sveriges största parti, och ett parti som har påverkat samhället mycket, både i Sverige och i världen. Inte i något annat land har Socialdemokraterna ensamma regerat så mycket och så länge som i Sverige. Många av de socialdemokratiska partierna runt om i världen är med i Socialistinternationalen, som är världens äldsta och största internationella politiska organisation. Socialdemokratiska partier kallar sig i många länder för socialistiska och ibland uppfattas de därför som mer radikala än till exempel de som kallar sig socialdemokratiska. Någon sådan generell skillnad finns inte. Även beteckningen arbetarparti finns också ofta kvar även om de socialdemokratiska partierna i lika hög grad får röster från andra grupper än arbetare.

  • Walter Walter 2020-11-16

    snälla du

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-11]   Socialismen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4258 [2024-04-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×