Solenergi

4 röster
30468 visningar
uppladdat: 2000-08-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

SOLENERGI


I miljontals år har solen generöst delat med sig av sina strålar till oss här på jorden.
Och visst har vi dragit nytta av den - den ger oss ljus och värme utomhus, och den får våra växter att växa genom fotosyntesen,
vi steker oss på stranden för att få en fin brun färg på våra kroppar...
Men det finns flera sätt att ta vara på solen på.
Ett av dessa är att omvandla solens värmande strålar till energi, som vi sedan kan använda till olika saker enligt egen önskan.
Det är detta som vi, Carina, Ann-Sofie och Johanna, har valt att skriva om.

OMVANDLING AV SOLSTRÅLNINGEN
-PLANA SOLFÅNGARE-

För att utnyttja solenergin för olika ändamål drar man nytta av olika materials egenskaper. Genomskinliga material släpper t.ex. igenom solstrålarna, medan svarta material absorberar dem. En solfångare innehåller en svart absorbator som är ytbehandlad så att den absorberar så mycket solstrålning som möjligt. Då plattan absorberar solens strålar blir den het - ljuset omvandlas till värme. I kanalerna under absorbatorn cirkulerar luft, vatten eller någon annan vätska som tar med sig värmen som har bildats. För att värmen i solfångaren inte ska försvinna så ligger ett värmeisolerande material bakom.
Detta är alltså hur den plana solfångaren fungerar. Det är främst när man inte vill ha så höga temperaturer som man använder just plana solosångare, vilket passar bra till uppvärmning av bostäder och uppvärmning av tappvatten. (Som kommer ur kranen där hemma.)
Detta passar alldeles utmärkt för oss i Sverige, då vi under en längre period har behov av uppvärmning av rätt så låg temperaturstandard. År 1994 fanns det totalt ca: 12 miljoner m2 solfångare installerade i världen.


EFFEKTIVARE SOLFÅNGARE

De plana solfångare som vi just berättat om producerar aldrig värme som överskrider 100*C.
Men detta går att förbättra genom att använda sig av:
- renare glas som släpper igenom mer ljus
- vakuum som minskar värmeförlusterna
- selektiva ytor som absorberar värme bättre

Dessa effektivare solfångare kan fånga in solenergin under hela året och används för att producera värme mellan 100-500*C. Men då används inte vatten som transportmedel utan olja eller luft.
Om man vill ha ett högre antal grader av värmeenergi så ska man ha koncentrerade solfångare, med vilka man kan uppnå upp till 3600*C. De solfångarna används ofta i metallproduktion och ångproduktion, men även för att värma vatten i stora mängder.


SOLKRAFTVERK

Om man är i behov av större mängder energi så kan man tillämpa solkraftverken. Då har man ett stort antal speglar, som kallas heliostater, och som reflekterar solstrålningen mot en absorbator i ett torn. I tornet finns det vatten som börjar koka och förvandlas till ånga av värmen från speglarna. Ångan kan t.ex. användas för att driva en elektrisk generator. I södra Kalifornien har man byggt ett solkraftverk som heter ” Solar One” , vilket har ett torn som är 65 meter högt och kan avge upp till 10MW.


VÄRMEVERKAN

Värmeverkan är en lätt process att utnyttja solens värmande effekt. Värmen kan användas för uppvärmning direkt, eller lagras i ett värmemagasin. Ett annat ord för värmeverkan är passiv solvärme. Detta sätt har använts i årtusenden, bl.a. i Sokrates solhus.

SOLCELLER

I solceller omvandlas solljuset till el. Denna el tillämpas i bl.a. fritidshus, fyrar och miniräknare. Tekniken är idag både dyr och utrymmeskrävande. Men i och med att produktionen utvecklas och får större omfattning hela tiden, blir det billigare år efter år. I våran bok från 1980 så står det att priserna bör ha sjunkit såpass mycket år 1990 att solcellsenergi bör kosta 5kr/watt. Tyvärr hittar vi inga uppgifter i senare upplagor av böcker som bekräftar detta. Samma bok uppger att den mest lönsamma solenergianvändningen skulle vara solvattenvärmare.

SOLUGN

Om man vill ha en koncentrerande solfångare som ger koncentrerad solenergi kan man komma upp i 3000*C. Såhär fungerar en solugn: Man sätter ihop tusentals speglar till en buktig spegel på marken. Spegeln följer solens rörelser som koncentrerar strålningen till ett torn. Efter att solstrålarna har nått spegeln reflekteras de mot en liten solugn i tornet. Solugnen har ingenting att göra med uppvärmningen av bostäder eller liknande. Istället gör den höga temperaturen att det är väldigt användbart för att studera materials olika egenskaper.


FOTOSYNTES

Solenergi kan övergå till fotosyntesen. Då använder naturen energin när träd och växter växer. Ett träd är ingenting annat än lagrad solenergi. Här i Sverige har vi mycket skog och i vårt klimat är sättet att binda solenergin det billigaste sättet för att få en praktiskt användbar energibärare.

SOLVÄRME I SVERIGE

Eftersom Sverige har ett hårt vinterklimat har vi utvecklat solvärmecentraler för generering av solvärme under sommarperioden och värmelagring för vinterhalvåret. Detta har uppmärksammats av omvärlden tack vare ett väldigt omfattande demonstrationsprogram, och alla är de förundrade över vår teknik för säsongslagring och enorma solfångarmoduler. År 1995 fanns det ca: 200000m2 solfångare installerade i vårt avlånga land.

OLJAN TAR SLUT

Om vi fortsätter att utnyttja jordens resurser (t.ex. oljan) i samma takt som vi gör nu, så kommer de snart ta slut. Detta har bl.a. de stora oljeföretagen förutsett och de har därför börjat investera miljontals kronor i material som ska hjälpa till att ta vara på solens energi för framtida behov.

LITE FAKTA

!Kol och olja är solenergi som lagrats i flera århundr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Solenergi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-08-20]   Solenergi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=137 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×