Stalin

8 röster
22833 visningar
uppladdat: 2003-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mannen med obegränsad makt,
Josef Stalins liv och gärningar.

Inledning:
Denna uppsatts, liksom Stalins liv innehåller allt från blod, svett och tårar till svek, lögner och kärlek och hur det goda hos en människa lätt kan glömmas bort.
Många minns Stalin som en paranoid blodtörstig tyrann som byggde upp en supermakt på lögner, massmord, förtryck, isolering och misstänksamhet. Men bakom denna fasad av en nästan omänskligt ond varelse fanns någon med känslor och tankar som du och jag. Det är mycket det som fascinerar mig med denna man, hur han kunde gå från vanlig pojke till hänsynslös mördare. Hur hans hat kunde vara så starkt och framför allt, hur vi kunde låta det ske. Hur kunde vi låta honom skaffa sig så mycket makt och varför ingrep inte ryssland? Tankarn och frågorna kring Ryssland som land är många men ständigt dras jag tillbaka till frågorna kring ledaren.
Nästan alla vet vi vad han gjort men vem kan ärligt påstå sig veta att han var nattmänska, att han inte kunde ryska som barn eller att hans skolgång var avbruten prästutbildning. Det är så mycket vi tycks veta, men i grunden så lite. Dock kan vi alla gemensamt beskriva mannen med ett ord, mördare. För hur vi än vrider och vänder på det kan vi inte undgå att han tog miljoner människors liv. Mycket av att det är så vi valt att se på honom, beror på media som har lagt all sin energi på hans handlingar, med den enkla anledningen att det är de som intresserar. Men innan domen fälls bör vi sätta oss in mer i ämnet och fråga oss själva, vem var mannen som gjorde allt detta, vem var Stalin?


Frågeställning:
Tanken är att jag ska berätta och analysera om Stalin som person och utifrån det om Ryssland som land, med hjälp av åtskilda böcker. Jag ska besvara frågor som hur det kan ha sett ut under Stalins tid, de sociala förhållandena, hur det har förändrats från att han var en liten pojke tills hans död och vad han har gjort för att påverka detta. Jag ska sätta mig in i frågan om vilka böcker som bör väljas ut och vilka av dem som är vilseledande. Jag skall även leka med tankar som om hur det skulle ha sett ut om Stalin varit av motsatt kön, skulle han ha kunnat gå så lång som han nu gjorde och om han inte funnits, hur skulle Ryssland då ha sett ut idag och vad gick fel?. Frågorna är många och svaren oändligt långa men här följer en nedskärd och inte alltför detaljrik uppsatts som ska ge dig svar på dessa frågor.

Källdiskusson:
Det finns gott om material om Stalin, i många utav fallen nästan för mycket. Att försöka förkorta hans liv och hur det kan ha varit under hans tid blir klurigt när allt som läses är extremt utdraget och detaljerat. Dock känns det säkrare när boken är tjock och välformulerad än en tunn och kortfattad, även om det är det man helst vill ha.
Vilka böcker ska man då lita på? Det är en fråga jag ställt mig åtskilda gånger och svaret för mig är böcker från professorer, universitets lärare eller andra högutbildade personer som specialiserat sig på det området. Deras böcker är välformulerade, noga med att framföra vilka källor de använt och är genomtänkta, vilket ger ett helhetsintryck av att författaren vet vad han pratar om.. Dock så är böckerna ofta för tjocka och invecklade för att ens orka bläddra igenom och används utav ord som det krävs en ordbok till för att förstå. De har en allmän och bred synpunkt på det hela och man slipper då inlägg med deras egna åsikter, vilket ofta underlättar. Om man nu är intresserad och vill läsa vad de som personer anser bläddrar man till prologen eller liknande. Trots att de tidigare nämnda böckerna är bra, har böcker som är starkt riktade åt ett håll plockats ut och lagts på högen vid bordet, böcker som antingen är starkt för eller emot. Det är intressanta och man får en bredare syn på det hela när man sett situationen från båda parter.

Undersökning:
Stalin och hans tid.

Omkring år 1875 flyttade en ung kaukasier, en man vid namn Vissarion Ivanovitj Dzjugasjvili, född som livegen slav, till den lilla georgiska staden Gori i Georgien. Där bosatte ha sig och byggde upp en liten skomakarverkstad.
Georgien var då socialt efterblivet, men var samtidigt en slags gro grund för radikala rörelser och idéer, detta pågrund av att många liberaler och revolutionärer tvångsmässigt förflyttades till området.

Så småningom träffade han en flicka av lika enkel härkomst som han själv, Jekaterina, dotter till Giorgij Gheladze. Vid femton års ålder gifter sig Jekaterina med Vissarion, en vanlig ålder för unga flickor att gifta sig i. Det nygifta paret bosatte sig i utkanten av Gori i ett nästan hopfallet hus på två rum. Under fyra år, 1875-78 föder Jekaterina tre barn, alla tre döda kort efter födseln. Vid knappt tjugo års ålder är hon återigen gravid.

Den 21 december 1879 föds parets fjärde barn, en frisk och stark pojke som fick namnet Josef Vissarionovitj Dzjugasjvili, en pojke som senare skulle igenkännas under namnet Josef Stalin. Josef växte upp i svår fattigdom till vilket han blivit född och fick dagligen se sin mor jobba och slita för familjens inkomster, medans fadern söp upp det lilla han bidrog med och då och då misshandlade Josef. Vissarion lämnade efter en tid bostaden och familjen för att söka lyckan på annat håll, vilket som varken sågs som en förlust på det sociala eller det ekonomiska hållet. Kort därefter sattes Josef i kyrkskola, då nio år, där han bland annat fick lära sig ryska, ett måste eftersom alla andra språk var bannlysta under skoltid.

Redan under sin tid i kyrkskolan fick han känna på klasskillnad och klasshat, något som han med lycka kunde undgå när han var hemma. Trakten som han kallade sitt hem var ett mellanting mellan by och stad var rik på romantik och saga. Som folksagorna, där plundrande rövare ansågs som hjältar och adelsmännen bovar såg ungefär trakten ut, med den skillnad att adelsmännen på sätt och vis ville överta hjälterollen och med det bli respekterade och högt uppsatta igen. Runt omkring på landsbygden kunde man hitta dessa adelsmän, män från utarmade georgiska småadlar, som ofta gav sig ut på vilda plundringståg mot varandra eller mot personer som de inte kunde fatta tycke för eller som sårat deras stolthet. Dessa lokala Robin Hood kopior bidrog mer än någon annan till den starka strävan för klasskillnader.
De 5 åren i kyrkskolan gick förvånansvärt bra och utökades med ett prästseminarium i Tiflis, trots att han var icke-religiös, men blev reglerad 1899 för sina radikala åsikters skull , som hade förstärkts av att han anslutit sig till en illegal socialdemokratisk partigrupp, Messame Dasi. Detta ledde till att han året efter, vid 19 års ålder tvingades gå under jorden för att undvika den tsaristiska hemliga polisen för första gången.

Åren innan han kom till makten hade han levt som yrkesrevolutionär i sibirisk exil i Sankt Petersburg där han blev känd som en skribent som skrev kamplysten propaganda för tidningen ”Pravda”, allt under namnet ”Koba” , arresterats och förvisats åtskilliga gånger , skrivit en och annan bok som tex. ”Marxismen och den nationella frågan” , gift sig med Jektarina Svanidze och fått en sonen Jakov och lyckats bli ledamot i den nya regeringen som folkkommissarie för nationalitetsfrågor . Det var här ifrån man kan säga att allt började gå uppför för Stalin och nerför för resten av landet .

Kyrkan började förlora sin makt i och med att Sovjetunionens konstitution tog bort de flesta medborgliga rättigheterna från prästerna, även deras ransoneringskort, vilket var ett måste i svälten under inbördeskrig . Stalin ville ha kvar kyrkan, men tyckte att det var mer praktiskt med en kyrka som verkade öppet och på så sätt var lättare att kontrollera. Kyrkan var rasande och inledde en lojalitets förklaring mot regering, något som Stalin inte kunde brytt sig mindre om .
1929 kom den andra revolutionen och i frågan om spannmålsleveranserna blev det kris. Detta hotade inte bara städernas livsmedels försörjning och de stora planerna på industrialisering av landet utan även varje individ. Detta skulle innebära allt från arbetslöshet till matbrist, något som gjorde folket allmänt oroligt. Stalin valde att agera beslutsamt och hänsynslöst. Han beslöt att bönderna, rika som fattiga skulle fördrivas så att kollektiven kunde få utrustning och kapital, allt detta till ett pris av mänskligt elände . Då folket började inse att de inte hade något annat val än att följa med valde många att slakta de djur de inte kunde ta med sig istället för att lämna dem till kollektivet . När alla miljoner bönder slutligen tvångsmässigt förflyttades dog massor av sjukdomar och svält, något som inte rörde Stalin så länge industrialiseringen gick framåt . Även stadsborfick göra uppoffringar, allt efter resurserna lades till investeringar i den tunga industrin minskade konsumtionsvarorna åt stadsborna. Samtidigt som de tvingades spara på mat och hålla tillgodo med sämre bostäder, krävdes det att prestationerna vid fabrikerna skulle öka . Många bönder och stadsbor försökte göra uppror men arresterades och sattes direkt, utan att hunnit uppnå något med deras demonstrationer eller likande, på de fasanfulla strafflägren där de tvingades tvångsarbeta.

Strafflägren var uppdelade i olika grader, på toppen hittades utbildade experter, tekniker och vetenskapsmän medans det i andra ändan hittades vanliga arbetande människor, dvs. de flesta. Experterna fick arbeta under hyfsade villkor medans de övriga fick hålla till vid gruvdistrikten där de flesta dog av köld, svält eller för hårt arbete. Matransonerna som var exakt i den mängd så de skulle klara sig var ändå för små för de flesta. Man fick hushålla med de kläder man fått när man anlänt, om man inte var snabb med att lägga beslag på det som de döda lämnade efter sig, mest populärt var skor med tanke på att de flesta förfrös fötterna när de gick runt barfota i den kalla vinterkylan. Ständigt kom det in lass med ny arbetskraft, gratis arbetskraft som anklagats för något passande brott, många av dem försökte fly men det var för långt ute i ödemarken för att lyckas och om man fångades eller bröt mot reglerna straffades man med omedelbar avrättning. Trots att fångvaktarna var lätta på handen när det gällde bestraffning och avrättning så sågs dödligheten i lägren som ett stort problem, det var ju till större nytta levande .

Folket var förskräckta och visste varken in eller ut, och ständigt kom det nya lagar, som att man fick straffa barn ner till tolv års ålder för att deras far eller annan släkting under kriget givit sig till fienden, aborter förbjöds och arbetslagar som innebar att man var tvungen att jobba sju dagar i veckan infördes, där det var absolut förbjudet att byta arbetstider eller ta ledigt om man inte ville åka till fånglägren eller bli skjuten i nacken. Det infördes även lagar som förbjöd sovjetiska medborgare att gifta sig med utlänningar och som kort efter följdes upp av ett förbud att överhuvudtaget umgås med utlänningar, med ett straff som i värsta fall bestraffades med döden .

Natten då hans andra hustru, Nadezjda Allilujeva, tog sitt liv tog sitt liv förändrades något med Stalin, högt uppsatta män blev mystiskt mördade, arresterade och dömda till straffarbete. Ingen vågade säga emot Stalin för alla visste vad som väntade dem, lik som många andra skulle de bestraffas efter hans humör.
Under andra världskriget spelade Stalin en viktig roll, han deltog i viktiga beslut kring fältet, spred propaganda till folket, såga till att landet gick med i viktiga allianser och mot krigets slut utropades han till Sovjetunionens hjälte. Hans löften om landets återuppbyggnad gav folket hopp, men det skulle senare bevisas att den var lika hemsk som den första femårsplanen.
Den 6 mars 1953 kännegjordes Stalins död, han blev 73 år gammal.

Ett Ryssland utan Stalin:
Stalin ville liksom Lenin sprida revolutionen över världen och talade om socialism i ett enda land . Han ville som så många andra göra Ryssland till en supermakt, vilket ledde till att han började samla all makt i sina händer, till en början diskret, senare mer brutalt. Till en början trodde det på Stalins lögner om ett bättre Ryssland men upptäckte inte vilket pris han var villig att betala förrän det var försent. Många delade Stalins åsikter, av dom många högt uppsatta , vilket drar oss mot slutsatsen att hade det inte varit Stalin hade det varit någon annan. Dock bör man inte glömma att det då förmodligen hade skett på andra sett om denna person nu hade lyckats uppnå makten vill säga. Tankarna hade funnits där med eller utan Stalin, han endast förstärkte och levde ut dom.

Stalin var en man som hade ett finger i det mest, även under andra världskriget hade han en mycket viktig roll. Vad hade hänt om Stalin inte gått med på den icke-angreppspakt som slöts 1939 med Hitler och natzi tyskland? Tyskland behövde Ryssland för att bl.a. kunna invadera Polen, som Hitler själv påståt . Det var inte förrän Tyskland angrep Polen som Frankrike och England förklarade krig mot dom. Man kan då påstå, även om de är att ta i, att om inte Ryssland valt att gå med i denna pakt så hade Tyskland inte invaderat Polen, möjligtvis försökt men förmodligen inte lyckats och då hade inte England och Frankrike förklara krig mot Tyskland. Man kan alltså säga att om Stalin inte funnits finns det en chans att vi inte skulle ha haft något andra världskrig.

Hur Ryssland skulle sett ut utan Stalin är en stor fråga, det mest självklara är att landet skulle haft betydligt fler människor vid liv . Offren för hans jordbrukspolitik var fler än dödsoffren för alla länder som deltog i första världskriget. Folket hade inte tiga när det ansåg något gick fel på grund av rädslan att sättas på straffläger eller liknande . Det är lätt att fastna på alla dåliga sidor men det bör inte glömmas att han lyckades tredubbla industriproduktionen på endast tio år och utrota analfabetismen helt, samtidigt som antalet högutbildade fyrdubblades. Dessa ”framsteg” som för övrigt är mycket diskutabla ändrar inte det faktum att ett Ryssland utan Stalin hade för folket varit ett frikort från att leva under ett skräckvälde styrt av en psykisk hänsynslös mördare .

Stalin i en kvinnas kropp:
Hur Stalins liv skulle sett ut i en kvinnokropp går endast att spekulera kring genom att använda sig av hur kvinnor hade det under hans tid som utgångspunkt. Risken är stor att fröken Stalin skulle gift sig och skaffat barn istället för att satsa på en utbildning, som de flesta unga flickor gjorde . Om detta hade varit fallet så skulle frökens tankar under tonåren inte fått utvecklas och på så sätt skulle hon inte blivit lika insatt och engagerad i sina åsikter, med tanke på att det var under Stalins skolår i Gori som han fick fösta skymten av de problem som skulle hålla honom sysselsatt i flera år, de nationella minoritetens problem . Om vi nu bortser från det och istället tänker oss att hon gick och utbildade sig, så är det mycket möjligt att hon skulle kunnat få jobb på sekretariatet, där Stalin började sin karriär, men att hon skulle lyckas lura till sig alla röster skulle däremot varit svårare . Den allmänna synen på kvinnor var att de borde hålla sig till hemmet, men de kvinnor som valde att arbeta jobbade vanligtvis på fabriker eller som sekreterare. Om någon nu som tex. fröken Stalin skulle försöka ta sig upp i hierarkin skulle de förmodligen inte ta henne på allvar och på så sätt skulle hon misslyckats .
Enda sättet för fröken Stalin att sig upp till högsta makten är att gifta sig med en högtuppsatt och respekterad man och sedan med honom vid sin sida ta sig upp till toppen. Hon skulle kunna börja arbeta med sina idéer och med hans hjälp lyckas genomföra dem. Det är mycket möjligt att hon skulle kunna vara kapabel till att genomföra exakt allt som Stalin som man uppnådde. Ryssland var alltså på den tiden ett väldigt mans dominerande land, så för att en kvinna med samma mål som fröken Stalin skulle lyckas är en man vid hennes sida ett måste, ett ansiktet utåt till folket .

Slutdiskussion:
Stalin framställs i den patriotiska propagandan som lugn, orubbligt beslutsam och strategiskt snillerik , medans han i mina ögon var hänsynslös, brutal och falsk. Han drog sig inte från att uträtta något, oavsett priset. Han utnyttjade sina vänner friskt och såg sedan till att få dem ur vägen när de inte längre behövdes . Han såg till att folket var för rädda att säga emot, då de visste att det ledde till prygling, fångläger eller förvisning till sinnes sjukhus. Han skapade ett skräckvälde .

Jag har i denna uppsats besvarat frågorna som jag haft som utgångs punkter och delat me...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stalin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-10-31

    bra skrivit

  • Inactive member 2009-03-09

    bravo!

  • Inactive member 2010-09-01

    Mycket fint och innehållsrikt arbete !

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-11]   Stalin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2063 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×