Storkyrkan

7144 visningar
uppladdat: 2000-10-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Storkyrkan byggdes på 1300-talet, men har sedan dess byggts om och renoverats ett flertal gånger. Den mest kända skulpturen i kyrkan är S:t Göran och draken, denna kom till Storkyrkan 1489. Den beställdes av Sten Sture d ä då han hade jagat ut danskarna och genom det räddat Stockholm från en dansk invasion. På 1600-talet inreddes Storkyrkan med mycket som var förgyllt och i svepande barock, t.ex. kungsstolarna.



På 1700-talet fick kyrkan den oerhört vackra predikstolen, gjord av Burchard Precht. Den första ritningen som Precht hade gjort blev inte godkänd av kyrkorådet, så Precht fick lov att göra om ritningen. Den skulle vara ännu mer präktig. Resultatet blev en mycket utsmyckad stol, på denna står det även JAHVE som är hebreiska och betyder Gud.



1697 brann slottskyrkan och två stycken dukar gjorda av Ehrenstrahl räddades då och fördes till Storkyrkan, där de än idag finns bevarade.

Karl XII smordes samma år till enväldig monark i Storkyrkan och tre år senare hölls tacksägelsen till hans seger vid Narva här. Det finns idag minnen kvar i kyrkan från

Karl XII:s segrar och nederlag i form av en rysk ikon, som framställer S:t Nicolaus mellan bröstbilder av Jesus och Maria. Ikonen är skänkt av Carl Magnus Stuart till minne av en träffning 1703.



Storkyrkans kyrktorn är uppbyggt på följande vis: understa delen är murat i venediska förband som var mycket användbart förr när det var en tanke på försvar. Sedan kommer klockvåningen och då är det murat munkförband. Överst kommer sedan kryssförbanden som murades på 1700-talet.



På 1730-talet skulle man byta kopparplåt på tornspiran. Det visade sig då att träet under var murket och mycket brandfarligt. Detta ansågs vara en fara för de närliggande slottet och även för hela staden.

Två arkitekter blev då inspirerade att rita nya kyrktorn (Carlberg och Hårleman). Det blev en tvist dem emellan, men Carlberg vann slutligen. Från början var det meningen att endast kyrktornet skulle repareras, men det blev en reparation av i princip hela kyrkan och framför allt dess exteriör.

Spiran togs ner och tornmurarna byttes ut mot konsoler och listverk. I tornet sattes en murad ässja, det sattes även upp järnbalustrader på kyrktaket. Fasaderna fick ett helt nytt utseende genom att de gotiska fialerna plockades bort.

I tornknappen stoppades en inskrift med alla medverkades, utom arkitektens, namn in. På östfasaden sattes en latinsk text med förgyllda bokstäver i en sandstensram upp.



På 1750-talet ramlade några av de enorma och gamla mässingslju...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Storkyrkan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-10-09]   Storkyrkan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=254 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×