Strävan efter hållbar utveckling – En nödvändig strategi för morgondagens livsmedelsbutik?

979 visningar
uppladdat: 2007-04-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Uppsatsens syfte var att ge ett svar på huruvida en livsmedelsbutik kan överleva kommersiellt genom en strategi som gynnar hållbar utveckling. Dessutom ämnade vi skapa förutsättningar kring en fortsatt diskussion om vilket ansvar detaljister bör ta, gentemot stat och konsumenter, för att livsmedelskonsumtionen ska ske på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Vi genomförde en kvalitativ fallstudie av två olika livsmedelsbutiker med den gemensamma nämnaren att båda uppfattas som miljövänliga. Coop Konsum Avenyn som är en stor och välsorterad butik tillhörande en riksomfattande kedja och butiken Kooperativ Handel-FRAM vilken är en mindre butik med ett litet sortiment. Studien grundar sig i första hand på omfattande intervjuer med de båda butikernas chefer men även på observationer samt olika typer av dokument rörande livsmedelsbutikerna. För att utröna huruvida den uttalade strävan som var gemensam för de båda detaljisterna var äkta tog vi hjälp av nyinstitutionell teori samt teorier rörande ekologisk ekonomi. Efter att bekräftat detta studerade vi butikernas redovisning för att kunna analysera i vilken omfattning de överlevde kommersiellt. För vår avslutande diskussion kring ansvar ställde vi butikchefernas syn på ansvar mot teorier rörande gränsdragningsprocesser. Genomgående för vår analys har vi även tagit hjälp av en teori kring vilka olika konsumentgrupper som finns och hur dessa agerar. Vi kom fram till att man kan nå ekonomiska framgångar genom att driva en livsmedelsbutik med en utpräglad miljöstrategi. Däremot fann vi tydliga indikationer på att det i dagsläget inte fanns ett tillräckligt stort kundsegment för att majoriteten livsmedelsbutiker ska kunna sälja enbart varor med en stor miljöhänsyn. Efter att vi tagit del av butikschefernas syn på ansvarsfördelning och relaterat dessa till olika teorier kring gränsdragning så är vi av åsikten att det krävs en ökad informationsspridning i vårt samhälle för att vi ska kunna gå mot mer hållbara konsumtionsvanor. Vi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Strävan efter hållbar utveckling – En nödvändig strategi för morgondagens livsmedelsbutik?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-12]   Strävan efter hållbar utveckling – En nödvändig strategi för morgondagens livsmedelsbutik?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=32457 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×