TENS- och akupunkturbehandling. Alternativ att lindra lidande och förbättra livskvalitet i palliativ vård?

1 röster
2128 visningar
uppladdat: 2007-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Transcutan elektrisk nervstimuleringsbehandling (TENS) och akupunkturbehandling utövas mer och mer i den moderna hälso- och sjukvården. Båda dessa behandlingsformer har utövats sedan runt 2000 f kr mot en mängd olika tillstånd. TENS-behandling innebär att man med hjälp av elektricitet tillför beröringsimpulser som aktiverar de grova nervtrådarna vilket skapar en konkurrenssituation som lindrar smärtupplevelsen. Akupunktur är en del av den traditionella kinesiska medicinen (TCM) och innebär att man sticker in tunna vassa nålar i speciella akupunkter i kroppen. Detta ska återställa energibalansen i kroppen och därmed förhindra uppkomst av sjukdom. Syftet med denna litteraturstudie var att studera patientens upplevelse av TENS- och akupunkturbehandling vid smärta för att kunna använda dem i den palliativa vården. Vi ville även se om dessa behandlingsmetoder kunde lindra smärta och förbättra livskvalitet. Vårt resultat bygger på 12 artiklar som vi fann i databaserna PubMed, Amed och CINALH. Vi gjorde även manuell sökning. Vi fann att både TENS- och akupunkturbehandling hade smärtlindrande effekt på de undersökta smärttillstånden men att placeboeffekten var stor. Vi fann även viss ökad aktivitetsnivå samt förbättringar på en del livskvalitetsvariabler. Resultatet diskuterades utifrån Katie Erikssons begrepp sjukdomslidande, vårdlidande och livslidande som vi kopplade till den palliativa vården. Vi anser att vårt resultat är överförbart till den palliativa vården då smärta är ett vanligt symtom i livets slutskede. Som sjuksköterska är det viktigt att hålla sig uppdaterad om de behandlingsalternativ som finns till...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: TENS- och akupunkturbehandling. Alternativ att lindra lidande och förbättra livskvalitet i palliativ vård?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-01]   TENS- och akupunkturbehandling. Alternativ att lindra lidande och förbättra livskvalitet i palliativ vård?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10600 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×