Tågluff

2716 visningar
uppladdat: 2009-05-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Källor: Wikipedia, Mimersbrunn, Landguiden, Planetware, Kroatiensajten, Google och mitt minne. 

                                                                  Tågluff

Dag 1 den 10 april 2006: Jag är och hälsar på min mormor i Malmö. Det var jätte trevligt men det var jobbigt att gå upp tidigt på morgonen för att hinna med tåget till Köpenhamn.

När jag kom till Köpenhamn så mötte jag min guide som jag hade "bokat/ beställt". Han berättade för mig att Köpenhamns kommun består av sju olika råd. Det är ungefär så som Sveriges stadsdelsnämnder är i en Svensk kommun. Jag tycker det låter lite dumt att ha sju råd istället för bara ett men det var så det var. Rådens uppgifter bestämmer borgarrepresentationen, liknande kommunfullmäktige i Sverige. Borgarrepresentationen består av 55 medlemmar. Borgarrepresentationen sitter i Köpenhamns rådhus. Det mäktigaste och viktigaste rådet leds av överborgmästaren Ritt Bjerregaard just nu. Man väljer en borgarrepresentation vart fjärde år.

Jag fick också veta att det bor 1,5 miljoner personer i Köpenhamn. Det trodde jag faktiskt inte, att det bodde så pass många i Köpenhamn men eftersom det bor 2 miljoner i Stockholm så kan man ju i alla fall tänka sig det. Jag fick också veta att Köpenhamn är den mest folktäta staden i Norden. Det tycker jag är otroligt eftersom det bor en halv miljon fler personer i Stockholm men ändå så bor det fler personer per kvadrat kilometer än det gör i Stockholm. Men man undrar ju varför det är fler som bor i Köpenhamn än Oslo. I Oslo bor ju bara under 1 miljon personer. Men jag tror det är för att från Köpenhamn kan man åka till de flesta andra länder runt omkring Östersjön. Sen är det väl också så att i Köpenhamn har ett milt kustklimat och litare varmare medeltemperatur än Oslo.

När jag var där så var det ungefär 22o och lite dimma. Det var faktiskt riktigt behagligt väder.

För Köpenhamn är industri faktiskt viktigare än jordbruket. I Danmark finns åkermark och betesmark blandat. Det finns ingen berggrund i Danmark förutom på Bornholm.

Av alla huvudstäder i Norden är det bara Helsingfors och Köpenhamn som har skeppsvarv.

Jag träffade också en man i kanske 40 års åldern som jobbade på en oljeplattform. Han berättade att Danmark har blivit oljeexportörer. Alltså så finns det väldigt många industri jobb i Köpenhamn det kan ju också vara en anledning till att det bor så pass många i Köpenhamn.

Det är faktiskt också så att Danmark är riktig miljövänligt om man räknar med andra länder eftersom Danmark drar allra minst elektrisk energi av alla nordiska länder. Deras största energikälla är nämligen värmekraft. Danmark är också det enda landet med vindkraft som energikälla. Det är också så att beroende på Köpenhamns geografiska plats så har staden alltid haft en stor betydelse i frakt och transport medel över Östersjön.

De flesta personerna i Danmark pratar danska. Danskan kommer från den nordgermanska språkgrenen(precis som svenska, isländska, norska och färöiska). Det är därför som de flesta i norden kan förstå varandra ganska bra. Fast med isländskan och färöiskan så kan det vara svårt att förstå för danskar, norskar och svenskar fast de kommer från samma gren.

Dag 2 den 11 april 2006: Tåget går till Berlin i Tyskland. Igår kväll var jag uppe riktigt sent eftersom jag skulle åka till Berlin kl 12 på natten. Jag tycker nämligen att det är bättre att strunta i att sova om man ändå bara får sova mindre än ung 4h.

Jag fick en kupé där det var riktigt lugnt och tyst så jag sov riktigt skönt. Vaknade gjorde jag vid ungefär tio tiden. Då åt jag lite frukost i kupén.

När jag gick av tåget vid cirka 12 tiden så gick jag direkt och åt på en restaurang. Där så fick jag smaka på Tysklands berömda öl. Det hade liksom en fyllig smak och riktigt god smak.

Sedan så gick jag och såg Berlin muren. Det var bara en liten bit kvar av den men den såg ändå ganska maffig ut. Jag tog ett kort på den fast det blev inte så jätte bra.  

Jag lärde mig också väldigt mycket om den som tillexempel att Berlin muren uppstod när Tyskland delades upp mellan de segrande länderna. Då delades också Berlin. Det var det som Berlin muren var till för. Den gjorde nämligen så att de Västtyska staterna inte skulle komma över till de östtyska staternas del av Berlin. Det var ändå väldigt många som försökte komma över muren för att komma till den demokratiska delen av Berlin. Och de flesta som försökte ta sig över muren dog. Men självklart så var det ju en del av dem som försökte som klarade sig. Det var nämligen så att Sovjetunionen bestämde över den Östra delen av Berlin medan Frankrike, Storbritannien, USA och Sovjet bestämde över den Västra delen av Tyskland och Berlin. Efter ett tag så stängde Sovjetunionen av den västra delen av Berlin så att det inte kom någon mat dit eftersom Sovjetunionen hade stängt av vägen. Det var så att skillnaden var att Sovjetunionen var en diktatur medan Västmakterna var en demokrati. Så därför ville folk komma till den västra delen av Tyskland och Berlin för att det var ett mer jämställt land och folket fick rösta. Nu för tiden så finns det inget land som har en diktator i Europa vad jag vet.

Det här är ungefär så som Tyskland såg ut under kalla kriget. Det röda är den del som Sovjetunionen hade makten över. På den här kartan så kan man se varför Berlin var avskärmat från den västra delen av tyskland.

Så när den östra delen hade stängt av vägarna till Berlin så blev det matbrist. Men som tur var så kom den västra delen på att man kunde skapa en luftväg dit. Med en luftväg så menar jag att flygplan fulla med mat kom dit. När det kom som flest plan så kom det ett plan per minut. Så fortsatte det i sex hela månader. Alla plan som åkte då åkte sammanlagt 55 miljoner kilometer det är sammanlagt 1370 varv runt jorden.

Sedan så fick jag veta att Tyskland "styrs" av en förbundspresident. Vem som ska vara förbundspresident bestäms ungefär vart 5 år. Så om man jämför med Sverige så är det ungefär likadant. Fast de har 5 % procent som spärr för att komma in i riksdagen. Den nuvarande förbundskanslern heter Angela Merkel. Den nuvarande förbundspresidenten heter Horst Köhler. Med andra ord så är Tyskland just nu en republik, stadskick, medan under andra världskriget så var Tyskland en diktatur när Hitler styrde.

Jag hörde också en turist som sa att Tyskland bestod av 16 delstater(ungefär som USA, fast USA har 51 delstater).

När jag hade varit och kollat på berlinmuren så åkte jag tillbaks till mitt hotell.

Dag 3 den 12 april 2006: Jag vaknade vid 10 tiden. Jag gick upp och åt en snabb frukost för sedan så skulle till Brandenburger Tor. Jag ville verkligen se den eftersom jag bara har sett den på bild.

Jag åkte dit med buss.

När jag kom dit så märkte jag hur stor den var. Vår guide sa att den var 26 meter hög, 65,5 meter bred och 11 meter tjock. Jag tyckte speciellt mycket om statyn ovanpå porten. Den föreställer en vagn som dras av fyra hästar med fredsgudinnan som bär på ett stort baner. Jag vet inte riktigt vad baneret står för men det ser i alla fall ganska snyggt ut. Guiden berättade också att utformningen av porten inspirerades av Propyléerna(som är porten till Akropolis i Aten). Faktiskt så har stilen på Brandenburger Tor varit ungefär likadan som när den gjordes. Men fast den har varit nästan likadan så har den spelat en massa roller. Som t.ex. när Napoleon marscherade in i Berlin 1806 så tog han med sig fyrspannet till Paris som ett krigsbyte. Men sedan när Napoleon besegrades 1814 så fick Berlin tillbaks fyrspannet. Men när de tog tillbaks den så satte de dit ekkransen med den preussiska krönta örnen och järnkorset, i hennes stav.

Guiden berättade också att när de satte till järnkorset så blev frihetsgudinnan till segergudinnan. Sedan så var den också en symbol när nazisterna kom till makten. De använde Brandenburger Tor som symbol för sin makt.

Kl är ungefär fem på eftermiddagen. Tåget går vid sju tiden. Jag förbereder mig för att åka vidare till Warszawa i Polen.

Dag 4 den 13 april 2006: Det tog ung. 11,2h. Jag kom fram ungefär vid sex tiden på morgonen.  

När jag klev av tågen så gick jag direkt till kulturpalatset i Warszawa. Jag åkte högst upp byggnaden. Från utskicksplatsen så såg man över hela Warszawa. Jag är höjdrädd men det var ändå väldigt roligt. Jag tyckte om att se tågen som kom och gick till tågstationen, Warszawa Centralna. På vägen ner så fick jag också veta att byggnaden var en gåva från Sovjet på 1950-talet. Kulturpalatset hade också över 3000 rum. Det tyckte jag var otroligt. Jag har aldrig varit vid något hus som har så pass många rum.  Detta är Kulturpalatset i Warszawa.

Om man jämför kulturpalatset med Berlinmuren t.ex. så har ju faktiskt berlinmuren en mycket större betydelse i Världens historia fast kulturpalatset har faktiskt en mycket längre historia.

Efter det så gick jag till ett mysigt kafé och drack lite kaffe och åt wienerbröd. Då såg jag lite på tv. Det var nyheter på och de pratade polska. Men som tur var så stod det engelsk text under så då fick jag veta att deras president Lech Kaczynski hade gjort något men jag förstod inte riktigt vad. De hade också en premiärminister som hette Donald Tusk. Då fick jag också reda på att Polen är en republik. Det är nästan likadant som i Danmark och Tyskland.

Warszawa har 1,7 miljoner invånare. Det är 0,3 miljoner mindre invånare än Stockholm har men det är däremot 0,2 miljoner fler invånare än i Danmark.

Senare på dagen så åkte jag båt över floden Wisla. Det var otroligt vackert, men jag undrar hur husen och naturen i staden mår av att det flyter en flod rakt igenom hela staden.

Fiskarna stortrivs väl här eftersom folk kastar rester i vattnet också vidare men husen borde ju kollapsa här och där. Fågellivet vet jag inte riktigt men det borde ju vara ganska mycket fåglar och sådant eftersom det finns mycket fisk i vattnet. Så med andra ord tror jag inte att staden mår så bra av att det rinner en flod genom staden men att djurlivet gör det. Men sen var det så otroligt vackert där så jag förstår om man vill bo där fast det finns risk att huset rasar.

Jag åkte förbi den Gamla Staden(som guiden berättade att det hette). Under 1300 talet var den Gamla Staden en befäst handels och genomfarts centrum. Så det åkte förbi en massa handelsmän osv. som självklart lämnade kvar en del gamla saker så nu är den Gamla Staden ett historiskt centrum. Jag tycker det är ganska otroligt att de flesta ställena som har varit handelcentrum eller något sådant ofta är historiska centrum, som Visby t.ex. Så om man tänker hur många hamnstäder det fanns på medeltiden så vore det ju finnas massor med olika gamla kulturella städer.

Jag såg ganska många personer som såg fattiga ut men också en del som hade bra kläder osv. Men det var ändå betydligt fler som såg fattiga ut. Så jag frågade guiden hur det var med det och han berättade att ett tag så var Polen jättefattigt men en finansminister vid namn Leszek Balcerowicz som vände Polens ekonomi så nuförtiden var det många fler som inte var fattiga till skillnad från Sverige eller USA som haft ganska bra ekonomi genom tiderna.

Nu var det ganska sent och jag skulle åka vidare till nästa destination. Så jag stack till tågstationen och satte mig och väntade på mitt tåg. Det hade varit en händelserik dag så jag var väldigt trött men jag lyckades hålla mig vaken.

De ropade ut någonting om Zagreb som jag skulle till. Jag satte på mig ryggsäcken och all packning och förberedde mig. Och där kom det, det var ett bara ganska stort tåg men det var otroligt långt.  Jag visade biljetten och gick på tåget. Sedan frågade jag en servitör eller vad det nu heter i alla fall en som arbetade, var min hytt låg och då beskrev hon ungefär. Det tog ungefär en 10min för mig att hitta till min kupé för den var 4 vagnar bort. När jag gick igenom vagnarna så kom jag att tänka på att alla tåg hade sett olika ut. Vissa var gröna vissa blå, några var inte i så bra skick några var i jättebra skick. Men jag tror det är olika beroende på hur bra ekonomi det landet har. Förutom med färgen då. Sedan så kom jag till min kupé, då la jag mig på soffan och somnade på några sekunder.

Dag 5 den 14 april 2006: Jag var ännu på tåget. Jag hade suttit på tåget i ungefär 14h men det var ännu ungefär 10h kvar.  Jag fick en riktigt skön tupplur också en ordentlig frukost. De hade faktiskt riktigt bra mat, alltså sån som jag gillar(jag är ganska kräsen).

Jag vet inte riktigt hur det är i Zagreb, alltså om det är ett fattigt land och vad de pratar för språk osv.

Jag kom till Zagreb. När jag kom dit så gick jag av tåget och började leta efter en taxi.

Jag hade nämligen redan bestämt mig vart jag skulle. Jag skulle först till sankt Stefans Katedral. Det är en jättestor kyrka i Zagreb. Det är till och med så att det är den största romersk-katolska kyrkan i hela Kroatien. Det är också där som ärkebiskopssätet för hela Kroatien finns. Det är en otroligt finn kyrka med två torn. Jag tog faktiskt en bild.

Bilden blev lite suddigt men jag tyckte ändå man såg ganska bra hur katedralen ser ut.

Jag fick inte gå in i den som synd var men det hade jag verkligen velat göra.

Efter att jag varit vid Katedralen så åkte jag direkt till Mimara. Det ligger på Roosevolt torget.

Där finns det ungefär 3700 målningar som alla faktiskt har donerats. Jag såg bland annat målningar av Rembrandt, Goya, Manet och Renoir. Vad jag fick veta så är det några väldigt kända konstnärer fast jag aldrig har hört deras namn innan.

Efter att jag har varit på Mimara så åkte jag ut till en by vid namn Scitarjevo, som bara ligger en liten bit utanför Zagreb.

Där så håller de på att gräva ut den gamla ruinen av en gammal romersk stad som heter Andautonia. Man kan vandra på de urgamla gatorna där om man vill fast de höll på och gjorde utgrävningar. Jag tycker faktiskt att det är otroligt att det finns så mycket som är välbevarat. Det fanns t.ex. ganska många statyer där, som man ännu kunde se ansikten på osv. Det är ändå ganska otroligt att det finns så mycket från Romarnas tid, alla andra tids epoker också, men just det att det finns så mycket välbevarat. Det är ungefär som de sakerna vi gör nuförtiden brukar inte hålla så länge osv. Medan det som brukar vara gammalt brukar hålla mycket längre. Det finns självklart saker som håller i vår tid också men det är ungefär som Stratelini(eller något sådant) att fioler som är gjorda av de håller jätte länge. Det tycker jag verkligen är helt otroligt.

Efter att jag gjort det så åkte jag till mitt hotell och checkade in. Ett litet tag efter att jag hade checkat in så kom min guide. Han berättade att han hette Karl och skulle visa mig runt i Zagreb. Han pratade om att vi skulle till de botaniska trädgårdarna och sedan skulle jag få se en underbar utsikt från fortet Medvednica. Då frågade han om det gick bra att gå en bit för att komma dit. Det tyckte jag lät utmärkt att få gå lite.

När vi kom till de botaniska trädgårdarna så blev jag helt paff, det var jätte vackert. Det fanns hur många olika blommor som helst. Om man jämför med den botaniska trädgården i Visby var den här så många gånger större. Jag var där ganska länge för det var så vackert också fick jag ju en guidad tur av guiden som tog ganska lång tid den också.

Efter att jag varit i den botaniska trädgården så skulle jag vidare till Medvednica. Det kändes riktigt pirrigt eftersom det skulle vara uppe på ett berg, men jag fick ett vykort av guiden av hur det såg ut och då blev jag litet mer lugn.

Jag tyckte faktiskt det såg riktigt trevligt ut.

När jag kom dit så var jag lite förvånad för t.ex. så gjorde de öl där. Så med andra ord så tror jag att de inte kunde leva på bara att ha en turist attraktion. Jag fick också smaka en del av deras nationella maträtter t.ex. "Sladoled". Den är gjord av kulglass och mjukglass. Man fick då välja vad man ville så jag valde ganska många saker. Jag tog till och med en bild på den innan jag började äta på den. Det var så gott fast en del av den han smälta lite innan jag blev klar med den. Man var verkligen stampmätt efter den glassen.

Sedan åkte jag tillbaks till hotellet och skulle sova.

När jag vaknade så skulle jag vara i Zagreb ett tag till men inte så jättelänge. Jag började med att gå upp och äta frukost för sedan skulle jag nog få en ganska hektisk dag.

När jag hade ätit färdigt åkte jag ut på en guidad tur. Den här gången fick jag reda på riktigt mycket om deras statsskick som t.ex. så är de en republik precis som de flesta andra länderna jag har besökt. Deras president heter t.ex. Stjepan Mesic och deras premiärminister heter Ivo Sanader och deras officiella språk är kroatiska.

Det tycker jag egentligen är lite konstigt att vissa länder har ett eget språk medan andra inte har det. Det är ju ofta så att de som inte har något eget språk inte har varit ett eget land så länge och/eller så har de t.ex. varit en brittisk koloni.

Det är faktiskt så att presidenten är statschef och överbefälhavare, och dessutom så väljs de på 5 år inte som i Sverige 4 år. Fast i Sverige har vi ju en statsminister och inte en president. Presidenten bestämmer också vem premiärministern är/blir men han måste ändå ha Kroatiens Parlaments godkännande. Kroatiens Parlament består av 160 ledamöter. Det väljs ett nytt Parlament var 4 år. Men egentligen så tycker jag det är konstigt att i de flesta republikerna så är det ett stort parlament med över 150 olika representanter. Som i Sverige t.ex. finns det inte så himla många partier men ändå så är det över 100 representanter i regeringen. Varför har man så många? Då måste det ju bli så mycket svårare att bestämma allting än om man hade varit två eller tre personer per parti. Nu så tycker jag att de tar alldeles för lång tid att fatta beslut så varför inte bara minska ner antalet? Och dessutom så har man så i jätte många länder som t.ex. Kroatien.

Sen så fick jag också reda på att Kroatien är medlem i PFF (Partnerskap för Fred). PFF är ett NATO projekt som är ute efter att göra så att förtroendet för NATO blir större i länder i Europa och före detta Sovjetunionen. PFF skapades 1994.

Det är faktiskt så att Kroatien är ett ganska rikt land. Det är näst rikast av alla de länder som en gång var Jugoslavien. Det är bara Slovenien som är rikare. De har faktiskt så mycket som ungefär 15,500 USA dollar i BNP per capita, medan medelvärdet i världen är cirka 10000 dollar BNP per capita.

Medan jag fick veta allt detta så satt jag i en vagn som gick runt på en guide tur i Zagreb.

Efter turen så skulle jag åka tåg till Paris i Frankrike.

När jag kom tillbaks till hotellet så var det bara att packa snabbt och ge sig iväg. Som tur var så han jag med tåget för det var lite försenat annars hade jag missat det.

Det var nämligen så att när jag skulle checka ut så hade datorerna där laggat ihop (nätet hade lagts ned och alla bokningar och allting var raderat). Så de var tvungna att skriva in mig igen eftersom de måste bokföra allting som har med pengar. Självklart så var det många andra framför mig i kön som också var tvungna att skriva in sig igen. Så där förlorade jag 20 min ungefär och sedan så var det trafikstockning på väg till tåget så där förlorade jag ytterligare 10 min så det var ganska nära att jag missade tåget.

När jag gick på tåget så tog jag en fika med en gång för jag var jätte hungrig och behövde vila så efter fikat sov jag lite i min kupé. Det skulle ta ungefär 31h att komma till Paris.

Dag 6 den 15 april 2006

Dag 7 den 16 april 2006: När jag kom fram till Paris så var det första som mötte mig på tåg stationen en massa klotter på väggarna. Det fanns en del snygga målningar men sen fanns det ändå ganska många som inte var så snygga.

Efter att jag kommit ut från tågstationen så gick jag direkt till närmaste taxi och bad dem köra mig till mitt hotell (självklart förklarade jag vad det hette osv.).

När jag kom dit så skyndade jag mig på att checka in osv. för jag ville ju inte missa någonting av det storslagna  Paris. Först så åkte jag till Eiffeltornet. Jag har alltid velat åka högst upp o Eiffeltornet eftersom jag är så höjdrädd.

Det är nämligen så att jag tycker man måste utmana sina rädslor för det är bara då man kan övervinna dem.

När jag kom dit så frågade jag chauffören om man måste ha någon biljett eller något sånt för att komma upp i Eiffeltornet. Då svarade han bara att man bar behövde betala lite men det var bara 11 euro.

Så jag började gå mot Eiffeltornet men när jag kom fram och skulle betala så letade jag och letade men jag kunde inte hitta min plånbok med kontanter som jag fick lägga ut nät jag var här. Jag hade kvar mina kort och det men just nu behövde jag ju kontanter. Så jag började leta igenom alla fickor och min ryggsäck, men jag kunde inte hitta den. Så jag började så smått få panik för jag ville ju verkligen upp i tornet och dessutom köpa souvenirer och allt det där. Så medan jag stod där och letade efter min plånbok så kom det fram en gammal tant som frågade om jag hade tappat något. Då svarade jag att jag hade tappat min plånbok med pengar i som jag skulle ha till att komma upp i tornet. Då svarade hon att hon kunde betala de 11 euro om jag kunde hjälpa henne upp för trapporna om vi behövde gå i några och alla små strapatser som hon nog skulle ha lite svårt med. Då svarade jag att det gjorde jag så gärna så, så då kom jag ändå upp i Eiffeltornet tillslut.

Det var jätte trevligt att gå och prata med den gamla tanten också fick jag också utmana min höjdrädsla. Fast när vi var högst upp så var det riktigt läskigt. Det var liksom inte så himla läskigt att titta bort mot horisonten eller snett ner men så fort man såg nästan rakt ner mot marken så fick jag lite svindel. Så det var ändå ganska läskigt.

När vi hade kommit ner från Eiffeltornet så tackade jag den gamla damen så mycket för hjälpen men då svarade hon bara att det var hon som skulle tacka sen så skiljdes vi åt. Jag gick mot Triumfbågen. Jag ville bara se den och det gjorde man ju från ganska långt håll så jag gick inte precis nära. Men jag tyckte den var otroligt stor och vacker. Den var faktiskt ganska lik Brandenburger Tor i Tyskland bara det att den här var större och hade dessutom ingen staty ovanpå sig. Men det var ändå en ganska mäktig syn, speciellt när man såg alla bilar som såg riktigt små ut i jämförelse. Sen var det ju också så att Brandenburger Tor är flera kolonner medan Triumfbågen står är just en båge eller ett valv.

Men om man jämför historian för de båda portarna så är det ju faktiskt så att t.ex. att båda fanns på Napoleons tid. Fast Triumfbågen byggdes ju av Napoleon medan då var redan Brandenburger Tor byggd. För att säga specifika årtal så var Brandenburger Tor byggd 1788-1791 medan Triumfbågen uppfördes 1806-1836. Annars så finns det faktiskt nästan ingen sak genom historien som är ungefär lika, fast det är två portar och de båda uppfördes med bara ungefär 40år emellan. Det tycker jag är ganska otroligt eftersom länderna ligger precis bredvid varandra. Som t.ex. att Hitler har varit där eller något sådant.

Men efter det så gick jag vidare till Louvren. Jag hade nämligen väldigt gärna velat se Mona Lisa målningen i verklighet och försöka förstå vad det är för speciellt med den. Som tur var så har jag bokat den här turen i förväg så då behöver jag i alla fall inga kontanter.

När jag kom dit så var det bara att säga sitt namn i receptionen och sedan så visade de en vilken grupp man skulle gå med. Vi fick vänta där i ungefär 15min, sedan så kom vår guide.

Vår guide var faktiskt riktigt bra förutom ibland när hon blev lite vimsig och förvirrad, men det var ändå ganska roligt. Jag fick se målningar som Venus de Milo och Nike från Samothrake.

Jag hade aldrig hört talas om Nike från Samothrake innan men det var ändå en ganska snyggt gjord staty.

Jag såg också Madonnan i Grottan som är gjord av Leonardi da Vinci.

Sedan så kom jag tillslut till Mona Lisa. Jag tyckte faktiskt inte att den var så jätte speciell. Den var ju jätte bra målad osv. men jag tyckte ändå att den var liksom lika vacker som Madonnan i Grottan. Sen förstår jag ju att det är för själva tanken bakom som den är så känd för som t.ex. varför ler hon? Vad ler Mona Lisa åt? Det är sådana tankat som har gjort att den blev så känd men ändå då kan man tänka sig med Madonnan i Grottan att varför just två barn? Och vad är meningen med målningen? Varför har inte hon som sitter till höger gloria och varför just det landskapet bakom så egentligen, tycker jag att den borde vara lika känd som Mona Lisa. Men sen är det väl slumpen som avgör också.

Efter turen så gick jag tillbaks till hotellet för nu skulle jag sova och sedan åka med tåget i morgon bitti.  Men på vägen tillbaks så undrade jag hur det egentligen var i Frankrike om landet hade bra ekonomi, vad hade de för regering osv. men jag kunde ju inte kolla det nu men jag bestämde mig för att kolla upp det dagen efter så jag fick skjuta upp hemresan med en dag.

Dag 8 den 17 april 2006: När jag hade kommit upp och ätit frukost, så skulle jag ut på upptäcksfärd för att ta reda på allt det jag tänkte på dagen innan. Så jag började med att söka på en dator. Det var inte lika roligt som att gå till olika ställen i Paris men effektivare och dessutom så visste jag inte vart jag skulle i såna fall.

Så jag frågade i receptionen på hotellet och de sa att det fanns en del datorer på hotellet, så de visade mig vägen dit. Jag gick direkt in på wikipedia och google och sökte där och hittade massvis. Som att Frankrike...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tågluff

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-14]   Tågluff
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58196 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×