Trägudarsland

5 röster
7617 visningar
uppladdat: 2005-04-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jan Fridegård

”Boplatsen var väl dold bland barrträden och den som färdades på viken nedanför måste veta att den fanns där för att upptäcka den.”

a) Allt börjar med ett litet oskyldigt litet barn. Allting skulle få vara i sin ordning i fall Ausi inte var trälinna, barnet skulle ha fått levat men nu sattes det i stället ut i skogen för att dö.
Om det inte hade varit för barnets pappa, Holme skulle det också ha dött där ute. Aldrig förut hade en fader gått ut för att rädda sitt barn, det var i mot alla principer. Holme bröt mot traditionen och tillsammans med Ausi rymmer de in i skogen och letar reda på barnet.
Under de första dagarna bosätter de sig i en grotta men Holme känner sig inte trygg så nära boplatsen, vem som helst skulle kunna komma förbi och hitta dem. Det skulle innebära slutet, kanske inte för Ausi men Holme skulle bli med all säkerhet mördad och barnet skulle sättas ut igen. En dag bestämmer de sig för att ta en båt och på så sätt ta sig långt ifrån boplatsen in till staden.

En dag när det stannar för att vila ser de en underligt klädd man sitta på en sten. Främlingen kommer fram till dem, först blir de förskräckta men när det ser hans glada leende lugnar de sig. Han talar inte deras språk men Holme uppfattar stadens namn som de ska till. De tar främlingen med sig och när det kommer fram till staden skiljs det åt.
Holme och Ausi söker sig utanför staden och de får höra att det ligger öde hus där som vem som helst kan få bo i. De letar reda på en stuga som har relativt bra standard och där slår de sig ner. Holme arbetade som smed hemma på boplatsen och kunde lätt få tag på jobb inne i staden.

Ausi trivs inte alls, hon längtar bort. Dessutom har Holme förbjudit henne att besöka staden utan honom och hon är trött på att endast vara i stugan. Hon börjar fundera allt mer på främlingen. Holme hade berättat för henne att han brukade samla människor hos honom om kvällarna för att hålla predikan om hans nya gud. Främlingen predikade mest för trälar och kvinnor vilket förundrade Ausi. En dag ber Ausi om tillåtelse att få gå till staden och höra på vad främlingen har att säga. Holme går med på det. Kanske skulle Ausi kunna bli på bättre humör om hon fick göra lite utflykter till staden. Ausi började gå på allt fler möten med främlingen som talade om en ny gud. En ny gud som inte krävde något utan älskade alla människor, trälar som kämpar. Holme sparade vapen och pengar för att sedan kunna ge sig av in i skogen igen. Han tyckte inte om alla människor i staden, han trivdes bäst när han var ensam. När allt var klart och de skulle ge sig av uppstår ett problem. Ausi vill inte åka. Holme förstår att det inte går att tvinga henne och det stannar kvar i staden. Holme är förargad och riktar all sin ilska mot främlingen. Holme tycker det är främlingens fel att Ausi inte vill åka och när främlingen vill bygga ett tempel förstörs det av Holme och hans vänner.

Tiden närmar sig niodagarsboten. Det är en stor fest där det dyrkar sina tre gudar under en period på nio dagar. Två av dem är stridsgudar och den tredje är fruktbarhetens och sädesguden.

Det går vilt till på festerna men både Holme och Ausi har bestämt sig för att åka, vad det inte vet var att det skulle få stöta på hövdingen tillsammans med hans kämpar. Holme och Ausi tvingas tillbaka till boplatsen och allt blir nästan som vanligt. De båda längtar efter sitt barn och planerar att rymma igen. Om det hade vetat om detta skulle de aldrig ha farit på festen men de största problemen har inte ens startat…

”Han satt på huk som till språng, huvudet sköt fram och ögonen brann som kol av spänning och hot. Han hade bredare kindknotor än de andra och håret föll i två svarta, jämnklippta flikar ned över dem.”

b) Holme – Holme har varit träl under hela hans liv och är en riktigt duktig smed. Han kan uppfattas som sur men under hans mörka elaka ögon finns omtanke och medkänsla. De andra trälarna har väldigt stor respekt för honom och inte ens kämparna skulle våga trotsa Holme. Det låter honom vara för sig själv och det är så han trivs bäst, i ensamhet. Han älskar sitt barn och beskyddar sin hustru med stor misstänksamhet. Misstänksamheten övergår sedan till ren svartsjuka och ett stort svart hat mot alla som ens lägger en blick på Ausi. När Holme blir fri ändras hans humör och får en vänlig inställning men en vänlighet som ej blir särskilt varaktig när han får höra att Ausi inte tänker följa med honom ut i skogen igen. Snabbt förändras hans humör och han blir allt mer tystlåten och säger inte något förutom när han verkligen måste. Han lyssnar inte gärna heller men innerst inne hör han varje ord och suger åt sig dem.

Ausi – Ausi är en mycket vacker trälinna och är mycket populär bland både kämpar och trälar. En natt tar Holme henne till sig och sen dess har det varit hans kvinna. Ausi är väldigt tyst av sig men hon är också väldigt vänlig och har ett gott hjärta. Hon möter främlingen och börjar lyssna på vad han har att säga om hans nya gud. Hon lyssnar nästan blint på budskapet och hon börjar tro på vad han säger om att alla människor är lika mycket värda. Hon verkar vara osäker på sin sak och sina känslor men med tiden får hon mer självförtroende och står för vad hon tycker.

Främlingen – Främlingen har kommit till norden för att predika om kristendomen. Han brinner för sin sak och är säker på att kunna omvandla det hårda hedniska folket till kristna. Han får möta hård kritik men kämpar i mot den med sin vänlighet och medkänsla för andra människor. Hatet mot honom möter han med kärlek. Efter en lång tid i staden börjar hans tro att tveka. Hans gud hjälper honom inte och han känner sig värdelös. Ett sitta försök att omvandla hedningarna slutar med döden.

”I sänkan höll dimman på att upplösas och försvinna. Olika fågelrop hördes från ett ställe som var beväxt med vass och al.”

c) Historien utspelar sig på vikingatiden i den forna norden. Folket lever i små bostäder med
grisar, getter och kor. Man har trälar som en självklarhet och man ser en stor klass skillnad. Folket dyrkar sina gudar som det har gjort sen mannaminne, i dyrkan ingår blodsoffer och fester. Barnen leker knappt och i tidig ålder får deras små ansikten en likgiltig blick av värdighet. Världen är hård och full av orättvisor men hedningarna kan inte tänka sig någon annan värld en den de lever i.

Detaljerna beskrivs in i det minsta och man får en utförlig inblick om hur inte minst landskapet ser ut. Man kan lätt kasta sig in i berättelsen och låta fantasin måla upp det man just läst om.

Man får följa Ausi och Holme och boken beskriver deras känslor. Oftast är det mycket hårda tider men även ibland skiner solen upp och lyser över dem. Stämningen känns allt för ofta mörk och hemsk men även i de mörkaste tider finns det lite hopp. Så länge hoppet finns kvar hos människan står hon ut de mest ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Trägudarsland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-04-26

    Det här var riktigt bra gjort tack!!!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-14]   Trägudarsland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3960 [2024-03-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×