Upplysningen

16 röster
31515 visningar
uppladdat: 2007-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Upplysningen var en tid då kulturströmningen var som bäst. Vetenskapen, forskningen och människans förnuft stod då i centrum, tillskillnad från nu när media har tagit den platsen. Enligt människorna som levde då var naturen död och med det menas att man inte uppskattade naturen på samma sett som idag. Enligt samhället då var liksom naturen bara ”där”, där den alltid hade legat. Människan var det enda levande. Det är nog bättre nu eftersom naturen ändå är väldigt betydande för oss människor. Vi har lärt oss att uppskatta den och utnyttja den på allra bästa sett. Utan naturen skulle vi t.ex. Aldrig kunna fått vissa läkemedel som vi har idag. Under upplysnings epoken var det också mycket hårda regler, men människan var ändå mycket friare. Eftersom man fick tro på vilken religion man ville. Alla var nog väldigt trötta på att kyrkan styrde allt, eftersom det var det kyrkan gjorde på tex. Medeltiden. Under upplysningen fanns också ett motto: ”Alla människor är kapabla att tänka själva” , menade man. Det betydde nog att ingen hade rätt att styra och ställa över en. Vilket vi kan vara glada över att de upptäckte under upplysningen idag. Tänka sig hur världen skulle sett ut om man inte började motarbeta de som styrde och ställde för mycket i landet. Det skulle ju vara en total katastrof om blev ännu värre än det vi har det idag.

Upplysningen uppstod först i England i slutet av 1600 talet och kom sedan till Frankrike under 1700 talet. Själva upplysningsepoken rann ut i sanden efter den franska revolutionen ungefär i början av 1800 talet.

Det var många personer och författare under upplysningen som ifrågasatte kyrkan och statliga myndigheterna, vilket inte var så bra. Eftersom det kunde vara väldigt farligt för tex. Författaren. Och i vissa fall kunde det sluta med döden, om kritiken var hård och anhängarna av organisationen eller kyrkan var många. Man kan ju jämföra det lite med nutidens situation, om man skulle kritisera en stor popidol som tillexempel Darin hårt i nutidens samhälle skulle man inte precis gå sådär jättesäkert på gatorna. Därför infördes det en såkallad allegoriskform. Som gjorde att man kunde läsa texten på olika sett, på så sett kunde ju författarna skriva sina långa budskap och läsarna kunde tolka det på olika sett. Mycket praktiskt för de som ville förmedla ett budskap. Exempel på vart allegorisk form används kan man bland annat se i bibeln, där man i vissa berättelser faktiskt använder sig av det.

Många filosofer började också fundera på vem som var gud, och vem alla skulle tro på. Men många började sätta sitt eget värde först, och inse att dom var viktigast och inte någon gud där uppe i himlen. Idag finns det ju massa olika religioner än på medeltiden tillexempel. Men man funderade även mycket på hur människorna skulle vara mot varandra. Vissa menade att "allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem."

Det finns många skillnader mellan nutidens kvinnor och kvinnorna under upplysningen. Under upplysningen var kvinnorna så hårt hållna, att deras enda uppgift i princip var att laga mat, se trevliga ut och bete sig väl mot sin man. I dagens samhälle är det ju inte så, utan kvinnorna är i de flesta fall mycket bättre behandlade idag. Men det finns ju också ställen i världen där du kan hitta kvinnor som är lika illa behandlade som under 1700 talet. Moralen var väll inte den bästa på den tiden precis. I dagens läge är det ju i de flesta fall en självklarhet för en kvinna att söka jobb och arbeta, men under upplysningen var detta helt oacceptabelt.
Ibland kan man nog tänka sig hur det skulle vara att leva under 1700 talet, och det skulle nog inte vara så roligt. Männen uppfostrades till att bli riktiga och bra män, om man uppfostrades som en man skulle man med nästan all säkerhet dö som en stolt man. Kvinnor däremot uppfostrades att tjäna det dom tyckte var guds under, männen.

Under upplysnings epoken uppfanns mycket av de vardagliga saker vi använder idag. Stora uppfinningar som tex. Potatis och en form av tandborsten skulle ha uppfunnits under up...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Upplysningen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-07-12]   Upplysningen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8488 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×