Upptäckare och upptäckter

4 röster
13030 visningar
uppladdat: 2006-01-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I vår världshistoria berättas det om många upptäcktsresor och upptäckare. Några av de antagligen mest kända resorna gjordes av: Vasco da Gama och Christofer Columbus. Men mest känd av dem är den resan som Columbus gjorde. Han är känd som den som upptäckte Västindien och Mellanamerika och så. Han kom från den italienska handelsstaden Genua. Hans far var en ganska välbärgad handverksmästare (en vävare). Det Columbus fick lära sig i skolan var så mycket att han nätt och jämt kunde läsa och skriva. Mer var det knappt, men han klarade sig med det. Som ung var han en mångsidig man, vilket inte var så ovanligt för en man med en sådan bakgrund. Han jobbade både som vävare, köpman och sjöman, vilket tog upp all hans tid och därmed var han inte så lycklig. År 1746 kapades den båten han befann sig på av franska kapare och av en slump hamnade han i Lissabon. I Lissabon var han inte bara runt främlingar. Flera andra från hans hemstad var där som allt möjligt (bl.a. utgrävare, lycksökare, upptäckare, etc.) Hans yngre bror Bartolomeo var där och Columbus stannade kvar och arbetade i Lissabon som kartritare. Nu var han betydligt mycket lyckligare och ägnade allt mer tid till sitt sociala liv, vilket är förståligt. Han gifte sig senare med dottern till en rik familj.
Det var efter det att portugiserna hade visat att det var möjligt att segla runt Sydafrika, men innan de hade knutit kontakt med det asiatiska handelsnätet, som Columbus försökte hitta en genväg till Asien genom att segla västerut – istället för det vanliga österut. Den resan han skulle påbörja började 1492 och slutade år 1493. Columbus fick upp intresset för resan och upptäcktsmöjligheterna genom den lärde florentinaren Paolo Toscanelli som på 1400-talet var en av de få geografer som trodde på att det var möjligt att nå Asien genom att segla västerut. 1474 lade Toscanelli fram sin idé till den portugisiska kungen, som nobbade den, och bifogade den sedan till Columbus, med en kartskiss. Han sökte hjälp i Portugal men fick ett nej. Columbus lämnade då Portugal och sökte istället stöd i Spanien. I Spanien fick han tillsist hjälp av Drottning Isabella, efter det att Granada hade erövrats. I maj 1492 begav han sig mot det okända.
Columbus seglade först till Kanarieöarna, den kända vägen, men satte sedan kurs mot väst. Efter de 33 dagar på havet såg man land den 12 oktober. Columbus trivdes på den trivsamma ön de kommit till och beskrev invånarna som mycket trevliga, vilket inte var långvarit när spanjorerna började besöka öarna och ta med sig folket som slavar till Spanien. Men eftersom det inte var det guldberikade Japan som Columbus sökte efter, så gav han sig ganska snart iväg igen. I tre månader pågick resan mellan de Västindiska öarna. Columbus hittade med tiden Kuba och Hispaniola där det var tätare befolkat. Han hittade en del guld, men inte tillräckligt för att kunna täcka utgifterna för upptäcktsfärden. Han började då tänka i andra banor så som t.ex. ”att invånarna skulle bli bra tjänare” eftersom att de var snabba i uppfattningsförmågan att lära. Den 16 januari 1493 började Columbus sin hemresa. Han lade kursen längre norrut på väg hem och hamnade i det västvindsbältet som de flesta spanska sjöfarare skulle komma att använda på väg hem från Amerika. När Columbus kom till europeisk kust hade han hamnat i Portugisiska Lissabon på grund av hårt väder. Han mottogs av kungen med förargelse, men han lyssnade på Columbus berättelse och lät honom efter en del tänkande åka vidare till Spanien, vilket var tur för honom. Portugal hade som ”tradition” att hålla upptäcktsresor mer hemlighetsfulla, medan Spanien skyltade stort med det. Det har gått rykten om att Isabella och Ferdinand (Isabellas man) använde utnyttjade det till egen reklam. Indianerna som Columbus medfört hem som tjänare ställdes upp på torget i Sevilla, och Columbus visade upp dem i triumf. Sedan reste han till Barcelona där kungaparet vistades och Isabella och Ferdinand ville visa hur tacksamma det var mot Columbus och mot Gud, som lät Spanien upptäcka Amerika, och överdrösade dem med gåvor och skatter.
Men Columbus var inte den första europé som korsade atlanten och kom tillbaka till Europa. I historierna så råder det längre inga tvivel, enligt utgrävarna vid L’Anse aux Meadows, att år 1000 när nordborna började kolonisera så döpte de en plats till Vinland, som troligen är/var norra delen av Newfoundland. Antagligen var han inte heller den som först träffade det amerikanska folket. Sagor berättar, och arkeologer har hittat bevis, att det har varit sammandrabbningar mellan nordbor och ”skrellingar” (klena personer) i Vinland. Men anledningen till att Columbus blev så känd var att hans resa fick igång världshistorien fort. Äran, däremot, tillkom varken Columbus eller Leif Eriksson eftersom att Amerika redan var upptäckt långt innan européerna kom dit.
Vasco Da Gama föddes i Sines, Alemtejo (Portugal). 1497 fick han i uppdrag av kung Emanuel av Portugal att finna sjövägen till Indien. Den 9 juli samma år satte han segel med fyra skepp. På vägen runt Afrika utforskade han kusterna och i november rundade han Godahoppsudden. Den 20 maj 1498 nådde Vasco da Gama Calicutt i Indien. Da Gama blev därmed den förste europén som nådde Indien sjövägen. Pga. fientlighet hos muslimska köpmän kunde inte da Gama etablera en portugisisk handelsstation. Han var tvungen att kämpa för att undkomma med livet i behåll. På hemvägen drabbades en stor del av besättning av skörbjugg och dog. Pga. den underbemanning som följde tvingades da Gama bränna ett av skeppen vid Afrikas östkust. 1499 var han tillbaka i Portugal och fick mycket beröm för sina stora upptäckter.
Den portugisiske kungen skickade nu en annan portugisisk sjöfarare, Pedro Alvarez Cabral till Indien för att upprätta handelsstationer. Men han blev massakrerad av de muslimska köpmännen.
Da Gama hade nu fått titeln Amiral över Indien. Han skickades 1502 dit för att skapa kontakt mellan européer och muslimer. På vägen till Calicutt anlade han kolonier i Moçambique och Sofala i Östafrika. Väl framme i Calicutt tvingade han invånarna och Rajan till fred. Han lämnade Indien 1503 med en stor kryddlast. De följande 20 åren var han inte aktiv som sjöfarare. 1524 skickades han åter till Indien för att reda upp osämjan bland de portugisiska myndigheterna. Han dog som vice kung i Goa senare samma år.
Följderna efter da Gamas upptäcker blev så att östra Medelhavsområdet minskade i betydelse när handelsvägen gick längs Afrikas kust. Länder vid Atlantkusten fick allt större betydelse t.ex. Portugal, Spanien, England och Frankrike. På 1550-talet var Antwerpen Europas handelscentrum. Något som sedermera kom att tillfalla Amsterdam. Holland var nu den ledande handelsnationen....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Upptäckare och upptäckter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-05]   Upptäckare och upptäckter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5537 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×