Vad krävs för att få en Oscar?

8153 visningar
uppladdat: 2001-10-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
På 1990-talet har vissa utmärkande rollprestationer blivit belönade med Academy Award. Vissa storfilmer har klämt in sig några år och tagit storslam. Exempel på dessa storfilmer är Dansar med vargar (1990), När lammen tystnar (1991), De skoningslösa (1992), Shindler’s list (1993), Forrest Gump (1994), Braveheart (1995) och Titanic (1997).

Men vad gäller de manliga respektive kvinliga huvudrollerna och birollerna kommer sällan från dessa filmer. Enda undantag är Anthony Hopkins och Jodie Foster som båda fick huvudrollsutmärkelserna för sina prestationer i När lammen tystnar, Tom Hanks belöning för Forrest Gump samt Kevin Spacey i American Beauty (1999).

Vad vi har sett på våra lektioner har alla utmärkt sig på ett sätt:
Rollpersonerna är väldigt säregna:

 Dustin Hoffman i Rain Man (1988)
 Daniel Day-Lewis i Min vänstra fot (1989)
 Al Pacino i En kvinnas doft (1992)
 Tom Hanks i Philadelphia (1994), som f.ö. mottog utmärkelsen året efter för sin prestation i Forrest Gump.
 Nicolas Cage i Farväl Las Vegas (1995)
 Geoffrey Rush i Shine
 Jack Nicholson och Helen Hunt i Livet från den ljusa sidan
 Hilary Swank i Boys don’t cry
 Kevin Spacey i American Beauty

Om man tittar på filmerna ur kronologisk ordning (och vad jag har sett) är Daniel Day- Lewis prestation i från filmen Min vänstra fot en av de starkaste. Daniel Day-Lewis gör en oerhört bra roll som den utvecklingsstörda unge mannen från Irland. Hans talanger inom målning med fötterna gör prestationen mycket stark.

Hur Daniel Day-Lewis lyckas göra en sån prestation är förvånande. Att han har umgåtts med folk som har samma problem som hans rollgestalt är ett måste men att kunna efterlikna personer med så grava handikapp är inte bara värt en nominering för en Oscar, utan att han mottog statyetten var nog inte så förvånande.

Det jag såg från En kvinnas doft är inte så pass mycket att jag kan bedöma Al Pacino för mycket, men hans roll som en blind överste inom militären är kanske väl värt en Oscar. Clint Eastwoods De Skonigslösa kunde kanske inte riktigt möta sig med En kvinnas doft vad gäller den manliga huvudrollen.

Att Tom Hanks mottog utmärkelsen för Philadelphia är inte föga anmärkningsvärt men att han fick den året därpå för sin roll som Forrest Gump i filmen med samma namn är nog mer noterbart.

Nicolas Cages roll i Farväl Las Vegas är även den oerhört stark. Att kunna spela en alkoholist på det viset är bara ett bevis på att han har studerat missbrukarna på nära håll, och då eventuellt haft någon nära i släkten som haft problemet. Nicolas lyckas ta fram alla dåliga sidor hos en person som har problem med alkoholen. När Nicholas träffar sin kärlek ber han henne att inte komma för nära in på livet och hon accepterar hans krav. Något som jag tror stärker valet av Nicolas som manlig huvudrolls-vinnare var att han fick sin vilja igenom hela filmen och dog i slutet.

Geoffrey Rush i Shine gör också en bra prestation, men kan kanske inte mätas mot Daniel Day-Lewis (Min vänstra fot), Tom Hanks (framförallt för Forrest Gump) och Hilary Swank (Boys don’t cry).
Rollen skiljer sig lite från de andra vinnarna där Geoffrey Rush från början spelar en ”normal” ung man som under filmen utvecklas och till slut blir så pass allvarligt skadad av sitt piano-spelande att det ger fysiska men. Att han lyckas spela den efterlängtade Rachmanov i slutet av filmen gör prestationen starkare. Om han skulle misslyckats skulle filmen inte få samma status och därmed troligen missat priset. Nu är det inte så att han fick priset för att han lyckades spela stycket men det hade inte blivit samma sak eftersom att han spelade den och efter det blev de fysiska men synliga.

Den absoluta favoriten är, utan tvekan, Hilary Swanks lyckosamma skådespeleri i Boys don’t cry. Att som kvinna spela en roll där en tjej tror hon är en kille är oerhört starkt. En prestation som denna skulle en man kunna göra mycket lättare och det förekommer också oftare i filmhistorien. Vad jag vet så är detta den enda stora film där en sådan prestation förekommer och att Kimberly Pierce (regissör) fått med Hilary som huvudrollsinnehavare är väldigt lyckosamt. Hilary var för övrigt för mig totalt okänd men med denna prestationen har hon blivit lite av favorit vad gäller kvinliga skådespelerskor.

Skillnader mellan kvinliga och manliga prestationer är ganska svår för mig att analysera. Under 1990-talets kvinliga huvudrolls-vinnare har jag endast sett Jodie Foster i När lammen tystnar, Susan Sarandon i Dead Man Walking och Hilary Swank. Jodie Fosters roll i Jonathan Demmes När lammen tystnar är oerhört bra och där hon spelar en kvinlig polis som får till uppdrag att hj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad krävs för att få en Oscar?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-10-18]   Vad krävs för att få en Oscar?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=832 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×