Världskrigens tid, 1914-????

5 röster
13484 visningar
uppladdat: 2006-05-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Anledningen till att jag har skrivit frågetecken för årtalet då världskrigen slutar är att jag inte tror att krig någonsin kommer att sluta existera. Eftersom första och andra världskrigen inte kallades för världskrig förrän de båda var över så vet man ju inte om det är ett krig som pågår just nu som i framtiden kommer att kallas världskrig, t.ex. Irak-kriget, Vietnam-kriget, inbördeskriget i Sudan (Darfur), Mellanöstern-konflikten, Afghanistan på 1980-talet och idag, Korea, m.m. Jag tror att fler världskrig är på ingång och att dom kommer att vara mycket svåra att stoppa i framtiden. Världskrigens tid är inte över, vi är i ett ständigt pågående krig i hela världen. Under andra världskriget var det fokus på Europa och Sydostasien samt norra Afrika, men nu kan man verkligen prata om världskrig, eftersom det pågår konflikter överallt.

1. Förklara med hjälp av exempel hur Hitler bröt mot Versaillesfreden och hur Molotov-Ribbentropp freden skulle expandera Hitlers stormakt.

För att komplettera svaret till denna fråga vill jag först klarlägga vad Versaillesfreden innefattade.
• Fredsavtal.
• Bestämdes 1919.
• Nationernas Förbund skulle vaka över freden.
• Självständiga stater skulle bildas.
• Tyskland skyldig till kriget, blev därför skyldig att betala vad kriget kostat (138 miljarder) innan år 1968.
• Tyskland fick inte bygga upp någon stor armé.
• Tysklands krigsflotta skulle lämnas över till Storbritannien.
• Under kriget hade Tyskland erövrat två landskap, Alsace och Lorraine, dessa skulle lämnas tillbaka till Frankrike.
• Tyskland skulle lämna över sina kolonier till NF.
• Tyskland hade inget att säga till om om Versaillesfreden, de fick inte vara med och bestämma.

Hitler bröt mot freden första gången när han utförde en omröstning i ett område som hette Saar och tillhörde Frankrike. Området hade övertagits av Frankrike efter Versaillesfreden, men största delen av befolkningen var tysk. Befolkningen röstade vilket land de ville tillhöra och 90 procent röstade på en återförening med Tyskland. År 1935 var Saar åter en del av Tyskland. Året efter gav Hitler order om att Tyska arméer skulle inta Rhenlandet. Detta gjorde han i strid mot bestämmelserna att Rhenlandet skulle vara fritt från Tyska arméer. Ännu hade inte NF tagit någon notis om att Tyskland rustade sig i arméer och land. Obligatorisk värnplikt återinfördes samma år och skedde helt öppet. Ändå var det inget land som reagerade på vad som höll på att hända i Tyskland. Flottan och flygvapnet rustades samtidigt som arméerna.
Hitler och de andra nazisterna ansåg att det tyska folket behövde mer livsrum och att de hade rätt till mer mark. Hitler ansåg att Tyskland inte längre skulle vara bundet av Versaillesfreden och Hitler siktade in sig på att ta över Österrike, Tjeckoslovakien och Polen. Under den här tiden hade Österrike problem inom sitt land. De flesta i landet talade endast tyska, ekonomiska problem och faktum att demokratin var avskaffad var olika faktorer till att Österrike ville bli en del av Tyskland. I Österrike fanns också ett starkt nazistparti. De var till stor hjälp när Hitler intog Österrike år 1938, SS-soldaterna hjälpte till att tillsammans med nazistpartiet rensa ut de människor som ogillade sammanslagningen med Tyskland. Ett angränsande område som hette Sudetenland som tillhörde Tjeckoslovakien var också ett område som stod på Hitlers önskelista. Han ville att Sudetenland skulle tillhöra Tyskland. I Sudetenland bodde främst tyskar och därför ställde Hitler krav på att Tjeckoslovakien skulle överlåta Sudetenland till Tyskland. De länder som tillhörde stormakterna i Europa, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien möttes i München för att komma överens hur de skulle göra med Sudetenland. Hitler gav löfte till dom andra länderna att Sudetenland var det sista land som han ville ha, att han var nöjd efter det. Hitler höll inte sitt löfte, han erövrade även resten av Tjeckoslovakien.
Molotov-Ribbentropp pakten handlar om att Hitler och Stalin delade upp länderna mellan sig. Polen delades på mitten och det bestämdes att Stalin inte skulle anfalla Hitler och tvärtom. Detta stred mycket mot att nazister och kommunister länge försökt motverka varandra. Jag kan då dra slutsatsen att det här inte handlade om partierna i detta skede. Det låter mer i mina öron som att det är ren egoism. Två olika partier som aldrig förut dragit jämt har nu kommit överens om att inte anfalla varandra och att på ett fredligt sätt dela upp land emellan sig. Detta handlade alltså bara om makt för just dessa personer. Genom Molotov-Ribbentropp pakten så kunde Hitler försäkra sig om att Stalin var den enda andra personen som ägde land i Europa och om Stalin inte skulle attackera Hitler så kunde han styra sitt land och rusta upp det tillräckligt utan att bli störd för att sedan ta över också Stalins mark. På det sättet skulle Hitler alltså kunna ta över mer mark på kortare tid. Hitler ville inte ha ett tvåfrontskrig. Han skulle då behöva dela sin armé i två delar, istället för en stark armé skulle det bli två svaga.

2. Förklara Tysklands framgångar och krigets expansion med hjälp av följande uttryck:
- Blixtkriget
- Operation Barbarossa
- Pearl Harbor

Blixtkriget började med övertagandet av västra Polen. Man hör på namnet varför det heter Blixtkriget. Blixt är något som sker fort och det var just det som det här kriget gjorde. Tyskland ockuperade mycket land på kort tid. Tyskland tog över västra Polen medan Sovjet tog över östra Polen. Det här var inte det sista landet som erövrades på så kort tid som sex veckor, flera länder delade Polens öde.

Tyskland attackerade Sovjet i juni 1941, anfallet kallades för Operation Barbarossa. De Tyska arméerna hotade Leningrad, Stalingrad och Moskva. Tyskarnas framgångar var stora. Man kan då tänka sig; vad hände med fredsavtalet mellan Hitler och Stalin?! Jo, det avtalet var endast till för att båda sidorna skulle vinna tid. De trodde sig båda ha bättre chanser mot den andra om de fick tid för upprustning och betänketid. Under betänketiden vann Tyskland tid och gick in i Sovjet.

Pearl Harbor var en amerikansk flottbas på Hawaii. Den 7 december 1941 attackerades basen av japanska bombplan. Japan hade inte förvarnat om att de skulle gå med i andra världskriget. Japan ville erövra hela Stillahavsområdet och det var endast den amerikanska flottan som stod i vägen för Japans planer. Under attacken mot Pearl Harbor förstördes många skepp och flygplan, många människor dog. Detta beror på att attacken var planerad att inträffa på morgonen för att få människor skulle vara vakna och kunna påbörja en motattack. Amerikanerna togs med överraskning, man kan säga att de bokstavligen togs på sängen. Japan slutade inte efter att de hade attackerat Pearl Harbor. De fortsatte att ockupera öar i Sydostasien.

4. Förklara vad som hände i Norden under andra världskriget. Hur påverkades de olika länderna?

Sverige var ett neutralt land under både första och andra världskriget. Att Sverige var ett neutralt land innebar att vi ville stanna utanför kriget, att Sverige inte skulle stå på någon sida i kriget. Jag tycker dock att Sverige misslyckades ganska grovt och gjorde det lättare på många sätt för Hitler att komma åt land och andra nödvändigheter som han behövde för att bygga upp sin armé. Sverige sålde tex. järnmalm till Hitler som han använde för att tillverka vapen. Vi tillät honom också att få marschera genom Sverige med sina trupper. Att Hitler inte attackerade Sverige berodde nog inte på att han inte kunde. Men det var nog opraktiskt att ha flera hundra tusen soldater i ett land som låg så i kläm som Sverige gjorde. Sverige utgjorde heller inget hot mot Tyskland. Det var bättre för Hitler om landen runtomkring först blev ockuperade, då skulle det vara lättare att erövra Sverige. Det skulle inte krävas lika mycket krig ifall grannlanden först var ockuperade. Sverige blev dock bombat under andra världskriget. Men eftersom Sverige hade låtit Tyskland transportera soldater och vapen på svenska järnvägar så skickade dom ett klagobrev till Hitler där de förklarade att de hade hjälpt Tyskland i kriget och inte tyckte att de förtjänade den behandlingen. Hitler drog då tillbaka bombningarna. Men jag tror inte han gav upp hoppet om att erövra Sverige. Han tog bara en liten paus för att Sverige inte skulle bli upprört och mobilisera.
Det landet i Norden som drabbades hårdast av det fruktansvärda kriget var Finland. De drabbades hårdast pga. Finlands placering geografiskt sett och inte pga. av deras politik. Sovjet ville skydda sin storstad Stalingrad. et ville dom de göra genom att ha mer Sovjetisk mark runtomkring så att de skulle kunna bygga upp med Sovjetisk militär. 1939 attackerade Sovjet Finland. Bomberna föll över huvudstaden Helsingfors. De baltiska städerna hade tidigare mist sin självständighet då de tvingats in i Sovjet. De flesta trodde att det skulle vara lätt att ta över Finland, men så blev det inte. Finland stod länge emot Sovjets attack men tillslut var de tvungna att lämna ifrån sig Karelen till Sovjet. Det finska folket som bodde i den delen av landet (11 %) flyttade då till det Finska Karelen. Att Finland blev av med så mycket mark var nog inte så farligt. De baltiska länderna hade förlorat sin självständighet men den hade Finland lyckats behålla. När Tyskland 1941 skulle attackera Sovjet ställde Finland upp på Tysklands sida, mest för att de var rädda för att Sovjet skulle attackera dem igen om Sovjet segrade mot Tyskarna. Kriget pågick ända till 1944, då insåg de att Tyskland aldrig skulle segra i kriget då togs en ny fredsplan fram. Denna gång förlorade Finland ännu mer mark, blev tvingade till att betala kriget och fick i uppdrag att avväpna de Tyska soldaterna i Finland. Även om kriget slog hårt mot Finland, över 80 000 soldater dog, så var Finland ett självständigt land när kriget var slut.
Det var inte bara Finland som drabbades av kriget, även Danmark drabbades men inte på samma sätt som Finland. Många länder hade inga vapen efter första världskriget eftersom de trodde att ett sådant krig inte skulle inträffa igen. Danmark tillhörde ett av dem. Tyskarna marscherade 1940 in i Danmark utan att möta motstånd. Det betydde inte att Danmark gillade det som hände. Till en början så kunde regeringen och kungafamiljen stanna i Danmark men efter tre år så blev de bortkörda. Folket gjorde uppror mot Tyskarna. De strejkade och saboterade för tyskarna. De danska judarna flydde till Sverige när de nåddes av varningar om att de skulle bli satta i fängelse eller koncentrationsläger.
Norge drabbades också av Tysklands nazister, men i Norge fanns också ett nazistparti. Nazistpartiet leddes av en man som hette Quisling. Namnet Quisling blev senare ett ord för förrädare. Tyskland invaderade Norge, men kungafamiljen och regeringen hade redan hunnit fly till Storbritannien. De gav inte upp för att de blivit bortkörda från sitt land utan de fortsatte sitt arbete därifrån med att återskapa friheten i Norge. För tyskarna var det lättare att döda judar i Norge än det var i Danmark. Det berodde på att Quisling hade byggt upp sin egen regering med endast nazister. Det norska folket var dock misstänksamma mot Quisling och protesterade mot honom. Quisling svarade med att arrestera, döda, fängsla och skicka bråkmakarna till koncentrationsläger.

6. Kan du se några likheter med det samhälle Hitler ville förändra i Tyskland och dagens samhälle? Finns det något i dagens samhälle som lever kvar från världskrigen? Vad kan vi lära oss av världskrigen?

Hitler ville förändra samhället från att vara ett helt normalt samhälle med helt normala invånare till att det skulle bli ett samhälle med en enda ”tysk ras”. Jag anser dock inte att det finns raser bland människor. Variationerna människor emellan är så små att man inte kan kalla olika ”folk” för olika ”raser”.
Efter första världskriget blev Tyskland förtryckt av andra europeiska länder såsom Frankrike och England. Hitler kom till makten pga. att han mycket skicklig på att tala. Han talade om de andra ländernas förtryck mot tyskarna. Han talade om ett mer jämlikt samhälle, att tyskarna skulle ha samma rättigheter som alla andra européer. Tyskland blev förtryckt pga. vad som hänt under första världskriget, och det ville Hitler ändra på.
I dagens samhälle finns det många likheter med det samhälle som Hitler ville förändra. Idag är det fattiga länder som förtrycks såsom tyskarna förtrycktes. Detta skapar ett hot mot freden. Inget land eller folk vill vara förtryckt. Ett land under förtryck är ett farligt land, Hitlertyskland var ett farligt land. Man kan säga att problemen i mellanöstern är en bieffekt på att Hitler dödade flera miljoner judar. NF ville då ge judarna ett eget land, men det gick snett. Palestinierna ville inte ha judarna omkring rännande i deras land. Det var ju inte heller Palestinierna som hade dödat judarna så varför skulle land tas ifrån dem? Varför kunde de inte få stanna i Europa? De hade t.ex. kunnat få Norrbotten till sitt land. Norrbotten är större än Israel, där hade de kunna få bo. Jag tror inte att det hade blivit lika mycket problem om de hade fått komma till Sverige för Sverige är ett mycket accepterande land och skulle säkert bara ha sett judarna som en tillgång och inte konkurrens. Det var säkert så att judarna ville tillbaka till sitt ”hemland” men om det fungerat bra för dem att bo i Europa i så många år så varför var de tvungna att bo just i Israel? Jag kan med stor respekt förstå att judarna vill bo i sitt forna hemland, men judar går efter Guds tio budord och där står det att man ej ska dräpa. Ändå flyttar de in i Israel med säkert stor vetskap om att det kan bli ett svårt inbördeskrig. Jag undrar då om judarna inte har fått nog av förföljelsen under andra världskriget, varför muckar dom gräl med palestinierna?
Tyskland har efter andra världskriget tagit fram lagar som ska förbjuda all form av politik som på något sätt drar sig mo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Världskrigens tid, 1914-????

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-12-14

    Du e ju verkligen inte påläst kring Israel och palestina konflikten! Bo i Norrbotten?! hahahaha

  • Inactive member 2014-02-13

    Tack.

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-20]   Världskrigens tid, 1914-????
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6267 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×