Växtfärgning

1 röster
11701 visningar
uppladdat: 2006-04-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historia

Växtfärgning är det äldsta sättet att färga garn och tyg. Detta gjorde man för redan 4000 år sedan. Till Europa kom kunskapen om växtfärgning från Asiens och Nordafrikas gamla kulturer. Europas äldsta fynd är färgat yllegarn från bronsåldern.
På mitten av 1800-talet lyckades man framställa det första syntetiska textilfärgämnena.



Vad behöver man?
Du behöver följande hjälpmedel:
• Gryta (helst av rostfritt stål, glas eller emalj)
• Brevvåg och hushållsvåg
• Gummihandskar (till indigo)
• Litermått och matskedsmått
• Hushållstermometer, 0-100°C
• Glasburkar
• Träskedar
• Kniv och sekatör
• Äggklocka



Vilka färger blir det?

Rött
Koschenill är namnet på ett rött färgämne. Det är en sköldlus som lever på kaktusar bland annat i Mexico. Det är endas den gravida honan som innehåller det röda färgämnet.
Man vet att indianerna använde den för att färga garn och tyg rött redan för 2 000 år sedan. Nuförtiden odlas kaktusar för skörd av koschenillöss bland annat på Kanarieöarna.
Färgämnet används inte bara i garn utan även i rött läppstift och i rosa godis. Det har beteckningen E120 när det används som tillsats i livsmedel.
Rött färgämne har alltid varit dyrt och svårt att hitta. Förr i tiden var det respekt att ha röda kläder.

Blått
Indigo är en växt som inte finns i Sverige. Den kommer främst från Java. Den ger en klar blå färg, ungefär som jeans färg. Färgning med indigo skiljer sig helt från annan färgning med vanliga växter. Det liknar snarare batikfärgning.

Gult
Gul är den färg som är lättast att få fram. Nästan allt som har gröna bland blir lite gulaktigt. Man kan använda t.ex. löv från asp och björk, älgört och ljung. Lökskal ger en vacker gul färg.

Brunt
Om man vill ha en brun färg kan man använda valnöt, man kan både använd bladen eller valnötsskalen.

Grönt
Vill man ha grön färg så måste man blanda gul och blå färg.



Hur gör man?

Betning
För att få färgämnen att fästa på garnet behöver man beta garnet. Betmedlet fäster ullfibrerna och fungerar sedan ungefär som ett lim för färgerna. Det innebär att man lägger garnet i ett vattenbad med temperaturen 40°C och höjer sakta upp till 90°C, men det får aldrig koka. Man brukar låta garnet ligga i en timme.

Alun
Alun är de äldsta och mest använda betningsmedlet. På svenska heter det kaliumaluminiumsulfat. Det ser ut som vitt grynigt pulver eller ofärgade kristaller. Garnet blir något strävare och ibland vitare.

Vinsten
Man använder ofta vinsten tillsammans med alun för att få alunet att fästa jämnare. Vinsten gör också att garnet inte blir så skadat. Det svenska namnet är kaliumvätetartrat. Liknar vitt kristalliskt pulver.

Kaliumdikromat
Kaliumdikromat är farligt vid inandning och hudkontakt. Det ger en dunkel färg, garnet blir brunare. Man kan också säga Kromsyrat kali.

Tennsalt
Garnet blir något strävare av tennsalt och de tar upp färgen ljusare, garnet får en klarare färg. Detta ämne löses direkt i vatten, har då starkt lukt. Vattnet blir mjölkvitt.
Svenskt namn = tennklorid



Färgning

Nu är det dags för färgningen. Innan du börjar, se till att du har alla saker framför dig. Växterna ska vara insamlade och ullen ska vara tvättad och spunnen. Sätt sedan färggrytan på elden med ungefär 3-5 liter vatten till 100g garn. Låt vattnet bli hand varmt. Lägg sen i det som du vill färga med, det kan vara färskt eller torkad, smått klippt eller blötlagt. Därefter lägger du i de våta betade garnet. För att få en hållbar färg i den färgstyrkan man vill ha, måste garnet ligga minst 1 timme i badet, i en temperatur uppemot 100°C. Rör om lite i början. När du är nöjd med färgen kan du ta bort grytan från elden. Låt garnet ligga kvar och svalna i färgbadet till 40°C. Ta nu upp garnet ur badet, krama försiktigt ut härvorna. Häng därefter garnet på tork, helst ute i blåst men inte i solen.
Om du vill så kan du göra ett efterbetningsbad för att få lite andra nyanser på garnet. Några andra sätt att få en annan nyans är att ta i mera av det du vill färga med t.ex. asp löv eller att du låter det gamla vattnet ligga kvar så att du färgar en gång till i det vattnet. Detta kallas andra badet eller efterbadet. Garnet får då en ljusare färg.
Till sist sköljer du garnet i hett vatten, sen är det klart!
N...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Växtfärgning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-18]   Växtfärgning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6019 [2024-03-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×