Varför utbröt Franska revolutionen mm.

20 röster
22791 visningar
uppladdat: 2007-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vi har valt att fördjupa oss i Varför Franska revolutionen utbröt, varför just dessa länder var inblandade och hur människorna fick det efter revolutionen – bättre eller sämre.
Viktiga frågor vi inte tror att så många tänker på när de hör talas om Franska Revolutionen.

Varför utbröt Franska revolutionen?
Frankrike var under 1780 talet ett av Europas mäktigaste länder. Frankrike som nyss utkämpat krig mot Storbritannien och även hjälpt de amerikanska kolonierna bli fria från dem i det nordamerikanska frihetskriget.
Till synes var Frankrike ett mycket starkt land, dock hade det ekonomiska problem inom landet vilket gjorde att landet var bankrutt. Den dåliga ekonomin berodde på att den Franska regeringen gjort av med stora summor till det nordamerikanska frihetskriget samt så hade en massa pengar gått till armén och flottan.
Kungen, Ludvig XVI och hans ministrar gjorde det mesta för att minska kostnaderna, men det gick inte mer än till en viss gräns vilket ledde till att de var tvungna att höja skatterna för att få in mer pengar.

Frankrikes befolkning var indelat i tre olika grupper, Präster, Adeln, och resten utav befolkningen även kallat ”det tredje ståndet”, de mesta utav landets skatter betalades utav de fattigaste nämligen det tredje ståndet. Men nu medan landet var i kris förstod ministrarna att det bästa vore att höja skatten för de andra stånden också, så fick staten i mer pengar samt missnöjet hos det tredje ståndet minskade (de protesterade mot att de ständigt skulle betala skatt).
Men speciellt adeln var inte villig att släppa ifrån sig alla fördelar de haft. Regeringen försökte att begränsa adelns makt, men utan framgång.

Detta ledde endast till att Frankrikes ekonomi försvagades allt mer, och priserna på nödvändigheter såsom bröd steg i pris medan lönerna minskade. Medan oron hos folket allt steg gjorde den Franska regeringen ett sista försök att reda ut problemen.
Man tillkallade in generalstäderna, alltså representanter från de tre olika stånden för att diskutera och reda ut.
Generalstäderna hade inte möts sedan 1614, men nu var de tillkallade till Versailles utanför Paris.
Innan de olika representanterna åkte så skrev de ner en lista med förslag och klagomål för att lättare kunna förändra. Men de visste inte att dessa listor skulle bli början till en välkänd revolution.

Kungen lovade, till tredje ståndets ilska, inte att han skulle acceptera förändringar. Och när adeln hindrade det tredje ståndets försök att lägga fram förslag. Därför bestämde sig ledarna för det tredje ståndet att bryta med adeln och prästerna, och den 17 juni 1789 bildade de nationalförsamlingen.

Dagen efter nationalförsamlingen bildats upptäckte medlemmarna att dörrarna till mötesplatsen var låsta och det fanns vakter som vaktade utanför. Detta ansågs som ett försök till att hindra nationalförsamlingen. Därför gick de iväg till ett bollhus och svor en ed att de inte skulle skiljas innan ett rättvist och riktigt styrelsesätt skapats.

Kungen och adelsmännen var skräckslagna över nationalförsamlingen, men vågade sig inte på att stå emot dem och tvingades motvilligt acceptera dem istället. Dock lät Kungen armén marschera till Versailles och slå ner uppkomlingarna från det tredje ståndet.

Under tiden var människorna ute på landsbygden övertygade om att kungen och adeln sparade allt spannmål hos sig, så att det tredje ståndet inte fick något. Den egentliga anledningen till bristen på mat var på grund av en dålig skörd, men det tredje ståndet trodde att man undanhöll maten för att de lättare skulle samarbeta.

Det var nu allt kaos började, tankarna med att vara förföljd tillkom och folket litade inte på någon vilket senare ledde till en revolution.

Vilka länder var inblandade? Var det endast Frankrike?
Nej, efter Nationalförsamlingens övertag så började de stifta allt fler och fler lagar. Grundtanken bakom alla de nya lagarna var att få det så jämställt som möjligt och de tre stånden avskaffades. 1791 kom den lag som tog bort ojämlikheten, men dock fanns kungen kvar fast han hade förlorat en hel del makt.
Den 20 juni flyr kungafamiljen, Ludvig XVI och hans fru Marie Antoinette. Kungen var ganska populär medan drottningen som var av Franskrikes fiende, Österrikisk härkomst inte omtyckt.
Anledningen till att de flydde var att de kände sig osäkra efter stormningen av Bastiljen och den nya Nationalförsamlingen, andra säger att de försökte fly till Österrike för att redan starta krig mot revolutionärerna i Paris. Flykten gick inte längre än till Varennes, 23 mil utanför Paris, där folket förde tillbaka familjen till Palatset.

Nationalförsamlingen försökte komma upp med en ny förvaltning, och den kom den 14 september 1791 som kungen sedan godkände och fick namnet lagstiftande.

Kejsaren av huset i Habsburg, i Österrike var Marie Antoinettes bror som hört talas om hur hans syster behandlats under deras flykt. Han vart mycket upprörd och gick ihop med Preussen till attack mot Frankrike. Den franska armén var motiverad men även otränad så de vek undan.
Revolutionärerna stormade kungens palats men Nationalförsamlingen försökte att skydde dem. Under natten avskaffade ledamöterna kungamakten. 20 april, 1792 förklarade Frankrike krig mot Österrike och Preussen. Storbritannien kom senare också att bli en utav deras fiende.

Frankrike vann kriget mot Österrike och Preussen i Valmy. Den egentliga anledningen till vinsten var för att det fanns motsättningar mellan Österrike och Preussen.

Under tiden hade kungen i hemlighet sökt stöd och hjälp från andra kungar och fransmän som inte bodde i Frankrike längre. I slutet av 1792 så fann man brev hos kungen och han kungen vart åtalad för förräderi. Den 21 januari 1793 så halshöggs kung Ludwig XVI, och senare samma år även hans fru Marie Antoinette.

Den allmänna välplikten infördes när den ”andra” revolutionen började. Det betydde att alla franska män var skyldiga att kriga för sitt land. Detta ledde till att fransmän fick en djupare relations till sitt fosterland.

Napoleon vart överbefälhavare över en armé i Italien 1795 efter att ha jobbat sig upp till den posten. Samma år fick Frankrike en ny grundlag, landet skulle styras av fem direktorer. Frankrike var egentligen nästan likadant som innan revolutionen, fast nu styrdes landet av fem personen istället för en. Det vart uppror i Paris, men Napoleon kom genast och upplöste upploppet.
Efter fyra år fick de fem direktorerna avgå. Landet fick igen en ny grundlag som sa att det skulle styras av tre konsuler. Napoleon var en utav de tre och han utsåg sig själv till den högste av dem.
Efter detta var den Franska Revolutionen slut.

1804 kröntes Napoleon Bonaparte till kejsare av Frankrike i Notre-Dame katedralen i Paris.



Egna tankar om den Franska revolutionen.

Till en början förstod jag inte riktigt att det var ”två” revolutioner. Men efter att ha läst på lite mer från olika källor förstod jag snart att det var en före och en efter Kungens fall.
För att svara på frågan varför den Franska revolutionen utbröt tror jag den största anledningen är för att folket i det tredje ståndet var så pass missnöjda med sin särbehandling, de hade höga skatter, och ägde endast ¾ utav marken. Det tredje ståndet utgjorde även 98 % av landets befolkning, alltså 25,5 miljoner av 26 miljoner invånare. Så jag tror de hade större makt än vad de egentligen trodde.

Anledningen till andra länders inblandning…
Anledningen till att Österrike vart inblandat berodde på att Marie Antoinette var syster till Kejsaren av Habsburg, så jag tror mycket berodde på deras relation.
Däremot Storbritanniens inblandning tror j...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Varför utbröt Franska revolutionen mm.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-01]   Varför utbröt Franska revolutionen mm.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8360 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×