Vilhelm Moberg

4 röster
29311 visningar
uppladdat: 2003-08-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning.
Jag håller just nu på att läsa Vilhelm Mobergs bok ”Utvandrarna”. Det är Mobergs första bok i hans utvandrarserie, som består av fyra stycken romaner. Först då ”Utvandrarna” , ”Invandrarna”, ”Nybyggarna” och till sist ”Sista brevet till Sverige”. Boken som jag läser nu handlar om hur Karl Oskar och Kristina, tillsammans med 13 andra personer från Ljuders socken, Småland, utvandrar till det Nya Landet, Amerika.
Utvandrarromanerna var Mobergs stora livsverk, då han ägnade 10 år åt att skriva dem. Romanerna blev 1900-talets svenska romaner.

Mobergs liv.
Den 20 augusti, 1898, föddes, på ett litet torp i Algutsboda socken, Småland, en liten pojke som fick namnet Carl Arthur Vilhelm Moberg. Vilhelm Moberg kom så småningom att bli en av Sveriges mest kända författare över hela världen.

Han var en av sju syskon, som bodde i en stuga med bara ett rum och han fick en fattig uppväxt och var tvungen att hjälpa sin familjen att kunna försörja sig. Först och främst arbetade han med att hjälpa sin far, Karl Gottfrid Moberg, på gården. Hans far var en självägande bonde och soldat, medan hans mor, Ida, var hemmafru, precis som de flesta kvinnor på den här tiden. Några andra ställen han arbetade på var bl.a. på glasbruket, som låg i trakten, men även på en torvmosse och i skogen. Han gick i skolan bara fyra månader om året i bara två år. Det berättas att han älskade att läsa och läste allt han kom över. Det kan nämnas att han och några av hans vänner startade en bokklubb, där de bytte böcker med varandra. När han var tretton deltog han i en pristävling om bästa historien av en ung skribent. Han skrev en liten novell om en man med alkoholproblem. Det gick inte särskilt bra för Vilhelms bidrag som slutade på en 18:e plats av 20. Hans framgång kom alltså inte direkt, utan han var nog tvungen att vänta några år till. Vid fjorton års ålder skickade han även efter ett s.k. vandringsbibliotek. Han skrev upp en massa namn på personer som levde och namn på döda, från gravstenar, sen påstod han att de hade läst böckerna.

1916 fick Moberg ett erbjudande om att åka till Amerika men hans föräldrar, som avskydde landet bara för att många av deras syskon hade lämnat Sverige och rest över till Amerika, avrådde honom från att åka. Moberg stannade och fick istället börja på Grimslövs folkhögskola (1916-17), där vaknade även hans skrivlust och efter högskolan fortsatte han till Katrineholms läroverk. Under sin tid på folkhögskolan hade han blivit intresserad av teater och förstod att det var någonting han ville syssla med. Han skrev pjäser och det var det som gav honom framgång innan han började med att skriva romaner. Några av hans främsta pjäser är ”Kassabrist” (1926), ”Marknadsafton” (1930) och ”Vår ofödde son” (1945). En liten stund tänkte han även satsa på en karriär som skådespelare, men övergav snart den idén.
Efter sin tid på läroverket började han att arbeta som journalist, på olika landsortstidningar. Han försörjde sig som journalist i sju år, då han skrev korta berättelser om den svenska landsbygden och dess befolkning, alltid under pseudonymen ”Ville i Momåla”. Under hela sitt liv fortsatte Moberg att skriva om folket i sina hemtrakter.

1922 gifte han sig med Margareta som han under en lång tid hade varit förlovad med. Så småningom fick de tre barn, två flickor och en pojke. Året innan han gifte sig hade han debuterat med sin första bok ”I vapenrock och linnebyxor” (1921), som han skrev under sin militärtjänst i Växjö. Men hans verkliga debut och genombrott kom först efter romanen ”Raskens” (1927), som handlar om en soldatfamiljs liv under 1800-talet, genom de äktenskapliga kriserna och det hårda arbetet på gården.
Under andra världskriget gav Moberg ut den historiska romanen ”Rid i natt” (1941), det blev den mest sålda boken det året. Den handlar om svenska bönder som under 1600-talet gör uppror mot tyska fogdar. Men ändå förstod många att det handlade om dåtidens (40-talets) Sverige och Mobergs egen kritik mot nazisterna, han var känd som antinazist. Han ville bl.a. att tidningar och offentliga personer skulle våga kritisera Hitler. Boken led till att samtliga skrifter av Vilhelm Moberg förbjöds i Tyskland året därefter.
En annan bok som Moberg skrev under andra världskriget var ”Soldat med brutet gevär” (1944), som i stort sätt handlar om Mobergs egen; barndom, uppväxt och resten av hans liv. Fast i boken heter huvudpersonen Valter Sträng och inte Vilhelm Moberg.
Efter kriget kom Mobergs stora livsverk som blev hans internationella genombrott och det var hans utvandrarserie som består av fyra stycken romaner; ”Utvandrarna” (1949), ”Invandrarna” (1952), ”Nybyggarna” (1956) och ”Sista brevet till Sverige” (1959).
Det tog honom tio år (1949-59) att skriva alla fyra böckerna men hade börjat att leta fakta till böckerna redan -47. För att få det trovärdigt och så riktigt som möjligt läste han tonvis med brev och dokument, samt att han tillbringade flera år i Amerika, då han bl.a. åkte runt och intervjuade svensk ättlingar. Men resultatet blev hans mest lästa böcker.
Efter att han var klar med romanerna har han själv berättat hur tomt det kändes efter han avslutat arbetet. Personer i böckerna som han i så många år hade levt med var helt plötsligt borta.
Böckerna handlar om Karl Oskar, Kristina och 13 andra smålänningars liv om hur de först utvandrar från Sverige till Amerika, någon gång i mitten av 1800-talet, för att starta ett nytt liv. Alla har dem olika skäl för att utvandra. Senare också om hur de kommer till Amerika, bosätter sig där och tillslut också dör där.
1963 kom en bok som nästan kan ses som en uppföljare till Utvandrarromanerna och det var ”Din stund på jorden”, som handlar om svenskamerikanen Albert Carlson som tänker tillbaka på sin barndoms tid i Småland.
Mobergs sista roman blev ”Förräderland” (1967), men dock inte hans sista bok.
”Min svenska historia 1-2” (1970-71) skulle bli hans sista böcker, då han på sitt eget sätt ”tänkte” berätta hela den svenska historien från sina utgångspunkter, ett verk som förblev oavslutat.

Författandet var det ända Moberg levde för så när han blev sjuk och inte orkade skriva mer ville han inte leva längre. Den 8 augusti, 1973, bara ett par veckor före sin 75-årsdag, dränkte han sig i sjön vid hemmet i Roslagen. Det har även sagts att om han inte hade begått självmord skulle han ha fått tagit emot Nobelpriset.

Sammanlagt skrev Vilhelm Moberg 18 romaner. Varav ”Raskens”, ”Rid i natt”, ”Mans kvinna”, ”Utvandrarna”, ”Invandrarna”, ”Nybyggarna” och ”Sista brevet till Sverige” blev de mest kända och omtyckta. Men han har även skrivit flera andra böcker. Några av Mobergs romaner har även blivit film eller dramatiserats och har visats på både bio och i TV, bl.a. blev TV-versionen av ”Raskens” (1976) älskad av många. Andra romaner som blev film är ”Rid i natt”, ”Utvandrarna” och ”Invandrarna” (1971 och 1972).

Vilhelm Mobergs romaner:

Raskens (1927)
Lång från landsvägen (1929)
De knutna händerna (1930)
A.P. Rosell, bankdirektör (1932)
Mans kvinna (1933)
Sänkt sedebetyg (1935)
Sömnlös (1937)
Giv oss jorden! (1939)
Rid i natt! (1941)
Soldat med brutet gevär (1944)
Brudarnas källa (1946)
Utvandrarna (1949)
Invandrarna (1942)
Det gamla riket (1953)
Nybyggarna (1956)
Sista brevet till Sverige (1959)
Din stund på jorden (1963)
Förrädarland (1967)

Avslutning.
Jag tycker att ”Utvandrarna” är en bra bok av det jag har läst hittills. Den var lite seg i början, men ju längre man läser desto bättre blir den. Han skriver med ett trevligt språk som är lätt att förstå och gör boken mycket trovärdig, han är även mycket bra på att beskriva de olika personerna. Det är den ända bok av Moberg som jag (nästan) har läst, men kanske kommer jag att läsa fler av hans böcker i framtiden, vem vet.
Jag tycker också att det har varit mycket roligt att skriva den här uppsatsen. Man hittar rätt mycket fakta och det är fantastiskt så mycket som Moberg hunnit göra under sitt liv, att man nästan kan tro att han levt två liv.
Hans barndom och miljön runt omkring honom, har nog haft stor betydelse för hans författarskap. T.ex. är det småländska torpet en vanlig miljö i bl.a. ”Utvandrarna” och många andra av hans böc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vilhelm Moberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-03-09

    Mycket fint & vettigt arbete :

  • Inactive member 2005-04-04

    tjosan! guud vilket bra jobb d

Källhänvisning

Inactive member [2003-08-07]   Vilhelm Moberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2180 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×