Vindkraften

3 röster
8612 visningar
uppladdat: 2007-10-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vindkraft av Christoffer Berg 9A

Inledning

Vindkraft är liksom sol- och vattenenergi en förnybar energikälla. Den utvinns med hjälp av vindkraftverk. Vindkraft är något som kommer att vara viktigt i framtiden säger många eftersom den är just förnybar. När fossilbränslen och kärnkraft försvinner, kommer vindkraft att spela en stor roll.

Vindkraftens historia


Man tror att de första vindkraftverken tillverkades i Persien ca 200 f.kr. Dessa användes till att mala mjöl. Många tror att det inte var perserna utan kineserna som uppfann de första vindkraftverken – långt tidigare. Under 1800-talet började amerikanerna använda vindkraftverk för att pumpa vatten. Folk insåg däremot snart vad mer vindkraft kunde användas till, och 1940 fanns det i USA ca 6 miljoner kraftverk som börjat generera el. Danskarna hade däremot börjat bygga vindkraftverk för elproduktion tidigare, och hade 1890 byggt ca 120 st. 5-20 kW kraftverk.

Att USA ökade sin finansiering av vindkraften berodde på oljekrisen 1973. Vindkraftverken blev större och starkare – från 200 kW upp till 3,2 MW. Dessa kostade dock otroligt mycket att ha i drift. Danmark försökte också bygga bättre kraftverk. De byggde två prototyper 1979 som var på 630 kW. Dessa kostade också väldiga summor. Kostnaderna blev nyckelargumentet mot vindkraften. En snickare, Christian Risanger, fick allt detta att vända, när han 1980 byggde ett litet 22 kW vindkraftverk av billiga komponenter. Generatorn bestod av en elektrisk motor och diverse bildelar. Folk blev inspirerade av dessa små, billiga turbiner och danskarna började designa och tillverka nya vindkraftverk.

Under 1980-talet startades Näsudden projektet på södra Gotland, där man byggde en turbin på 2 MW. Turbinen var 77 meter hög och rotorn hade en diameter på 75 meter. Detta kraftverk gjorde mycket ljud och efter något år hade det bildats sprickor i rotorns blad. Kraftverket togs alltså ur drift tre år efter driftstarten. Men kraftverket revs inte, nej tornet återanvändes, man byggde nytt maskinhus och bytte rotor. Rotordiametern ökade med 5 meter, rotorbladen byggdes av glas och kolfibrer och aerodynamiken förbättrades Med dessa förbättringar kunde man byta ut 2 MW-generatorn mot en 3 MW-generator. Näsudden II har världsrekordet i energitillverkning under ett år hos ett vindkraftverk med 7,7 GWh.



Kraftöverföring

Hur mycket kraft en vindturbin genererar anges i formeln P= ½apπr2v3 där
P =kraft i watt, alpha = den konstanta effektiviteten, p =luftens massa i kilogram per m2, r= radien av vindturbinen i meter och v= hastigheten av luften i m/s.
Kraften i vinden kan bli utvinnas genom att man låter den att blåsa förbi vingar som rör sig och utövar vridmoment på en rotor. Storleken på kraften som överförs är direkt proportionell till luftdensiteten, området av rotorn och vindens fart i kvadrat. Alltså, när vinden får rotorn att snurra överför den vindens kraft till generatorn, där den då är elektricitet. Desto snabbare vinden är, desto mer el genereras.


Fördelar och nackdelar


Helt klart är det en fördel att vindkraften är en förnybar kraftkälla, alltså att den inte tar slut. Den ger däremot inte lika mycket el, om man räknar med kostnader, som fossila bränslen och kärnkraft. Men kärnkraft är en annan farlig historia. Vindkraftverk bullrar också mycket, men det är bevisat att detta inte stör djurlivet förutom när fåglar flyger in i dem. Vindkraftverk är lätta att montera ner och har lång teknisk livstid. Forskare har även undersökt om hur vindkraftverk till havs påverkar organismer i havet. De har kommit fram till att det faktiskt bildar ett slags ”fält” som fisken kan leva i och skaffa föda. Några forskare tror däremot att bullrandet stör varelserna i vattnet.



Kostnad

Vindkraftverk är, som jag har nämnt innan, dyra. I alla fall dyrare än de fossila bränslena och kärnkraft om man kollar på energi tillverkningen. Ett litet vindkraftverk på 11kW kostar 85000 kr. Och det är utan masten. Ett vindkraftverk som ligger i havet kommer år 2010 kosta 1200 Euro/kW.


Miljökonsekvenser

Att vindkraftverk bullrar så mycket som de gör är den enda kända miljökonsekvensen. Vindkraftverk måste vara placerade 1,3 km ifrån fritidsbebyggelser och 2 km ifrån permanentbebyggelser. Några personer tycker att vindkraftverken är stora och fula. Personerna i fråga tycker att verken förfular vår natur och därmed försämrar turism. Men det känns lite långsökt.


Olika former av användandet av denna kraft

Vindkraft har, som jag berättat innan, använts i en lång tid, till största del till att göra fysiska arbeten. Vindkraft har alltså använts, och fortfarande gör det på vissa platser, till väderkvarnar för att mala mjöl. På först senaste tiden har vinden använts seriöst för att skaffa elektricitet. De olika platserna att bygga vindkraftverk på nu är förstås till havs och på land.

Betydelsen för samhällets utveckling


Om det inte var för det faktum att vindkraftverk producerar så lite energi, skulle det verkligen vara en framtid i denna. Men just nu skulle det behövas 2500 vindkraftverk för att ersätta 1 kärnkraftverk. Detta mäts förstås upp av att vindkraftverk är oändlig och kärnkraftverk är inte det. Dessutom är vindkraft mer miljövänlig än kärnkraften, eller vilken annan av de nuvarande energiförskaffningarna.



Egna åsikter

Enligt min åsikt borde vi människor satsa på vindkraft, eller de oändliga energikällorna i största allmänhet. De är miljövänligare och känns helt enkelt bättre. Att vindkraftverk der fula ut är ingen anledning till att inte bygga dem. När väl uranen, kolet och oljan tar slut, var kommer vi stå om vi inte har förbättrat de förnybara kraftkällorna. Energikris, kaos, inget bra i varje fall. Om vi däremot förbättrar de förnybara kraftkällornas olika kraftverk, har vi verkligen en chans. Det finns säkert många sett att förbättra kraftverken. Det är ett faktum att vindkraftverk t.ex. fungerar bättre till havs och på hög höjd. Jag är säker på att man kan utnyttja detta. Det finns flera småöar som är blåsiga i många land. Danmark har ju Bornholm… Min poäng är, vi kan förbättra utsikten för våra ofödda barn och barnbarn o.s.v. , genom att koncentrera oss på de mer miljövän...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vindkraften

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-26]   Vindkraften
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8680 [2024-04-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×