William Harvey

9040 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
William Harvey var en läkare i England som levde 1578-1657. Han var väldigt fascinerad av blodet i människokroppen för på den tiden visste man inte att blodet rann runt i kroppen, man trodde att det var en stillastående vätska. En dag år 1628 satt Harvey och läste en text som en annan forskare skrivit. Den forskaren hade skurit i ett dött djur och hittat spärrar inuti blodådrorna. Dom verkade vara till för att blodet bara skulle kunna rinna åt ett håll. Vadå rinna? tänkte Harvey. Alla vet väl att blodet inte rinner, i alla fall alla som öppnat blodådrorna på en död.

Han gick ut och fångade några kaniner. Han tyckte lite synd om dom men han måste bara undersöka hur blodomloppet funkar på någon som inte vart död i flera dagar. Han skär upp kaninen och blodet fullkomligt forsar fram. Det verkar som om det kommer ifrån hjärtat, men vart tar det vägen? Det kan väl inte gå runt i kroppen, att det kommer tillbaka till hjärtat? Han måste hitta ett nytt djur. Han fångar en snok och skär ett litet snitt i huden på den. Inte så att snoken dör utan bara så han kan komma åt att se hjärtat. Han testar att klämma åt lite kring ett blodkärl till höger om hjärtat och då stockar sej blodet mellan stället där han klämmer åt och hjärtat. Alltså måste blodet vara på väg ifrån hjärtat. Han testar att klämma åt en åder på vänstra sidan och då stockar det sej på andra sidan av hans fingrar. Alltså måste blodet gå runt i kroppen.

Han skriver en bok om det han nyss upptäckt men folk som läser den tycker mest att han är tokig. Hur funkar det om man åderlåter folk? Då tar ju blodet slut för eller senare. Men efter ett tag vänjer sej forskarna vid Harveys idéer och vissa utvecklar hans tanke…

Jag skrev om William Harvey för att jag tycker att hans upptäckt var viktig för hade inte han kommit på det då hade den medicinska utvecklingen inte varit där den är idag och då hade vi antag...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: William Harvey

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   William Harvey
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5179 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×