Yoga

4050 visningar
uppladdat: 2009-05-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vad är Yoga?
Yoga är ett system där man genom fysiska ställningar, andningsövningar, avslappning samt koncentrations- och meditationstekniker skapar balans mellan kropp och själ. Vad vi vet kommer yoga ursprungligen från Indien och är minst 5000 år gammal. Ordet yoga är sanskrit och betyder förening/balans. Yoga syftar till att skapa balans mellan kropp och själ. Yoga är en teknik för fysiskt, mentalt och andligt växande.

Fakta
Yogiska mästare (rishis) sägs ha uppfunnit yoga genom att observera djurens rörelsemönster och härma dessa. Under meditation observerade de hur olika kroppsställningar påverkade kroppen och sinnet. Genom att försätta sig i ett förändrat medvetandetillstånd kunde de också observera kroppens hur kroppens energi (prana) flödade genom energikanaler (nadis) och bildade energicentra (chakran).

Yogans tidigaste rötter
Man kan datera yogans uppkomst till 3000 f. Kr. Under arkeologiska utgrävningar i norra Indien fann man resterna av två städer som hette Mohenjo Daro och Harappa. Mellan 5000 och 3000-talet f. Kr. hade det funnits ett stort rike i detta område. Man kallade detta rike för Indus-Saraswaticivilisationen efter floderna Indus och Saraswati. Genom modern teknisk utrustning har man kunnat belägga att floden Saraswati torkade ut på 3000-talet f. Kr.
Under denna period tillkom den äldsta delen av Vedaskrifterna som kallas för Rigveda. I Rigveda nämns både yoga och floden Saraswati och därmed har man kunnat belägga att yoga existerade vid denna tidpunkt. Teorin stärks också av att man under utgrävningarna i Mohenjo Daro och Harappa hittade stämplar med bilder på olika yogafigurer.

Yogans syfte och de viktiga skrifterna
Under den period i yogans historia som kallas för vedisk yoga användes yoga i första hand som en teknik att hålla sinnet koncentrerat medan man genomförde olika ritualer. Under den förklassiska perioden som sträcker sig från 1800-talet f.Kr. till 200-talet e. Kr tillkom Upanishaderna som är den viktigaste delen av Vedaskrifterna. Upanishadena ger uttryck för den världsbild som återfinns i Vedanta, det mest kända filosofiska systemet i Indien. Det finns fyra grundtankar i Upanishaderna; (1) själen (atman) är identisk med universum (brahman), (2) insikten om att allt är ett leder till frihet (moksha), människans tankar och handlingar bestämmer hennes framtida öde (karma), (4) om man inte når insikt kommer man att återfödas i enlighet med sin karma (reinkarnation). Yoga införlivades i Vedanta som en metod att nå insikt och en väg till frihet.

Tantrismens inflytande på yogan
Under den postklassiska perioden var det i första hand tantrismen som kom att påverka yogatraditionen. Enligt tantrismen finns det en gudomlig kraft (kundalini) i människan kropp som är oaktiverad. Det gjorde att den fysiska kroppen kom i fokus för de rituella övningarna, vilket var ett nytt fenomen i Indiens andliga historia. Tidigare generationers yogis mediterade i första hand för att de skulle kunna lämna kroppen och det världsliga livet bakom sig. Från tantrismen kommer användningen av repetitiva stavelser (mantras), meditationsbilder (yantras) och gester (muddras). Med inspiration från tantrismen grundades hathayoga. Syftet med hathayoga var att bemästra kroppen för att kunna väcka kundalinikraften.

Yoga Former

  • Tantra Yoga
  • Viryayoga
  • Yin Yoga
  • Yan Yoga
  • Iyengaryoga
  • Astanga Yoga
  • Jnani Yoga
  • Ashtangayoga
  • Power Yoga
  • Kundaliniyoga
  • Hathayoga
  • Anusarayoga
  • Krishnamacharya yoga
  • Yoga Ställningar
    Meditation är en resa i det inre. Det finns många olika sorters meditationer och det handlar om att gå in i sig själv och koppla bort intellektet. I början kan det uppfattas som väldigt svårt att meditera på grund av alla tankar som kommer och försöker få uppmärksamhet hela tiden. I yogan använder man sig av fokuseringstekniker som mantra, fokus, muddras och andning vilket gör det lättare att fokusera och gå in i sig själv.

    Meditation är en viktig del i yogan och i många yogastilar är den en självklar del i varje yogapass. Efter ett yogapass är det oftare lättare att meditera eftersom kroppen är mer avslappnad och sinnet har lugnats ner. I vissa traditioner sägs det att yoga är en förberedelse för meditation.

    Den mentala hygienen
    Precis som vi tar hand om vår fysiska hygien behöver vi sköta vår psykiska och mentala hygien. Enligt yogan innebär meditation att man rensar det undermedvetna. Meditationen renar dina tankar och du får möjlighet att gå vidare istället för att släpa på saker som håller dig tillbaka. När vi tar in meditationen som en daglig del i vårt liv kan vi möta vardagen och de situationer vi ställs inför med större lugn och harmoni.

    Olika meditationstekniker
    Det finns många olika sätt att meditera på och massor av meditationer som påverkar kroppen...

    ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

    Medlemskap krävs

    För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
    Kontot skapar du endast via facebook.

    Källor för arbetet

    Saknas

    Kommentera arbetet: Yoga

     
    Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
    Det verkar som att du glömde skriva något ×
    Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
    Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

    Kommentarer på arbetet

    Inga kommentarer än :(

    Källhänvisning

    Inactive member [2009-05-07]   Yoga
    Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58154 [2024-04-25]

    Rapportera det här arbetet

    Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
    Vad är problemet?



    Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
    Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
    Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
    Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
    Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
    Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×