Adolf Hitler och kriget

9 röster
6828 visningar
uppladdat: 2008-10-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hitlers barndom
Adolf Hitlers släkt var från början fattiga bönder från Waldviertel norr om Donau. Namnet Hitler kommer från Tjeckien.
Adolf Hitler föddes klockan halv sju på kvällen den 20 april 1889 i Gasthaus zum Pommern som var ett litet värdshus i Braunau, nära den tyska gränsen. När Hitler föddes var hans pappa, Alois över femtio år gammal och hans mamma var under trettio. Alla påståenden om att Hitlers familj hade varit fattiga är helt fel för vid 58 års ålder gick Alois i pension och fick en bra pension så det räckte till. Fastän han var född i Österrike ansåg han sig själv lika tysk som de som bodde i Tyskland.

Hitlers far hette Alois och hans mor hette Klara. Klara var dotter till Alois kusin och hon var även före detta hemhjälp till Alois och när hon var liten hade hon till och med varit fosterbarn hos Alois. Så de var tvungna att få biskopens tillstånd för att få gifta sig. Hitlers far hade varit gift tre gånger och hade haft sju barn. Dock bara en syster till Hitler och två halvsyskon var vid liv. De två tidigare fruarna hade dött: Den första var sjuklig och den andra dog i tuberkulos.
Ingen vet egentligen vem som var far till Alois, kanske en jude, men det finns inga bevis varken för eller mot påståendet.

Alois var en mycket sträng pappa som krävde att hela familjen skulle lyda honom. Hitler, Klara och hunden blev piskade med den så kallade flodhästpiskan. Hitler blev misshandlad dagligen genom hela sin barndom. När Alois kallade på honom visslade han på honom som om han vore en hund. Och han var tvungen att kalla honom för ”Herr fader” och Klara fick tilltala sin man med ”Onkel Alois”.

När Hitler var elva år läste han en bok om att de verkligt tappra kunde stå emot smärta utan att ens blinka. Då beslöt han sig för att aldrig mer gråta när han fick spöstraff av sin pappa.

Han gjorde många försök för att rymma undan från sin far. En gång byggde han tillsammans med tre kamrater en flotte som han skulle flyta ner längs floden på för att rädda sig ifrån sin fars våld. Men han misslyckades, när hans far fick tag på honom fick han så mycket stryk att han var nära att dö.

Alois gick ofta på krogen och söp sig full och det var Adolf som fick hämta hem honom och då fick han mer straff för att han tog honom därifrån.
Hitlers moster bodde hos familjen under hela hans uppväxt. Mostern var psykiskt sjuk så man skulle kunna tro att han fick influenser från henne
Alois ville att han son skulle välja samma yrkesbana som han själv och bli ämbetsman. Men Hitler själv drömde om att bli konstnär.

I skolan fanns det en historia lärare som lärde eleverna att Tyskland och tyskarna var mycket bättre än andra länder och folk, att tyskarna var den överlägsna ”rasen”. Hitler såg upp till denne man och beundrade honom. Här såddes fröet till Hitlers rent utsagt ondska.

Hitler hatade sin pappa så mycket att han bestämde sig för att inte lära sig någonting så att han inte skulle kunna bli ämbetsman. Han fick så urusla betyg att han tvingades sluta och det firade han med att skaffa sprit och söp sig riktigt full. Men dagen efter var han så bakfull så han lovade sig själv att aldrig dricka eller röka i hela sitt liv. Och det gjorde han aldrig heller, han varken drack, rökte eller åt kött.
Drömmar och dagdriveri
Alois dog när Hitler var 13 år. Då flyttade han med sin mor till staden Linz. Där bodde han hos modern som fick försörja hela familjen på sin pension. På dagarna vandrade han omkring i staden med sitt skissblock under armen. Han tänkte troligtvis inte ens på att hjälpa sin mor med försörjningen.

Han hatade kejsaren, de som styrde och de som inte tillhörde den germanska rasen (de flesta som bor i Tyskland, Österrike och Skandinavien tillhör denna ras. De som kom från Ungern, Ryssland, Tjeckoslovakien, judar och negrer ansågs vara sämre än germanerna).

När Hitler var 18 år flyttade han till Wien. Där lämnade han in en teckning till konstakademin. Men han kom inte in och detta hämtade han nog sig aldrig ordentligt från. Rektorn sa att han saknade anlag för konst.

Året därpå dog hans mor i cancer. Han åkte tillbaka till Linz för att medverka på sin mors begravning. Han återvände kort efter till Wien med en stor skillnad nu måste han stå för sin egen försörjning, som bestod av tillfälliga jobb som snöskottning, vedhuggning och bära väskor utanför stationen. Hans kläder var trasiga och smutsiga. Han bodde i ett smutsigt kallt gammalt ruckel och fick mat i ett folkkök för fattiga. Han sålde en liten teckning eller en tavla ibland för att dryga ut kassan en smula.

Han var mycket intresserad av politik och han hatade socialdemokraterna för att de ansåg att alla ska behandlas lika.

Eftersom han inte hade så mycket för sig läste han mycket böcker och grubblade. Böckerna kunde handla om allt ifrån: del gamla Rom, de österländska religionerna, yoga, ockultism, hypnotism till astrologi och protestantism och mycket annat. När han satt och läste dessa böcker gick tyvärr många felaktiga slutsatser i huvudet på honom.

• Han lärde sig att förhärliga krig och erövringar
• Det bästa människor kunde göra var att gå ut i krig och erövra främmande länder och folk.
• Fred var farligt för mänskligheten. Fred fördärvade människor och gjorde de svaga.
• Tyskarna var överlägsna andra folk. Tyskarna var ”herrefolket”, andra folkslag kunde bara var slavar för dem.
• Ett politiskt parti som hade något att säga till om skulle locka miljontals människor. Det måste behärska konsten att göra propaganda. Det politiska partiet skulle täppa till munnen eller till och med mörda alla politiska motståndare. Man var tvungen att kunna få folkmassorna dit man ville.
• Judarna var fruktansvärda och han hatade de väldigt mycket.

Han var intresserad av det stortyska Nationalistpartiet. De ville att tyskarna skulle ha makt över alla andra folkslag. De hatade också liksom Adolf socialdemokrater, kommunister och judar.

Hitler höll tal till folket i folkköken, i rucklen där han bodde och i gathörnen. Några år senare var han en stor talare och snart skulle han få hela tyska folket att lyda varje ord han sa.
Hitler var en skicklig talare med demagogisk rutin och han hade en enastående förmåga att piska upp en näst intill hysterisk stämning under sina synnerligen välregisserade tal. Många tyskar beskriver det som att de blev "trollbundna" av att höra hans politiska tal.
Han gav judarna skulden för allt som var fel. Han lade skulden på juden i allt som han inte tyckte om, moderniseringen i konst och musik, pornografi och prostitution. Med denna bakgrund så var Hitler intresserad av alla partier som delade hans åsikt i denna fråga.

Ett nytt liv
Han flyttade till München när han var 24 år. Han hade inga vänner, inget arbete och ingen familj. Vissa uppgifter tyder på att han hade lika mycket pengar som en medelinkomsttagare i stan.

1914 bröt första världskriget ut och Hitler var nu 25 år. Eftersom han inte hade något jobb blev han glad över kriget. För det skulle ge honom en uppgift, han skulle bli soldat. Alla soldater ville givetvis att kriget skulle at slut men han gillade att strida för sitt älskade land. Det gav honom ett nytt liv och en ny uppgift. Kriget varade i fyra år, det slutade i november 1918. Hitler fick utmärkelser för tapperhet två gånger.

Han hade blivit skadad två gånger under kriget. Första gången fick han en kula i benet och andra gången blev han tillfälligt blind av stridsgas och lades in på ett krigslasarett.

Alla blev överlyckliga över krigets slut men Hitler började gråta, hans kära Tyskland hade förlorat.

Vid 30-års ålder bestämde han sig för att satsa på politiken. Men det far inte lätt för en man som aldrig haft något arbete och saknade betyg. Han hade varit soldat och det var allt.

Så han reste till München för att förverkliga sina drömmar. Det rådde politiskt kaos i det oroliga München och det gav honom massor av möjligheter.

I början fick han hjälp av armén, de gjorde han till deras politiska agent. Han skulle spionera på politiska partier som tyska generalerna misstänkte. Hitler tyckte att arbetet passade honom utmärkt.

En dag fick Hitler order om att undersöka en liten politisk grupp –Tyska Arbetarpartiet. Han hittade ungefär 25 personer samlade i ett rum, en man steg upp och talade. Hitler delade inte hans åsikter. Han blev upprörd, reste sig från sin stol och fångade åhörarna med ett livfullt tal.

Några dagar senare var han med i partiets styrelse. Detta var början till det Nationalsocialistiska Tyska Arbetarpartiet som förkortades Nazistpartiet. Hitler visade sig vara en utmärkt organisatör, en slug propagandamakare och han blev en perfekt talare. Hitler la ner hela sin energi på partiet. Han ökade snabbt antalet på partiets möten.

I februari 1920 var han redo att arrangera sitt första massmöte med mer än 2000 deltagare. Han lämnade sin anställning som spion men fortsatte att hålla kontakten med armén eftersom han behövde deras stöd.

Han organiserade en stormavdelning som störde de politiska motståndarnas möten och misshandlade dem och till och med ibland dödades deras ledare. Denna stormavdelning kallades SA - Stormtrupperna. De bar bruna skjortor.

Sommaren 1920 gav Hitler Nazistpartiet en flagga för att de skulle kännas igen vart de än kom. Fanan skulle vara röd och ha en vit cirkel i mitten och i den vita cirkeln skulle det sitta ett svart hakkors. Han införde också ett nytt sätt at hälsa: Nazisten skulle sträcka ut sin högra hand framåt och lite uppåt med handflatan ner och skrika ”Heil Hitler”. Det var ett plus om man kunde få sina ögon runda som på en torsk.

1921 lyckades Hitler göra sig till absolut diktator inom partiet med hjälp av sin smarthet och talarkonst. Han ändrade partiets namn från Tyska Arbetarpartiet till Nationalsocialistiska Tyska Arbetarpartiet. Alla som var med i partiet kallades nazister. Han tog sig titeln ”Fuhrer”, som betyder ledare.

Ölkällarkuppen
Hitler började nu bli otålig. Han frestade de lagliga myndigheternas tålamod till det yttersta. Den bayerska delstatens regering ville inte låta sig påverkas av hans åsikter, men Hitler var envis.

Inflationen i Tyskland gjorde snart att man fick betala miljarder mark för en ask tändstickor. Nöd och oro spred sig bland det tyska folket. Hitler ansåg att han var tvungen att utnyttja tillfället. För det första ville han skilja Bayern från resten av riket. Därefter skulle riksregeringen störtas genom en marsch mot Berlin.

På kvällen den 8 november 1923 gjorde han försöket. Hitler tog kommandot vid ett politiskt möte i Burgenbraukeller, en stor ölhall i München. Han riktade revolvern mot den bayerska stadschefen och chefen för statens militärstyrkor, Gustav von Kahr och tvingade honom att ansluta sig till kuppen.

Nästa morgon marscherade nazisterna till Marienplatz i Münchens centrum med Adolf Hitler och Ludendorff(en av första världskrigets nationella hjältar) i spetsen. De sen beryktade nazisterna Wilhelm Frick(inrikesminister), Alfred Rosenberg(Nationalsocialismens &r...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Finska_vinterkriget http://sv.wikipedia.org/wiki/Andra_v%C3%A4rldskriget http://sv.wikipedia.org/wiki/Adolf_hitler http://sv.wikipedia.org/wiki/Sovjetunionen http://susning.nu/Adolf_Hitler http://susning.nu/Andra_v%e4rldskriget http://susning.nu/F%f6rintelsen http://sv.wikipedia.org/wiki/Kristallnatten http://sv.wikipedia.org/wiki/Nazityskland http://sv.wikipedia.org/wiki/Versaillesf%C3%B6rdraget http://sv.wikipedia.org/wiki/Oskar_von_Hindenburg http://web.comhem.se/~u13115096/Ideologierna/Filosofer/hitler.html http://www.sub.su.se/forint/thit1.htm

Kommentera arbetet: Adolf Hitler och kriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-10-05]   Adolf Hitler och kriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10135 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×