Predikanten av camilla Läckberg

4 röster
13069 visningar
uppladdat: 2008-10-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Predikanten

av Camilla Läckberg

Inledning

Jag har läst en kriminalroman av Camilla Läckberg. Boken heter Predikanten och är hennes andra kriminalroman. Boken berättas i tredje person och utspelas under sommaren i västkuststaden Fjällbacka år 2003 men även med tillbakablickar från sommaren 1979.

Handling

I boken får man följa många karaktärer. Bl.a. en liten pojke som en tidig sommarmorgon år 2003 hittar en död kvinna vid Kungsklyftan i Fjällbacka och en annan person som under sommaren 1979 blir inlåst. Man får även följa polisen Patrik, hans sambo Erica, familjen Hult m.m. Patrik och hans kollegor på Tanumshede polisstation kallas till Kungsklyftan för att undersöka mordplatsen. När kriminalteknikerna ska lyfta bort kroppen hittas även två skelett under kroppen. Skeletten kommer från två unga kvinnor som försvann från Fjällbacka i slutet av 1970-talet. Alla tre offer har fått liknande skador, armar, ben och fingrar brutna.   Patrik som nu blivit huvudansvarig för mordutredningen börjar tillsammans med de andra polismännen att undra om det är samma mördare som för 25 år sedan. Har han nu dykt upp igen för att mörda ännu ett offer eller är det bara en annan person som inspirerats av de tidigare morden. Under mordutredningen dyker predikantfamiljen Hults namn upp med jämna mellanrum och Patrik tvingas att söka långt tillbaka i tiden för att få svar på sina frågor, samtidigt som ännu en ung kvinna försvinner från Fjällbacka.

Karaktärer

  • Patrik Hedström
  • Patrik är en vänlig polis och huvudansvarig för utredning om mordet i Kungsklyftan. Han har en sambo som heter Erica Falck som är gravid i åttonde månaden och även författare.

  • Solveig Hult
  • Solveig har varit gift med Gabriel Hult men gifte sedan om sig med Gabriels bror Johannes Hult och fick två barn, Johan och Robert. Som ung var Solveig väldigt vacker men efter att hennes man tog livet av sig så har hon mest suttit inne och sorterat gamla bilder i album, vilket har gjort henne tjock och gammal.

  • Johannes Hult
  • Johannes hängde sig strax efter att ha blivit anklagad för försvinnandet av de två unga kvinnor som försvunnit sommaren år 1979. Ända sedan han tog livet av sig har Solveig anklagat Gabriel för Johannes död. Gabriel hade nämligen sagt till polisen att han sett Johannes i sin bil med en av de försvunna kvinnorna samma natt då hon försvann.

    Citat ur boken

    "Han stannade till för ett ögonblick och tittade vördnadsfullt in i den branta skrevan mitt i berget. Det var två meter mellan bergssidorna som tornade upp sig ett tiotal meter mot himlen där sommarsolen precis hade börjat klättra. Tre stora stenblock hade evigt blivit hängande mitt i bergsklyftan och utgjorde en imponerande syn. Platsen hade en magisk dragningskraft på en sexåring och det faktum att kungsklyftan var förbjuden mark gjorde den inte mindre lockande."

    När man läser denna text så får nog alla upp en egen bild i huvudet. Det gjorde i alla fall jag. Man kan även känna nyfikenheten som lockas fram inom den lille pojken och hur spännande allting gör det när han egentligen inte får vara där han just befinner sig.

    "Livet sipprade sakta ur henne och hon fick en bild av hur det rann ner i jorden under henne och gav liv till organismerna nedanför. Maskar och larver som girigt sög i sig av hennes livsenergi. När den sista kraften rann ur henne tänkte hon på att hon aldrig skulle få en chans att be om ursäkt för att hon varit så omöjlig de sista veckorna. Hon hoppades de förstod ändå".

    Den här texten i boken gör att man verkligen själv känner vad flickan upplever. Precis som att hela livet bara försvinner sakta, bit för bit ner i jorden. Man kan känna hennes klump i magen som drar ihop sig när hon tänker på sina föräldrar, om hur ledsen hon är för hur hon varit mot dem den senaste tiden och hur mycket en tonåring som hon nu gått miste om i livet.

    "Hon kände på underlaget som hon låg på och fick tag på en näve sandaktig jord, som hon silade mellan fingrarna. Den luktade starkt av mylla, en sötaktig kväljande doft, och hon fick en känsla av att befinna sig under jord. Paniken slog till. Känslan var klaustrofobisk. Utan att veta hur stort utrymmet var fick hon ändå bilden av väggar som sakta närmade sig henne, inneslöt henne. Hon krafsade på halsen när det kändes som om luften höll på att ta slut, men tvingade sig sedan att ta några lugna, djupa andetag för att lägga band på paniken."

    Den här texten beskriver paniken hos flickan som nyss vaknat upp och inte har någon aning om vart hon befinner sig. Jag tycker att texten är väldigt exakt vilket gör att man verkligen får upp en egen bild av hur rummet kan se ut eller kännas. Man känner automatiskt flickans rädsla och hennes panik som börjar närma sig när hon börjar förstå att hon är instängd.

    Förståelse & medmänsklighet

    Johan visar förståelse och medmänsklighet när han hjälper sin mor att plocka upp hennes älskade bilder som Robert kastat ut över hela golvet.

    Personerna som försöker att hjälpa till när de fått reda på att en flicka försvunnit visar förståelse och medmänsklighet.

    Budskap

    Jag tror att författarens budskap med boken är att berätta om hur styrd man kan bli av saker som man tidigare tagit mycket intryck av och om hur missförstånd kan få hemska konsekvenser.

    Bedömning & egna funderingar

    Boken har väldigt många karaktärer och inte någon speciell huvudperson vilket gjorde att det blev riktigt svårt att komma in i boken och. Eftersom att det här var första gången jag läste en bok av Camilla Läckberg så blev det väldigt svårt i början att förstå vem som var vem med så många namn och olika synvinklar ur okända människors perspektiv. För att jag skulle komma in i boken och förstå vad jag läste om blev jag tvungen att göra en slags rollskiss där jag skrev ner alla namn som dök upp och de fakta jag fick om de olika rollerna. När jag hade gjort det så blev det e...

    ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

    Medlemskap krävs

    För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
    Kontot skapar du endast via facebook.

    Källor för arbetet

    Boken: Predikanten av Camilla Läckberg

    Kommentera arbetet: Predikanten av camilla Läckberg

     
    Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
    Det verkar som att du glömde skriva något ×
    Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
    Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

    Kommentarer på arbetet

    Inga kommentarer än :(

    Källhänvisning

    Inactive member [2008-10-06]   Predikanten av camilla Läckberg
    Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10137 [2024-05-18]

    Rapportera det här arbetet

    Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
    Vad är problemet?



    Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
    Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
    Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
    Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
    Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
    Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×