Det klassiska Persien och den moderna Iran

13 röster
23084 visningar
uppladdat: 2008-10-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Det klassiska Persien och den moderna Iran

Historia: Persiska riket var ett av forntidens stora och mäktiga riken. Riket var som störst kring 500f.kr. Riket spred ut sig till södra Ryssland, Kaukasus, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Afghanistan, Pakistan, Irak, Jordanien, Syrien, Libanon, Israel, Egypten, norra delen av Arabiska halvön, Turkiet, norra delen av Grekland samt Makedonien. Grekerna kallade Persien för "Persis" vilket utvecklades senare till Persien och Perser, framtill namnbytet till Iran den 21 mars 1935 av Irans dåvarande kung Reza Shah Pahlavi. Kungen tyckte inte om namnet Persien eftersom den hade valts ut av Européer, därför bytte han ut namnet till Iran som betyder Ariernas land. Arierna är de grupp människor som vandrade in i Iran, Armenien, Afghanistan och norra Indien.

Storkungarna: Men det Persiska riket hade inte skapats utan tre stycken storkungar, den första var Kyros II. Han var den första som grundade det Persiska riket. Han erövrade större delen av sydvästra Asien och stora delar av Centralasien, från Egypten och Hellesponten i väster till floden Indus i öster. Han hade skapat det största rike världen hittills hade skådat. Kyros friade alla judarna från Babylon och skapade rättvisa regler. År 1879 hittade man Kyros cylinder i Babylon. Den Persiska storkonungen lät inskriva information om sin härstamning, sina segrar och grundläggande regler för sitt rike. Bland annat hävdar han att undersåtarna ska ha frihet att själva välja yrke och religion, och han bannlyste slaveri och förtryck. I cylindern står också det första exemplaret av de mänskliga rättigheterna. Delar av texten finns ingraverad över ingången till FN-högkvarteret. Han härskade över det nya imperiumet från 559.f.kr. till sin död 530 f.kr.

Den andra storkungen hette Darius, han var Kyros son. Han var kungen över Persien från 522 f.Kr. till 485 f.Kr. Han gjorde sig mest känd för att ha utvidgat det fornpersiska riket och gjort det som störst under alla år. Det har också varit många byggprojekt under styre av Darius, den största är byggandet av den nya huvudstaden Persepolis.Persiens huvudstad hette Parsa mer känt som Persepolis. Byggandet av staden påbörjades 521 f.Kr. Staden skulle ha 60m höga och trettiotre meter tjocka väggar. Byggandet av Persepolis bedrevs under mer än två århundraden, ända tills Perserriket erövrades och staden delvis förstördes av Alexander den store år 331 f.Kr.

Den tredje kungen hette Xerxes som var son till Darius. Efter att ha erövrat Egypten tog Xerxes upp sin faders krigsplaner mot Grekland. Efter tre års förberedelser bröt Xerxes upp år 480 f.Kr. med en stor armé. Han lyckades och flera städer brändes ned bland annat Akropolis. Men efter segern kom förlusterna som krossade Xerxes förhoppningar. Han var kung över Persien från 485f.kr. till 465f.kr.

Persiens fall: Persiens siste konung Darius III besegrades av Alexander den Store. Alexander vandrade iväg mot Persien med en arme på 35 000 grekiska och makedoniska män. Vid Troja möttes de av den persiska armen, som bestod av 40 000 män, Grekland vann detta krig. De fortsatte vidare och vid Issus mötte de självaste Darius III, Persiens kung, och hans armé. Darius insåg att de skulle förlora kriget och flydde därifrån. Detta förvirrade perserna som gjorde det ganska lätt för Alexander att besegra dem. Vid slaget vid Gaugamela kom Darius med sin nya arme och ville försöka på nytt om att besegra Alexander. Han lyckades inte heller denna gång, vilket ledde till att han återigen flydde sin väg. Han hittades i bergen av sina egna generaler som mördade honom, på grund av sin opålitlighet och sitt svikande sätt mot Persien. Alexander tog sedan god hand om Darius familj. Alexander härskade nu över hela det persiska riket och ville att perserna tillsammans med greker och makedonier skulle börja samarbeta. För att få sin vilja igenom gifte han bort sina män med persiska kvinnor. Han tog väl hand om perserna och lät dem till och med få militär makedonsk träning. Detta blev en irritation bland makedonierna.

Språk: I den forntida Persien pratade man fornpersiska som senare utvecklades till medelpersiska och nypersiska. Fornpersiska skrev från vänster till höger( nypersiska skriv från höger till vänster). Och innehöll 36bokstäver.

Konst: Den persiska konsten skapades i det persiska riket mellan omkring 550f.kr. och 331f.kr. Miniatyr, är en av de mest berömda formerna av persisk konst. Man ritade det på en segelduk. Det är som en sorts synlig poesi. Konstnären framkallar värme, lugn och passion genom exakta linjer och kurvor. Konsten är väldigt detaljfull. Miniatyr målningar förekommer både som vanliga målningar på duk men kanske främst som utsmyckningar till böcker, keramik, mattor och annan typ av hantverk. Den persiska konsten är väldigt detaljfull.

Analys

Skillnader och gemensamheter mellan Persien och Iran: Om man nämner landet Iran nuförtiden är det ett väldigt känsligt ämne. Folk tänker på atombomber och om konflikten mellan Iran och USA.  Men under det persiska rikets tid tänkte man på att Persien var ett mäktigt och stort land med stora kungar och vackra målningar, dessutom var namnet annorlunda. Men allting förändrades år 1979 då den Iranska revolutionen kom. Innan dess firade man fester som man också firade vid Kyros tid. Då klädde man ut sig som vid den tiden och man åkte med hästar upp till staden Shiraz för att Persepolis låg nära där. Man firade Nowrooz vid Kyros tid och det gör man fortfarande. Men enda sedan revolutionen kom har allting förändrats i Iran. Man måste ha slöja på sig nuförtiden. Före revolutionen levde kvinnor och män alltmer sida vid sida, och levnadsförhållandena för kvinnorna var goda i jämförelse med dagens. Idag är gator, torg och motorvägar prydda med affischer och målningar av nuvarande och före detta muslimska präster. Polisen har den största makten, vilket tydligt syns på gatorna. De kan t.ex. säga till en kvinna om hon går för lättklädd. Då hade Persien eller Iran innan revolutionen en bra relation med omvärlden men enda sedan 1979 har det blivit värre. De flesta länder håller sina affärer med Iran i tysthet. Därför ses Iran idag genom media som ett isolerat land med dåliga relationer till omvärlden. Lagarna är mer bundna till religionen. Vid det persiska rikets tid fanns inte Islam ännu.

Positiva och negativa saker med Persien och Iran: Då fanns inte stora religioner som Islam eller Kristendomen, men det fanns kungar som bildade sina egna lagar och regler. En religion kan vara både bra och dåligt men en stor anledning varför det kan vara bra är att det finns religionsfrihet. Jag har nämnt tidigare att kungen Kyros hade...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Iran http://sv.wikipedia.org/wiki/Persiska_riket http://sv.wikipedia.org/wiki/Persisk_konst http://sv.wikipedia.org/wiki/Alexander_den_store

Kommentera arbetet: Det klassiska Persien och den moderna Iran

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-11-29

    Bra jobbat! ;)

  • Inactive member 2009-05-28

    kommentera sig själv?? ;) Bra fördjupning! ;)

Källhänvisning

Inactive member [2008-10-13]   Det klassiska Persien och den moderna Iran
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10146 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×