Min praouppsats

4 röster
6206 visningar
uppladdat: 2008-10-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Min praouppsats

Jag skall presentera det arbete som jag utförde under min prao tid på ICA Kvantum i Hörby. Jag ska berätta lite om ICA och vad jag gjorde där, jag ska dessutom berätta om vad jag tyckte.

Historik: 1938 bildades ICA AB utifrån Hakon Swensons idé med hjälp av de fyra inköpscentralerna Hakonbolaget, Svenska varor el. Speceristernas varuinköp, Elbolaget och Nordsvenska Köpmannaaktiebolaget. Från början hade man tänkt sig namnet "Sica" (S stod för svenska) för företaget, men det gick inte. År 1940 bildades ICA förbundet, det är ICA handlarnas medlemsorganisation. Från början hade förbundet ingen äganderätt men mellan 1972 och 2000 var ICA förbundet den största ägaren i ICA. Det är fortfarande en av företagets huvudägare. År 1945 startades ICA förlaget som gjorde ICA-tidningen därefter följdes det av den 4-sidiga gratistidningen, ICA kuriren. Idag är ICA kuriren Sveriges största veckotidning med 400 000 prenumeranter. År 1964 enades de fyra inköpscentralerna om en ICA-symbol, som är dagens ICA märke. Idag är märket ett av Sveriges mest kända och uppskattade varumärke. År 1966 blev ICA marknadsledande och framgången under 60-, 70, och 80 talet berodde bland annat på nya bostadsområden där ICA kunde stadga sina butiker. Dessutom skickade ICA för första gången ut annonsblad med extrapriser, som bidrog till att allt fler handlade på ICA. År 1990 lanserades ICA kundkort i hela landet, under år 1990 fanns också 2, 3miljoner ICA kundkort i 1,7 miljoner hushåll. ICA kundkort utvecklades senare till ICA bank. ICA har egna märkesvaror som tillexempel ICA, I love eco, Skona, Deco och Euroshopper.  Företaget har också flera olika affärer som ICA supermarket, ICA närbutik, Maxi ICA stormarknad och ICA Kvantum.

ICA kvantum i Hörby: ICA kvantum är butiken med fokus på mat. I med att det är en Kvantumbutik så lägger man de stora färskvaru avdelningarna tidigt i butiken sedan finns mejeriavdelningen längst bak i butiken för att det ska vara nära lagret. Kassorna ser man precis när man kommer in. Det finns 125 Kvantumbutiker i Sverige. 1993 öppnades ICA Kvantum i Hörby av Tomas Paulsson. Idag finns det omkring 40 anställda, 15 killar och 25 tjejer, mellan 18-65 årsåldern. Det finns olika yrkeskategorier som styckning, catering, butiksanställda, varuplockning och kassan. För att bli anställd har de några anställningkrav. Den första är att man inte får ha några piercningar eller några synliga tatueringar. Man måste vara hel och ren och vara villig att jobba. Desto mer erfarenhet man har desto lättare blir det. ICA i Hörby håller på med en hemsida men de kommer inte att bli klara på länge. Om man vill bli duktig i de olika yrkena så finns de utbildning och kurser. Tillexempel till frukt och grönt, styckning, Bröd och butiksledarutbildning. Lönen sätts genom avtalsdelningar (facket). Framtidsutsikterna för ICA är goda, de ska bygga om ingångsdelen och pantrummet, och kassorna ska förändras.

Praoveckan:

Min första dag på ICA var lite förvirrande men jag lärde mig rätt så snabbt. Jag praoa där med min kompis Maria så det var lite lättare för oss, tillexempel om någon av oss inte förstod vad vi skulle göra var det bara att fråga den andra. Jag började kl.09.00 och slutade vid 15.30. När vi kom fram till ICA väntade vi tills någon kom och öppnade dörren för oss. Den anställde visade oss var omklädningsrummet fanns, så vi gick in dit och valde en skjorta där det stod ICA kvantum på. Sedan gick vi till "Blomstergården". Det är blomsteravdelningen, där fick vi jobba mest. Vi hälsade på våra praohandledare och började jobba. Vi fick vattna blommor och vi tyckte att det verkade lätt men sedan när vi var klara såg vi att vi hade råkat spilla för mycket vatten på marken, eller enligt vår praohandledare "skapat en swimmingpool". Annars fick vi packa upp blomvaror, slänga papp, plast eller hårdplast, dammsuga, tvätta hyllor, byta dukar på blomborden, hämta blomjord, göra skyltar och vi fick sätta prislappar på olika varor. Det höll på så den första veckan. Den andra veckan fick vi jobba på lite andra ställen för att de hade fått nya varor och de behövde all hjälp de kunde få. Där fick vi mest packa upp andra varor och städa, vi fick också hälla ut läsk o panta dem och det gick inte så bra för att de var skakade. Under den veckan råkade vi skära i sönder två saltpåsar, tappa en olivburk och välta ner ägg, så den veckan blev väldigt lyckad. Vi fick vars en kniv och vagnar för att hämta varor med. Vi fick också hämta en truck för att lyfta tunga saker. Först var den svår att hantera men efter ett tag lärde vi oss en lätt teknik av vår praohandledare som gjorde det mycket lättare. De två första dagarna på andra veckan var våra praohandledare i Holland för de skulle beställa nya blommor så vi fick sluta lite tidigare dem dagarna. Vid blomstergården var det väldigt lugn och bra stämning, men sedan när man kom till lagret var det väldigt mycket ljud för alla maskiner. Efter att man hade jobbat lite så fick vi gå och äta frukost. De hade ett fika rum där de hade lagt ut en buffé. Det var bra stämning i rummet och man njöt verkligen av att äta frukost. Senare fick vi fortsätta jobba och efteråt gick vi till skolan för att äta lunch. Ibland blev vi trötta på skollunchen så vi gick till Z-grillen eller till Preem istället. Sedan jobbade vi mer och till slut fick vi gå hem. På fredagarna var det jobbigast eftersom det var dagen innan helg och det blev fullt på ICA. Därför hade vi mycket att göra och vi slutade sent. Sista dagen vi var på ICA var det väldigt jobbigt. Eftersom det var en fredag och för att det var vår sista dag ville de köra lite hårt med oss men det hårda arbetet lönade sig till slut, för vi fick massor av choklad, gelé hjärtan och godis.

Egna funderingar:

Det var kul att jobba på ICA men efter den första veckan blev man helt utmattad. Jag hade inte velat ha detta som framtidsjobb för jag tycker inte det är värt det. Man fick inte göra några annorlunda saker det var oftast samma sak varje dag. De första dagarna när jag vaknade på morgonen tänkte jag direkt att det ska vara kul att praoa på ICA men efter bara några dagar ändrade jag inställning. Om man tänker så efter bara några dagar undrar jag hur det känns efter 25 år som en av de anställda hade jobbat i.När jag kom hem efteråt var jag helt slut och jag ville lägga mig direkt. En av våra praohandledare var jobbig och skällde ut oss ofta. Vi gjorde många misstag men hon tänkte inte på att vi var praoelever utan hon behandlade oss som riktiga anställda. Men allt var inte dåligt, det fanns bra stunder också. Personalen var som en enda stor familj, man lärde känna dem snabbt och nästan alla var trevliga. Speciellt vår andra praohandledare. Hon berättade om sig själv och hur det var i Holland och visade oss bilder på några blommor de hade köpt i Holland.

Att företaget finns för de anställda betyder mest att de har fast inkomst. Om ICA inte hade funnits hade det nog öppnats fler små affärer. Det hade varit bättre kvalité för då hade det varit en affär för tillexempel kött och en affär för blommor, etc. Och då hade de koncentrerat sig mer på den saken. År 2007 hade de visat sig att I...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.ica.se/FrontServlet?s=om_ica&state=start_2005 http://sv.wikipedia.org/wiki/ICA

Kommentera arbetet: Min praouppsats

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-10-13]   Min praouppsats
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10147 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×