Avverkgningens påverkan på organismer

1 röster
6658 visningar
uppladdat: 2008-10-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Syftet med undersökningen är att bedöma hur reglerad avverkning kan påverka artrikedomen.

På lång sikt ökar artrikedomen genom artbildning, den minskar genom utdöd. På kort sikt ökar artrikedomen genom immigration, den minskar genom emmigration.

En nisch kan beskrivas som en arts sätt att leva. Nischen utgörs av alla de förhållanden som tillåter arten att leva, växa och fortplana sig. Varje art har sin egen fundamentala nisch, men istället talar man ofta om dess realiserade nisch. Den realiserade nischen avspeglar oftare verkligheten är den fundamentala nischen.    

I verkligheten "existerar" alltså sällan den fundamentala nischen. Istället tillkommer biotiska faktorer som leder till predation, konkurrens, samt mutualism; faktorer som påverkar populationers storlek. Konkurrens missgynnar alla parter som konkurrerar, medan mutualism gynnar båda parterna. Predation gynnar predatorn men missgynnar offret. Dessa förhållanden leder på sikt till ett naturligt urval, vilket gör att arter anpassar sig. Eftersom att några arter är bättre anpassade till ett visst habitat kommer dessa arter till slut att dominera habitatet om miljön inte förändras.

I ett habitat stöter vi ofta på organismer av olika arter som har liknande nischer, och som således utnyttjar samma resurser. Mellanartskonkurrens uppstår, liksom allmän konkurrens missgynnar detta båda parterna. Analogt med teorin att konkurrens påverkar populationsstorleken påverkar mellanartskonkurrens artrikedomen.   

Arterna som invandrar i en frilagd yta kan beskrivas i en progressiv skala. Vid vardera ände finner vi s.k. R-strateger samt K-strateger. R-strateger är lättspridda arter, genom att exempelvis ha kort generationstid och stor mängd avkomma invaderar de snabbt ett frilagt område. K-strateger har till motsatsen till R-strateger oftast liten avkomma, men med högre livsduglighet. 

I och med att arter invandrar i habitatet varefter blottläggningen har skett, kommer inte bara antalet arter att öka utan även konkurrensen. Antalet arter kommer så småningom nå ett klimaxstadium[1], varefter antalet arter stabiliseras.

Den ordning i vilken organismerna invandrar till ett frilagt område, det vill säga den gradvisa förändringen av artsammansättningen i det frilagda området, bildar en succession. Ett frilagt område innebär att resurser friläggs, exempelvis kan avverkningen av skog ge ljus åt andra växter. En tillbakagång i succession kan därför vara resultatet av friläggningen av en yta.

Störningar är de förändringar av all härkomst som leder till att successionen återgår till ett tidigare stadium, fallande träd, skogsbränder, är några exempel på störningar; störningar ger alltså samma effekt som friläggningen av ett område. "Om störningar inte är alltför omfattande och inte för ofta återkommande, så ökar artrikedomen"[2]. Det innebär att vissa arter kräver störningar, i den mån att de på detta vis får tillgång till de resurser de behöver för att överleva och fortplantta sig.

Miljön kring Hågadalenför karta över naturreservatet, se bilaga är ett naturreservat med många skilda naturtyper. "Naturskogsområdet kring Rödmossen ska till exempel lämnas att utvecklas fritt, medan ängs och hagmarkerna kräver en intensiv skötsel för att naturvärdena ska bevaras. Reservatet är därför indelat i olika delområden (zoner) beroende på skötseln. I zon 1 ska vegetationen få utvecklas helt fritt. I större delen av reservatet får dock ett normalt skogs och jordbruk bedrivas."[3]          

Hypotesen är: I det område där avverkning sker kommer artrikedomen att vara mycket högre än artrikedomen i det orörda området.

Metod

Två rutor, vardera cirka sex gånger sex meter stora mättes upp i ett skogsområde i Hågadalenför karta över naturreservatet, se bilaga. På den ena sker avverkning med jämna mellanrum, på den andra sker ingen som helst avverkning.  
   Art inventering genomfördes i båda rutorna med hjälp av diverser böcker se källor.

Resultat

Tabell över de arter som hittades i det avverkade området. Arter grupperade utifrån deras position i vegetationens horisontella skikt:

Avverkat

Bottenskikt

Sidnummer

Svenskt namn

Latinskt namn

98

Spärrkvastmossa

Oncophorus Wahlenbergii

112

Källklomossa

Cratoneurum Filicinum

116

Husmossa

Hylocomium Splendens

124

Bandmoss

Metzgeria furucata

Fältskikt

Sidnummer

Svenskt namn

Latinskt namn

150

Rödblära

Silene dioica

172

Vitsippa

Anemone nemorosa

174

Blåsippa

Hepatica nobilis

176

Smörblomma

Ranunculus auricomus

304

Smultron

Frafaria vesca

400

Skogsviol

Violaceae riviniana

460

Gullviva

Primula veris

662

Maskros

Taraxacum Vulgare

685

Liljekonvalj

Convallaria majalis

832

Lundgröe

Poa Nemoralis

840

Bergslok

Melica Nutans

849

Gökärt

Lathyrus linifolius

875

Hässlebrodd

Milium effusum

Buskskikt

Sidnummer

Svenskt namn

Latinskt namn

86

Hassel

Corylus Avellana

268

Hallon

Rubus Idaeus

422

Skogskornell

Cornus Sanguinea

571

Skogstry

Lonicera Xylosteum

Trädskikt

Sidnummer

Svenskt namn

Latinskt namn

62:1

Gran

Picea Abies

62:3

Sitka Gran

Picea Sitchensis

64

Tall

Pinus Sylvestris

82

Asp

Populus Tremula

84

Björk

Bétula Sp.

88

Skogsele

Querqus Robur

316

Rönn

Sorbus ancuparia

Tabell över de arter som hittades i det oavverkade området. Arter grupperade utifrån deras position i vegetationens horisontella skikt:

Oavverkat

Bottenskikt

Sidnummer

Svenskt namn

Latinskt namn

106

Thujamossa

Thudium Tamariscinum

Fältskikt

Sidnummer

Svenskt namn

Latinskt namn

26

Örnbräken

Pteridium aquiilinum

172

Vitsippa

Anemone nemorosa

174

Blåsippa

Hepatica nobilis

176

Smörblomma

Ranunculus auricomus

571

Skogstry

Lonicera Xylosteum

685

Ekorrbär

Maianthemum bifolium

Trädskikt

sSidnummer

Svenskt namn

Latinskt namn

62.1

Gran

Picea Abies

Antal arter i det avverkade området: 28
Antal arter i det oavverkade området: 8

Observationer:
Flera buskar i det oavverkade området "sträckte" sig märkbart efter ljus. Dessa växte i skuggan av de större träden.

Ingen buske i det regelbundet avverkade området "sträckte" sig märkbart efter ljus.

Diskussion

Antal arter i det avverkade området var 28, medan antalet i det oavverkade var 8. Det finns alltså fler arter i det oavverkade området. En tolkning av kommunens riktlinjer är att en intensiv skötsel av området är viktig för artrikedomen. Kommunen måste mena att intensiv skötsel/regelbunden avverkning främjar artrikedomen. Det därför högst möjligt att det är den regelbundna avverkningen ger en ökning i antalet arter.

Avverkningen kan jämföras med regelbundna och inte allt för omfattande störningar. Enligt den teori som behandlas i inledningen leder avverkningen till en frilagd yta där resurser friläggs där andra arter kan immigrera och överleva. Hypotesen att "I det område där avverkning sker kommer artrikedomen att vara mycket högre än artrikedomen i det orörda området" stämmer överrens med observationerna och tolkningen. Det är även möjligt att de arter som gynnas är mer av R-strateg karaktär.

Troligtvis omfattar avverkningen organismer i trädskiktet, så att tillgången på ljus ökar. En observation var: I det oavverkade området fanns det flera buskar som "sträckte" sig märkbart efter ljus. Ingen sådan observation kunde göras i det regelbunde...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Elvers I, Vår flora i färg, P.A. Nordstedt & Söners Förlag Stockholm 1985 Ursing B, Svebska växter i färg och bild Kryptogamer, Nordisk Rotogravyr Stockholm 1967 Witzelius & Vedel, Skogens träd och buskar, Nordstedts Politiken Danmark 1992 Mossberg L m.fl, 2003. Den nya nordiska floran. Wahlström & Widstrand. Tangen Norge Almquist E m.fl, 1996. Svensk Flora. Liber utbildning. Uppsala http://www.uppsala.se/Upload/Dokumentarkiv/Externt/Dokument/Fritid_o_kultur/Hagadalen_nasten_karta.pdf http://ex-epsilon.slu.se/archive/00001876/01/Ex_P_Liljander.pdf Karta över Hågadalen - Nåsten.

Kommentera arbetet: Avverkgningens påverkan på organismer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-10-15]   Avverkgningens påverkan på organismer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10149 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×