Junilistan

2707 visningar
uppladdat: 2008-11-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Junilistan

Inledning

Junilistan har på många punkter förvånat oss då de bildades inför parlament valet 2004. De har alltså en historia inte lik något annat parti. Deras syfte är även det olik andras vilket gör att det är spännande att följa partiets historia och politik. De bildades för att påverka parlamentsvalet 2004, och inte att komma med i rikspolitiken som så många andra. Vi har med dessa grundkunskaper om partiet arbetat och grundat med fakta från olika källor. Eftersom Junilistan inte har så många kända medlemmar så har mejl, telefon och datorer varit våra huvudkällor. Genom denna text kommer vi att berätta om Junilistans politik och ge dig en inblick över hur de kom från ingenstans och sedan bli ett parti som ligger precis under gränsen för att komma in i riksdagen.

Historia

Valet av kandidater till Europaparlamentet den 13 juni 2004 var mycket uppmärksammat. Det svenska folket hade äntligen en chans att påverka politiken internationellt. Vilka skulle representera våra åsikter i Parlamentet på bästa sett?  Junilistan hade inte bara åsikter om representanter som övriga partier utan mer åsikter om hur den politiska makten skulle fördelas mellan Sverige och EU. För att påverka väljarnas åsikter och tankesätt på bästa sätt inför valet, bildades partiet Junilistan två dagar innan valet den 13 juni 2004. Initiativet togs av Nils Lundgren och Lars Wohlin. Sedan dess har partiet fortsatt att ha Eu som huvudfråga. Partiet fick dock mycket kritik för att inte ha någon internpolitik som de kallar det, alltså, politik för att styra Sverige. Båda partiledarna hoppade därför snabbt av. Lars Wholin lämnade dock sin plats som Junilistans representant i parlamentet för att istället representera Krisdemokraterna. Nu i sommar den 6 juli 2008 uttalade sig Nils Lundgren att han avgår som partiledare. Detta efter att kritiker menar att "partiet i stort varit ett enmansföretag runt ledaren Nils Lundgren." De menar också på att Nils Lundgren kallat sig för marknadsliberal trots att han är medlem i Socialdemokraterna. Nu blir istället Sören Wibe och Annika Eriksson partiledare. Sören Wibe är före detta socialdemokratisk riksdagsledamot och Annika Eriksson har länge vari med i Junilistans styrelse och är energiforskare.

Ideologi och andra frågor

Alltså, Junilistans huvudfråga är Eu frågan. De är absolut inte emot att vi är medlem i Eu men de är som de själva kallar det "emot en Eu armé" De menar att Sveriges befolkning bara utgör ett par procent av Eu:s Så vårt inflytande på Eu kommer därför att vara marginellt. Då tycker Junilistan att det är bättre att frågor som kan behandlas inom landet inte ska föras upp till Bryssel. Junilistan oroar sig över att verkligheten idag är att Eu tar beslut om en rad olika frågor, socialpolitik, skatteregler, jaktfrågor, skogsvård, rätten att snusa, arbetsregler. ja listan kan göras lång. Alltså är politikerna i Sverige nästan lobbyister för Eu:s överstatliga inriktning. Junilistan vill att det ska finnas tydliga regler för vilka frågor som ska tas upp i parlamentet och vilka frågor som ska stanna i Sverige. Det bör också vara en folkomröstning om vilka frågor som ska tas upp i Bryssel tycker Junilistan. Junilistan tycker demokratin är mycket viktig och ska respekteras och användas på rätt sätt som t e x i Eu frågan. EMU frågan har också varit en stor fråga inom partiet eftersom det förknippas direkt till EU. Det finns länder i EU som fått särskilda undantag till att ha kvar sin egen valuta, som t ex Danmark och Storbritannien. Men Junilistan tycker att det är folkomröstningsresultatet inom landet som ska avgöras om man ska byta valuta eller inte. Vi har sagt nej till EMU men det är bara en tidsfråga innan vi måste byta till euron i alla fall. Varför accepteras inte det av EU? Nej, alla medlemsländer måste byta. Sammanfattningsvis i EU frågan anser Junilistan att Svenska kandidater ska företräda Sverige i Bryssel, inte företräda Bryssel i Sverige.

Vilka röstar då på Junilistan? Eftersom de flesta partierna i riksdagen inte är EU-kritiska, därför vänder sig Eu-kritiska väljare till Junilistan men som annars röstar på något annat parti i riksdagen. Jag kommer att ta upp två frågor som Junilistan ställt i en Sifo undersökning. Skulle du kunna tänka dig att rösta på Junilistan?

Skulle du kunna tänka dig att rösta på Junilistan?

Kvinna 15-29 år

%

Man 15-29 år

%

Ja

22

33

Nej

40

28

Tveksam

38

39

I de övriga frågorna t ex ATP och kärnkraftsfrågan anser Junilistan att frågan måste diskuteras, beslutas och röstas om på nationell nivå. Detta har inget att göra med andra länder och därför ska de heller inte besluta om det. Jag måste tillägga här att Junilistan har kritiserats för att inte ha ett partiprogram som beskriver deras åsikter för flera frågor som inte berör EU. Jag måste säga att jag upptäckte när jag letade svar på dessa frågor att inte ens den högst uppsatta medlemmen som jag mejlade med svarade på vad de hade för åsikter i ATP och kärnkraftsfrågan.

Vår EU-parlamentariker Hélène Goudin är engagerad i nykterhetsfrågan och har bland annat arbetat med en EU-rapport om alkoholens skadeverkningar. Junilistan är negativt inställt till EU:s frikostiga införselregler av alkohol.

Forts.............................

Avslutande diskussion

Genom att vara kritisk till fakta och använda olika källor har vi en egen tolkning och uppfattning om partiet som helhet. Vi tycker gemensamt att partiets historia som vi nämnt i inledningen är annorlunda jämfört med andra partiers, det är ett ungt parti. Deras syfte från start var euroskepticism vilket inte har förändrats under åren. Detta tror vi beror på att partiet är så ungt och att det är de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.junilistan.se

Kommentera arbetet: Junilistan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-11-23]   Junilistan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10197 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×