Rättvisemärkning - vilken sorts rättvisa?

1 röster
4738 visningar
uppladdat: 2008-12-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Genom att köpa rättvisemärkta varor bidrar vi bland annat till att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i U-länder. Vad innebär det och är allting verkligen så rättvist som vi tror?

Symbolen för rättvisemärkning, Fairtrade, syns främst på livsmedel såsom te, kakao, choklad, bananer och annan färsk frukt, ris, socker, juice och honung. Även fotbollar, snittblommor och bomull kan vara rättvisemärkta. Innan dessa varor blev märkta kontrollerades att de uppfyllde de kriterier som satts upp:
Den välkända grön- och blåa symbolen infördes inte i Sverige förrän 2004. Tidigare hade alla länder egna symboler men då infördes successivt en gemensam symbol för alla nationer där Fairtrade fanns. Fairtradesymbolen visar en stiliserad människa med uppsträckt högerarm med en jordglob i bakgrunden och symboliserar just förbättringar för odlare och anställda.
I många utvecklingsländer är resurserna begränsade vilket resulterar i att de har svårt att hävda sig på den internationella handelsmarknaden. För att hålla sin plats och ändå kunna sälja sina produkter måste de därför sänka både sina priser och arbetsförhållanden samt sälja till många mellanländer som själva tar stor del av förtjänsten. Det leder till att människorna i länderna mår dåligt när de arbetar och dessutom får dåligt betalt vilket betyder att de inte kan försörja sina familjer. Det är på denna grund som Fairtrade, den rättvisa handeln startade. De jobbar för att människor och samhälle skall utvecklas för att motverka fattigdom och social utslagning. Fairtrade är dock inget bistånd utan snarare ett samarbete mellan konsumenter, butiker, importörer och producenter.
Trots detta är det många som ifrågasätter Fairtrade. För får de anställda verkligen den lön de utlovas? Är det egentligen någon skillnad mellan de ”rättvisemärkta plantagerna” och de ”vanliga”?
Det har kommit fram att arbetsförhål­landen inte är alls så bra som man sagt. Att arbetare tvingas utföra ett visst dagsverke, oavsett hur de mår, och gör de inte det halveras lönen. I värsta fall mister de jobbet. De har inte alltid tillgång till sjukvård vilket är viktigt eftersom livet på en plantage inte är riskfritt. Dessutom är anställningen oftast inte fast, arbetarna vet inte när de blir avskedade och tvingas hitta ett nytt sätt att försörja sig. Är det rätt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.rattvisemarkt.se/ Uppdrag Granskning, SVT, den 3 december 2008

Kommentera arbetet: Rättvisemärkning - vilken sorts rättvisa?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-12-09]   Rättvisemärkning - vilken sorts rättvisa?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10222 [2024-05-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×