Gyttja för hälsan

1 röster
4317 visningar
uppladdat: 2008-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

GYTTJA FÖR HÄLSAN

- Om badbehandling förr och nu

När jag först stötte på termerna badbehandling, hydroterapi och balneoterapi i ett medicinskt lexikon, kan jag ej förneka att jag genast ställde mig skeptisk. Av intresse så bestämde jag mig dock för att forska vidare i ämnet och göra ett fördjupningsarbete om denna alternativmedicinska gren, då medicin i stort gärna fångar min uppmärksamhet.

Men vad innebär då balneoterapi? Termen balneologi innebär studiet av badandets konst och vetenskap. Balneoterapin i sin tur innebär alltså användandet av balneologin i syfte att behandla åkommor/sjukdommar.

Sedan lång tid tillbaka har vatten fått agera symbol för själslig rening och pånyttfödelse. Redan i antikens Grekland fick badet sin första allmänna uppmärksamhet. Senare tog romarna efter grekernas idéer och förstärkte badets roll ytterliggare. Rika män lät uppföra stora badhus med mängder av olika badbehandlingar, men dessutom övriga aktiviteter, delvis för att vinna inflytande hos folket på grund av dess popularitet - speciellt då man såg till att hålla priserna låga för att så många som möjligt skulle kunna delta. Man talade för en mängd varierade sorters bad, t.ex. svavelbad, gyttjebad och örtbad.

Ca 1900 år har gått sedan de första badbehandlingarna öppnades för folket, och mycket har hänt. Därför kan vi ställa oss frågan om man längre utför badbehandlingar i det medicinska syfte som man många gånger gjort under tiderna? Och dessutom: har det verkligen några bevisbara effekter?

Det finns faktiskt en hel del som talar för viss typ av badbehandling, då syftar jag bl.a. på vattenbad med tillsats av kaliumpermanganatjoner, som skall vara lindrande vid svår eksem och andra besvärande hudsjukdomar. Själva hydroterapin är främst baserad på termostatiska förändringar, d.v.s. att man kyler eller värmer upp kroppen under en viss tid. Hydroterapin används inte minst inom behandling av psoaris, sjukdomen i sig är dock kronisk men har i flertalet fall visat sig kunna lindra utslagen. Badbehandlingarna används alltså i stort mest för hudåkommor, dock kan man även finna användningsområden t.ex. vid kvicksilverförgiftning (med hänvisning till http://www.malfall.se/kemi/syra-b12.html) och man har länge talat om att gyttjebad skall ha motverkande effekt vid reumatism.

Framförallt så är balneoterapin, badbehandling, avstressande och gör gott för själen. Spa i stort betraktas ju idag snarare som lyx och avkoppling istället för som något mediciniskt hälsofrämjande likt då det uppkom (spa betyder just "Hälsa genom vatten"),.

Det  är viktigt att ställa sig kritisk inför mycket som kurorter och liknande yttrar sig om angående deras behandlingar; att en badbehandling med långt och fiffigt namn skulle kunna motverka åldrande och celluliter är tyvärr inte mycket mer än önsketänkande. Det kan kanske vara kul att testa, men man skall knappast gå in med inställningen om att det faktiskt ska ge sådana resultat. Blodcirkulationen lär öka något, vilket i sin tur kan leda till att ansalmlingar av slaggprodukter lättare löses upp. Detta gäller dock många typer av beröring (massage) överhuvudtaget, och även om blodcirkulationen skulle arta sig till något av elitism så betyder inte det att personens "problem" försvinner, då det dessutom verkar bero oerhört mycket på arvsanlagen.

Trots detta så vill jag ändå framhäva att alternativ medicin inte är att underskatta, och &...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Nationalencyklopedin http://www.alternativmedicin.se/sok/Beh-056.html http://www.dsign.itc.se/ssf/tidning/0502.pdf http://www.balneotherapy.com/ http://www.orebroll.se/upload/Lakemedelskom/Dokument/RoL/2006/Rapport_145S.pdf

Kommentera arbetet: Gyttja för hälsan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-12-17]   Gyttja för hälsan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10240 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×