Colombia

9544 visningar
uppladdat: 2002-04-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Naturen

Latinamerikas största del är Sydamerika.
Colombia har regnskog, dalar och berg, stäpper och savann. Det är alltid varmt väder, medeltemperaturen är 25-30 grader (på 1500m höjd är det 15-20 grader). Både dag och natt, vinter som vår. Det är för att Colombia ligger på ekvatorn. Den västra delen domineras av Anderna, som består utav tre olika kedjor som sträcker sig mot norr. Närmast kusten finns det låga kustberg. Den hösta punkten finns i Sierra Nevada på höjden 6000 m. de djupa dalarna förenas i norr med kustslätterna. Nere, mellan bergskedjorna, finns det två floder, Margaretafloden och Cauca. Östra hälften av Colombia är lågland och bevattnas av Amazonfloden och Orinoco. I väster och söder finns regnskogen. Regnskogen har en mängd olika djurarter, särskilt fåglar finns det många av. När skogen börjar växa på bergen kallas den för bergskog. Skogsgränsen ligger på 5000 m. Ovanför gränsen växer det gräs och buskar, men ännu högre upp är det busk- och kaktussavann. I norr är det torrast med en årsnederbörd på 1000-2000 mm. Stillahavskusten har mest på 3000-8000 mm/år i öster får man i snitt 3000-4000 mm.

Naturresurser och jordbruk

Colombia är rikt på mineraler. De producerar mest guld i hela Latinamerika och 95 % av smaragderna i hela världen. Colombia är även självförsörjande på kol och olja. Energibehovet täcks till 75 % av vattenkraft. Kaffe och plantagegrödor är huvuddelen av exporten. Jordbruket sysselsätter en tredjedel av befolkningen (11,1 miljoner). P.g.a. att man odlar så mycket kaffe och kokain så måste man importera mycket livsmedel. Man måste även importera maskiner och andra industriprodukter som man inte kan tillverka själva. Den största delen av handeln sker med EU, Japan och usa.

Befolkning

80 % av befolkningen är mestiser 15 % är svarta och 2 % är indianer. 80 % bor på höglandet där de tre största städerna ligger. Bogota, Medellin och Cali. Det finns en 5årig avgiftsfri grundskoleutbildning, trots det så är 20 % av befolkningen analfabeter.

Latinamerikas gröna lunga (?)

Amazonasbäckenet är lika stort som 15st Sverige och det är en plan yta fylld med Amazonflodens bifloder. Floden börjar i små bäckar uppe i Anderna och flyter över hela kontinenten. Floden släpper ut 600 miljarder liter vatten per timme. Mitt i Amazon om rådet är det 150 mm nederbör per månad förutom i juli, då är det 50 mm. I området bor det ca 1 million människor och de lever av floden. Brasilien strävar efter att få en mer jämnt fördelad befolkning. 1960 byggde de Brasilia och då byggde man en massa vägar dit och då kom det nybyggare som brände (svedjebruk) ner en massa skog för att odla. När de hade odlat ett tag så var marken utlakad och då tog stora transnationella företag och köpte marken föra att bedriva boskapsskötsel. Nybyggarna fick flytta till en stad i närheten och klara de så bra som möjligt.

Skogsskövling

Det är bara de störs...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Colombia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-11

    Jag vet inte vem det är som ha

Källhänvisning

Inactive member [2002-04-14]   Colombia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1074 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×