Uran

2 röster
11119 visningar
uppladdat: 2002-04-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Uran, vanligare än du tror..

Uran är ett av de 90 naturliga grundämnen som är funna inom jordens natur. Det påträffas i jordskorpan i diverse bergarter runtom i hela världen, men endast i en mycket liten mängd vid varje fyndplats. Ändå så hittar man mer uran än några av våra ”vanliga” ämnen, som t.ex. silver, jod. Eftersom uran endast hittas i små mängder medan andra ämnen kan påträffas i betydligt större mängder så blir utvinningen dyr, men det tas igen i samband med den stora energimängden som kan utvinnas ur ämnet.
Användningsområdet för metallen är ganska brett. Men huvudsakligen så används uran som kärnbränsle i kärnkraftverk. Ämnet lämpar sig mycket väl till just det ändamålet, eftersom det går att utvinna enorma mängder energi genom klyvning av Uran-235. Ur 0,45 kg uran så går det att framställa lika mycket energi som fås vid förbränning av 1000 ton kol, så uranet är alltså en av dom största energikällorna som kan hittas i jordskorpan. Några av de andra områden som uran används inom är kärnvapen tillverkning, diverse medicinska experiment och framställning av atombomber.

Egenskaper:

Rent uran är en relativt mjuk, tung och silvervit metall som är mycket reaktiv. Vid kontakt med syre så oxiderar ämnet och får en gul/brun färg, därav kommer namnet till ”yellowcake” som är en form av koncentrerad uran som används som grund till bränsle kapslar. Metallen reagerar även med syror och de flesta metaller men inte med alkalier. Gemensamt för alla föreningar av uran är att de är väldigt farliga.
Uran har sexton isotoper men de vanligast förekommande är dessa tre:

U-238: 99,28%
U-235: 0,7%
U-234: 0,005%

Den största delen av värmen i jordens inre tros alstras av uran och torium. Uranets ursprung är inte klarlagt, men man tror att uran är en sönderfalls produkt från andra ämnen som funnits på jorden tidigare. De ämnena kan ha bildats i samband med den stora explosionen vid jorden skapelse.
Med en atomvikt på 238.029 är uran det tyngsta av de naturligt förekommande grundämnena. Uran smälter vid 1132°C ock kokar vid 3818°C .

Vid 20°C så har uran en densitet på 19.07 gr/cm2. Som tidigare sagt så bildar uran föreningar vid kontakt med de flesta ämnen, t.ex. så bildar den tillsammans med syre flera olika oxider (UO2 och UO3). Uran kan även reagera med syror i luften och då bildas uransalter.

Radioaktivitet

Alla uran isotoper är radioaktiva. I samband med deras kärn-sönderfallning så avger de energi och partiklar i form av alpha strålar, beta strålar och gamma strålar. Den mest radioaktiva isotopen är uran-235 som används till kärnbränsle.

Isotoper

Isotoper är flera atomer av samma ämne fast med olika massa. Varje isotop har sitt eget massnummer, so...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Uran

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-04-14]   Uran
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1077 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×